Nieuw in Glanerbrug: Noaberwerk, klussendienst met hoofdzakelijk onderhoud groen

Het is Willem Doorberg (55) al vaker overkomen in zijn werkzame leven: een nieuwe start moeten maken. Sinds februari van dit jaar is hij de voorman van Noaberwerk, een klussendienst met hoofdzakelijk het onderhoud van groen. Noaberwerk is een onderdeel van Confidencus, een organisatie die onder andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt naar een reguliere baan.

Willem Doornberg werkte jarenlang bij de technische dienst van de SES. ”Tot ik in juni 2011 om bedrijfseconomische redenen zoals dat werd genoemd werd ontslagen”, blikt hij terug. “Twee jaar ben ik werkeloos geweest. Maar stilzitten was er niet bij. Met een groep buurtbewoners deden we bijvoorbeeld het groenonderhoud in de Operastraat. We hebben zelfs een keer een parkeerplaats aangelegd. Natuurlijk wel altijd in overleg met de gemeente. Zo kwam ik via Raimond Senger van stadsdeelbeheer Oost in 2013 ook in contact met Theo de Boer, de toenmalige voorzitter van de Dorpsraad Glanerbrug. De dorpsraad was toen bezig een organisatie op de te zetten om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt met werk op vrijwillige basis perspectief op een ‘gewone’ baan te bieden. Met name met het onderhoud van het groen in het dorp. En ik werd de voorwerker van Glanerbrug Werkt”.

Glanerbrug Werkt

“We zijn Glanerbrug Werkt begonnen met een schoffel en een hark. Dankzij de financiële steun van ‘Jij maakt de buurt’ hebben we Glanerbrug Werkt in de loop der jaren uit kunnen bouwen naar een organisatie met gereedschap waar menig hoveniersbedrijf jaloers op zou zijn. Glanerbrug Werkt werd een groot succes dankzij de inzet van de dorpsraad en de steun van ‘Jij maakt de buurt’. We hebben in zes jaar tijd ongeveer 37 mensen die bij de gemeente ergens onder in het laatje lagen naar een betaalde baan begeleid. De jongens die we begeleidden kwamen binnen terwijl ze vaak een onregelmatig leven hadden. Ze stroomden geschoold met de nodige vaardigheden, het nodige zelfvertrouwen en gevoel voor verantwoordelijkheid door naar een ‘gewone’ baan. Ze vormden een hechte club die altijd voor elkaar klaar stond. Helaas kwam daar eind vorig jaar een eind aan, weer om bedrijfseconomische redenen! Maar met de start met Noaberwerk wil ik dat concept eigenlijk nieuw leven inblazen”.

Noaberwerk houdt zich voornamelijk bezig met tuinonderhoud. Periodiek of eenmalig, zowel voor particulieren als bedrijven. Maar ook voor kleine klussen als schilderen, timmeren of een straatje aanleggen draait Noaberwerk zijn hand niet om. U kunt contact opnemen met Noaberwerk via de website Noaberwerk.nl.

Bij de foto: Willem Doorberg (rechts) en zijn collega Gert klussen graag in het groen (foto Jenne Smit)