GVV Eilermark, al 100 jaar een echte voetbalclub

door Johnny Stubener

GVV Eilermark bestaat (bijna) 100 jaar. Hoewel de huidige coronacrisis voor alle voetballers een abrupt einde maakte aan het inmiddels afgelopen seizoen, hopen we dat er in het volgende seizoen vanaf september weer ‘ouderwets’ competitie gespeeld kan worden door alle teams van jong tot oud. Wel heeft het bestuur inmiddels besloten om de geplande festiviteiten rond het jubileum door te schuiven naar 2021. Zodra hierover meer nieuws is wordt dit bekend gemaakt via de diverse media.

Eilermark is de oudste nog bestaande voetbalclub van Glanerbrug die al 100 jaar letterlijk aan de weg timmert. De club beschikt over een perfecte accommodatie die in de loop der jaren door zelfwerkzaamheid van de eigen leden tot stand is gekomen. Zowel de  kantine, kleedkamers alsook de fraaie tribune die sinds 1980 een blikvanger vanaf de Gronausestraat is, was niet mogelijk geweest zonder de bijdrage van de eigen leden. De laatste aanwinsten zijn de staantribune “de Bult” en het kunstgrasveld dat sinds 2 jaar bespeeld wordt. De voetbalclub Eilermark is oud maar springlevend, en bestaat uit ruim 400 leden, waarvan de spelende leden verdeeld zijn over 8 jeugd- en 6 seniorenteams, waaronder het succesvolle damesteam VR1 die op een gedeelde eerste plaats eindigden. Hiernaast heeft Eilermark ook veel niet spelende leden. Mede vanwege de vele activiteiten die gedurende een seizoen worden georganiseerd blijven ook deze leden betrokken bij de club. De activiteitencommissie van Eilermark speelt hierbij een belangrijke rol, van kaartavonden en de fietstocht op hemelvaart tot en met de Wildverloting tijdens de feestdagen. Tevens ondersteunt de supportersvereniging de club sinds de jaren zeventig bij het verbeteren van de accommodatie waar mogelijk.

De geschiedenis in kort bestek

Begonnen als een fabriekselftal opgericht op 12 oktober 1920 alleen bestemd voor werknemers van de Baumwollspinnerei Eilermark in Gronau, kon al na één jaar iedereen lid worden van onze club en werd de groei ingezet van de aanvankelijk 43 leden. De gekozen kleuren waren blauw en wit. Al in de eerste vijf seizoenen kon men drie kampioenschappen vieren waarmee men van de 3e klasse TVB opklom naar de 4e klasse KNVB. Het eerste voetbalveld lag aan de spoorlijn Enschede-Glanerbrug en na een aantal omzwervingen kwam men terecht in de Dr. Stamstraat. Eilermark was op dat moment 3e klasser geworden door in het seizoen 1931/32 de beslissingswedstrijd tegen de Tubanters te winnen. Vanaf 1935 speelde Eilermark voor het eerst op het huidige terrein aan de Ekersdijk.

Tijdens de oorlogsjaren werd er toch voetbal gespeeld, in de NVB. In 1941/42 was er na  het kampioenschap promotie naar de 2e klasse na de 0-4 tegen Almelo in de laatste promotiewedstrijd.

Ups en downs

Na de tweede wereldoorlog pakte Eilermark de draad weer op en voerde in het kader van het 25 jarig jubileum een door eigen leden opgevoerde revue op. In april 1953 zijn de sportvelden in eigen bezit van Eilermark gekomen. Tevens kwam er in dit jaar een fraai clubgebouw met kleedkamers en kantine. De ingebruikneming ging gepaard met een grote feestweek in Glanerbrug. In de 2e klasse zou er tot en met het seizoen 1963/64 gevoetbald worden. In dat seizoen was degradatie naar de 3e klasse onafwenbaar en moest men een stapje terug doen. Onder leiding van trainer Piet Lagarde werd de club in 1967/68 kampioen van de 3e klasse. Amper twee seizoenen later, in het jaar van het 50-jarig jubileum, stootte Eilermark door naar de top. Op 27 april 1970 was er het afgetekende kampioenschap in de 2e klasse B, en bereikte de club het hoogste amateurniveau onder leiding van trainer Dais ter Beek. Om de verwachtte toeloop van publiek in de 1e klasse vanaf 1970/71 te kunnen verwerken besloot men om een nieuwe kantine te bouwen, het bestaande clubgebouw werd omgebouwd tot kleedruimte.

Onder leiding van voorzitter Jan Meerman zette Eilermark de weg naar de nationale amateurtop in door het aantrekken van goede spelers van buitenaf die het aanwezige niveau verder opkrikten. Hierbij speelde ook Henk Olijve een belangrijke rol. In totaal zouden er negen seizoenen gespeeld worden op dit hoogste niveau. Het hoogtepunt in deze glorieperiode was het behalen van het kampioenschap in de 1e klasse D in het seizoen 1972/73, onder trainer Toon Valks. Hiermee plaatste men zich voor de eindstrijd om het kampioenschap van Nederland bij de amateurs. In vijf wedstrijden tegen de andere kampioenen van de eerste klassen, begon Eilermark sterk voor 3500 toeschouwers met een 2-0 thuiszege op Elinkwijk, maar eindigde uiteindelijk als vijfde. RBC Roosendaal werd de terechte landskampioen.

In het volgende seizoen 1973/74 kon men zich plaatsen voor de nieuw te vormen hoofdklasse maar dit lukte niet. De beste spelers vertrokken, maar Eilermark zou zich desondanks nog vier seizoenen handhaven. In 1979 gebeurde het onvermijdelijke en degradeerde Eilermark naar de 2e klasse. De club kwam in een vrije val met vijf degradaties op rij, van de 1e klasse KNVB naar de 2e klasse van de TVB. Hiermee was keihard en een einde gekomen aan de glorieperiode. De historische woorden van onze voorzitter dat jaar: ”We kunnen dit jaar in elk geval niet degraderen”.

Eindelijk

De neergaande spiraal binnen de kalklijnen werd in 1983/84 omgebogen met het kampioenschap in 2A van de TVB onder trainer Eef Wilbrink en was er eindelijk weer een lichtpuntje. Het vijfde jaar in de eerste klasse van de TVB in 1988/89, was het vervolgens wel raak en kon na de uitwedstrijd bij Glanerbrug middels een 1-2 zege het kampioenschap veiliggesteld worden. Vier jaar later was er promotie via de nacompetitie van 1993/94 naar de KNVB. In deze periode was er een bepaald jojo effect, totdat in de nieuwe eeuw de 4e klasse weer begroet kon worden. Dit keer zou het verblijf van langere duur zijn. In de finale van de nacompetitie in 2008/09 tegen Hengelo werd met 1-0 gewonnen en na 28 jaar was Eilermark weer 3e klasser.

De toekomst

Met de huidige trainer en ras Eilermarker Wesley Sanders aan het roer stootte men in 2018/19 knap door naar de 2e klasse, waarmee Eilermark zich tot de top van de Enschedese voetbalclubs mag rekenen qua speelniveau. Ook is het afgelopen seizoen succesvol gestart met een standaardteam zaterdag 1 dat op het moment dat de competitie beëindigd werd op een goede 2e plaats stond. De beide seniorenteams zaterdag 2 én zaterdag 3 stonden op een eerste plaats. Hiermee speelt Eilermark succesvol in op de verschuiving van de zondag naar de zaterdag als speeldag bij de senioren. Bij de jeugd stond de JO11-1 ook bovenaan de ranglijst. Maar naast de prestatie staat ook het plezier in het voetbalspel voorop.

Tot zover het verhaal van Eilermark. Een club met een rijk verleden en klaar voor de toekomst!

1925
1963
Kampioen 2019
Kabouters 2020