Jeugdorkest Wilhelmina repeteert online voor concours

GLANERBRUG – Nikki Kleijsen (33) is sinds eind 2014 dirigent van het jeugdorkest van Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug. Normaal gesproken repeteert ze met het JOW iedere zaterdagmiddag in de Rank. Alleen door de coronacrisis nu even niet. Ook aan de Schipholtstraat liggen alle activiteiten in ieder geval tot eind april en misschien zelfs langer stil. Daardoor komt de voorbereiding op het concours dat half november in Enschede wordt gehouden in het gedrang. Oplossing: het JOW gaat online repeteren.

“Als dirigent wil je graag muziek maken met je orkest. Maar dat is helaas fysiek nu even niet mogelijk. Daarom probeer je samen met de jeugdcommissie creatieve oplossingen te zoeken”, vertelt Nikki. “Ik geef momenteel online klarinetles en dat is prima te doen met Skype, Zoom en Facetime. Een orkest is echter heel wat anders omdat samenspel helaas niet gaat door de vertraging die op de lijn zit. Toch wilden we graag repeteren, omdat het zo november is. De vraag ‘Hoe kan ik de repetities vormgeven’ speelde steeds door mijn hoofd. De binding tussen de leden moet immers wel behouden blijven en gestimuleerd worden. Maar kunnen die repetities ook nuttig zijn? De jeugdcommissie en ik hebben daar veel contact over gehad. En ook met collega dirigenten om te kijken hoe zij dat doen in deze tijd”.

Creatief

“Dan moet je dus creatief zijn, ideeën in een eigen vorm gieten en een aanpak maken die bij jou en het orkest past”, vervolgt Nikki.  “Iedereen heeft de muziek toegestuurd gekregen, zodat ze thuis alvast naar de partijen kunnen kijken en aan de slag gaan om te studeren. In de eerste online repetities geef ik uitleg over de stukken. We komen met het hele orkest online op een gezette tijd in Zoom, een online overleg programma. Ik neem ze mee in de stukken aan de hand van luisterfragmenten die ik laat horen in de online meetings. Dat vergt wel een bepaalde discipline. Alle microfoons moeten bijvoorbeeld op mute, anders klinkt alles door elkaar en wordt het veel te druk. We nemen dus het hele stuk van voor tot achter door, daarbij kan iedereen zelf de aantekeningen maken in zijn of haar partij. Als ze vragen hebben kunnen ze die typen in de chat functie van het programma. Dan kan ik daarop inhaken. Als we alle stukken hebben besproken volgen er sectie repetities. Bijvoorbeeld de trompetsectie komt online, we gaan dan passages doornemen op onderdelen als techniek, frasering en dynamiek. Samenspel gaat helaas niet, maar je kunt wel veel van elkaar leren door goed naar elkaar te luisteren”.

Concours

Het jeugdorkest van Wilhelmina neemt op het concours deel in de vierde divisie van de sectie harmonieorkesten. “In 2015 ben ik voor het eerst met dit mooie orkest op concours geweest in Enschede. We zijn daar toen uitgekomen in de vijfde divisie en gepromoveerd naar de vierde. Na maanden heel hard werken met z’n allen zo’n resultaat en positief jury commentaar te mogen krijgen is echt geweldig! Dat was toen echt de kers op de taart.  En dat smaakt natuurlijk naar meer, dus nu gaan we weer hard aan de bak met z’n allen! We spelen drie werken. Het eerste is een inspeelwerk Ammerland van Jacob de Haan. Het eerste keuzewerk is Alvamar Overture van James Barnes, het tweede keuzewerk is Lord Tullamore van Carl Wittrock. Dit werk hebben we twee jaar geleden al eens gespeeld op het Eurofestival in Heel (Limburg). Een werk waarbij we als orkest goed kunnen laten horen wat we kunnen”.

“Het is voor iedereen ook superleuk om elkaar zo te kunnen blijven zien en spreken. Dat werkt heel motiverend. Het échte samenspel, het samensmelten van de verschillende stemmen, peper en zout toevoegen aan de soep zoals een kok dat doet, dát kun je helaas alleen maar doen als je samen in een ruimte zit. Daar kijken we dan ook enorm naar uit, naar het moment dat het virus onder controle is en wij weer écht samen mogen repeteren!”