Avanti Wilskracht 90 jaar jong!

90 jaar Avanti Wilskracht: een gezonde club met veelbelovende toekomst

Begin 2019 benoemde het dagelijks algemeen bestuur van de omnisportvereniging Avanti Wilskracht een commissie die de opdracht kreeg om jubileumactiviteiten voor 2020 op te zetten. Dit werd het jubileumcomité AW 2020. Het comité ging voortvarend aan de slag. Er werd een programma met festiviteiten opgesteld. Dat begon met het bedenken van een jubileumlogo. Onder de jeugd werd een wedstrijd uitgeschreven om een jubileumlogo te ontwerpen. Handbalster Kim Meijerink won de wedstrijd en een jubileumlogo werd verzilverd. Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd deze aan het publiek getoond. Ook werd toen het jubileumbitter “Nen Diek” gepresenteerd. Dat was verpakt in karakteristieke flesjes met een passend etiket dat met een leuke tekst naar de saamhorigheid onder de leden verwees. De hoofdfestiviteiten vielen in de maand juni 2020 en daaraan gingen bekende Nederlanders en streekgenoten bijdragen leveren.

Het jubileumcomité meende een prachtig programma te hebben georganiseerd. Maar half maart 2020 kreeg het coronavirus de wereld in zijn greep. De club werd genoodzaakt de jubileumactiviteiten een jaar te verzetten naar juni 2021.

Als gezegd is Avanti Wilskracht een omnisportvereninging. Dat houdt in dat er meerdere sporten en activiteiten worden (en werden) georganiseerd. Momenteel bestaat Avanti Wilskracht uit de afdelingen voetbal, handbal, gymnastiek/streetdance, de loopgroep en Fit & Actief. Het eerste elftal speelt in de derde klasse en draait dit seizoen mee in de top. Een vaste schare supporters omzoomt bij de thuiswedstrijden het voetbalveld. Avanti Wilskracht is een bloeiende vereniging, maar voor het zo ver is gekomen moeten wij terug tot diep in het verleden.

Sinds kort is bekend dat in 1885 de eerste voetbalwedstrijd van Nederland zich in Enschede afspeelde. Langzaam verspreidde deze sport zich vanaf het begin van de vorige eeuw over heel Nederland. Principiële katholieken uit Glanerbrug voetbalden al bij de in 1916 opgerichte RKSV EMOS. In het dorp bestond sinds 1920 GVV Eilermark en sinds 1922 de VV Glanerbrug. Bij het bisdom leefde toentertijd de wens om in elke parochie een RK Sportvereniging op te richten. Op initiatief van kapelaan Van Dijk werd op zondag 6 juli 1930 de RKSV Avanti opgericht. De naam was door de kapelaan bedacht. Een Italiaanse naam die zich onderscheidt van andere clubnamen in de regio. De jonge vereniging startte met 26 leden, junioren waren er niet. Het is een schrale tijd. De spelers voetballen in een weide in de Beekhoek en kleden zich om in een opkamertje van café Dikke Toon. Er wordt (net als nu) gespeeld in een zwart shirt met een rode broek en zwarte sokken. Op de veranda van Dikke Toon worden na afloop van de wedstrijden de nodige beugelflesjes Grolsch genuttigd.

De eerste 10 jaar groeit Avanti stevig maar WO II gooit roet in het eten. Illustratief is de eindstand van de noodcompetitie 1943/1944 waarin Avanti op de laatste plaats eindigt met min(!) twee punten (alles verloren en ook een keer niet op komen dagen). Avanti komt de oorlog door en fuseert in het najaar van 1946 met de (in 1932 opgerichte) Gymnastiekvereniging Wilskracht. Er is dan ondertussen ook een afdeling wandelsport aan Avanti gekoppeld. Avanti Wilskracht verhuist in 1942 naar het tegen de Duitse grens gelegen sportpark Bultserve. Curieus zijn de jaren na de oorlog. Avanti Wilskracht wordt door de Geallieerden verplicht om van de grens weg te blijven (dit gold tot en met 1947). Een deel van het voetbalveld ligt aan de grens. Bordjes geven aan tot waar het publiek mag toekijken (en diende ervoor gewaakt te worden de bal niet onnodig de grens over te schieten).

Voetbal en gymnastiek leven op in de jaren 1950. De afdeling gymnastiek telt in 1951 zelfs meer leden dan de afdeling voetbal. In 1954 speelt het voetbalelftal een beslissingswedstrijd tegen Vosta om promotie naar de tweede klasse af te dwingen, maar blijft met lege handen achter. Wel staan er dan zeker 10.000(!!) toeschouwers langs de lijn. Overigens, bij andere thuiswedstrijden staan er ook gewoon 2.000 tot 3.000 toeschouwers langs het veld.

In november 1960 wordt de eerste Spreekbuis als clubblad uitgebracht. Eerst bestaat het blad nog in de vorm van stencils, maar daarna verschijnt het als een boekje met daarin getypte kopij.

De afdeling Handbal blijkt een bloeiende tak te zijn. Zeker de herentak en ook een afdeling Jeugd! En wat voor Jeugd. Zij hebben uiteindelijk de naam Avanti Wilskracht zowel nationaal als internationaal(!) op een sportieve en positieve wijze naar buiten toe uitgedragen. Er worden in meerdere achtereenvolgende jaren kampioenschappen gevierd in de competitie en bij bekerwedstrijden. Zowel in de zaal als op het veld.

In het seizoen 1966/1967 wordt de promotie naar de 3e klasse KNVB een feit. Opmerkelijk is dat bij de vermelding van de opstelling tot drie keer toe de naam Tip wordt genoemd: het betreft de broers Herman, Johnny en Rudi Tip. Deze laatste wordt nog steeds als de beste voetballer ooit bij Avanti Wilskracht genoemd. Tip werd zelfs geselecteerd voor het Nederlands amateurelftal.

In de jaren 1970 ontstaat de wens om een groter complex te betrekken. Na meerdere opties te hebben besproken, valt het oog op de leegstaande boerderij van boer Zoutendijk. Een vervallen eeuwoude boerderij in een verwilderde omgeving. In 1978 wordt het complex aangeschaft voor het symbolische bedrag van € 1,00. Vele vrijwilligers verbouwen de boerderij tot een glimmend clubgebouw. De enorme verbouwkosten ad Hfl 120.000,00 worden medegefinancieerd door uitgifte van een renteloze(!) obligatielening. Op 25 mei 1980 wordt het complex feestelijk in gebruik genomen en geopend door burgemeester Ko Wierenga.

In april 1993 wordt het clubgebouw in een door het AD uitgeschreven ‘kantinewedstrijd’ als tweede mooiste clubgebouw verkozen van alle amateurclubs in Nederland.

Eind 1989 valt de voetbaljeugd van Avanti Wilskracht de eer te beurt om deel te nemen aan het door de TROS georganiseerde TV-programma ‘De bal Is rond.” Zij behalen daarbij uiteindelijk een tweede plaats.

Avanti Wilskracht voelt zich ook betrokken bij het sociale leven rond de vereniging. Er wordt bijvoorbeeld op zondag 15 september 1991 een benefietwedstrijd georganiseerd. Beoogd werd om een uitstapje met een rolstoelbus voor de bewoners van ’t Kleijne Vaart mogelijk te maken. Het eerste elftal van Avanti Wilskracht treedt aan tegen een keur van (oud) internationals van o.a. FC Twente (Piet Schrijvers, Epi Drost, Kick van de Vall om maar een paar te noemen). Avanti Wilskracht ‘wint’ met 4 – 3.

In 2005 bestaat Avanti Wilskracht 75 jaar. Rond deze tijd beleeft het eerste elftal van Avanti Wilskracht een grote bloei. Onder leiding van trainer Eric van Zutphen worden kampioenschappen gevierd in (achtereenvolgens) de 4e, 3e en 2e klasse. En zo eindigt het elftal vanaf seizoen 2006/2007 voor enkele jaren in de 1e klasse KNVB Oost. Avanti moest daarna weer een stapje terug om momenteel onder leiding van hoofdtrainer Leon Schmitz stevig mee te doen in de 3e klasse A.

In de loop der tijd zijn er afdelingen gekomen en verdwenen. Te denken valt aan korfbal, badminton, wandelen, volleybal en…. zwemmen. Maar Avanti Wilskracht is meer dan alleen sport. Er is ook betrokkenheid met de buurt en de omgeving zoals het eerdergenoemde samenwerkingsverband Noabersport. De club is gezond en heeft zicht op een veelbelovende toekomst.