Afscheid van obs Glanerbrug-Noord

Bijzonder afscheid juf Marijke en meester Harry

De leerlingen van de obs Glanerbrug-Noord namen vorige week woensdag op een bijzondere manier afscheid van juf Marijke Spiele (66) en meester Harry Hemelt (66). Beiden gaan ieder na 43 jaar openbaar onderwijs met pensioen. Alle groepen hadden speciaal voor juf en meester een optreden verzorgd. Een dansje, gedicht of sketch dat vanwege de corona door de kids in hun eigen klaslokaal werd opgevoerd.

Juf Marijke en meester Harry begonnen hun carrière in het onderwijs in Enschede. Meester Harry aan de Pieter van Tuylschool, juf Marijke aan de Scheepstraschool. Tot meester Harry in 2000 naar de obs Glanerbrug-Noord verhuisde, werkte hij achtereenvolgens op de Averbeke en De Lipper. “Op Noord had ik het al snel zo naar de zin dat ik maar ben gebleven. Tot het einde van mijn schoolloopbaan dus. In het eerste jaar was het wel even de kat uit de boom kijken, maar als de ouders eenmaal weten wat ze aan je hebben zit je gebakken”, glimlacht Harry. “Wel jammer dat het einde een beetje vreemd is verlopen. Op 10 maart ging de school dicht door het coronavirus. En ik ben niet weer terug geweest tot dit afscheid”.

Werkzame leven

Bij de foto: Alle leerlingen van de obs Glanerbrug-Noord willen graag met juf Marijke en meester Harry op de foto (foto Jenne Smit)

Het werkzame leven van juf Marijke heeft zich voor het grootste deel in Glanerbrug afgespeeld. In mei 1978 kwam ze als invalster op de Jan Ligthartschool voor het eerst naar Glanerbrug. “In augustus mocht ik in de tweede klas, nu groep 4, een proefles geven voor een vaste baan”, herinnert juf Marijke zich nog goed. “Leerkrachten Henk Weyschede en George Robers beoordeelden de proefles die ik gaf heel positief. Het was een voorleesles met een werkblad over ‘Borre en de nachtzwarte kat’. Ik weet het nog goed. Het ging over jaloers zijn”. Juf Marijke bleef tot 1992 aan de Schipholtstraat. Toen verhuisde ze naar de Pestalozzischool aan de Bultsweg.

Op de Pestalozzischool, later obs Glanerbrug-Noord, heeft juf Marijke alle groepen gedraaid. “Goa ie op die school achter het spoor werken? Doar is het niet pluis”, waren de eerste reacties die ik hoorde in het dorp. “Nou, daar heb ik nooit iets van gemerkt. De band met de ouders is vaak veel intensiever dan op andere scholen. Dat komt ook omdat we er samen met de ouders alles aan doen het beste uit de kinderen te halen. En dan doen we graag extra stapjes voor de kids die het niet altijd even gemakkelijk hebben. Dat zal ik straks het meeste missen: de kinderen die je niet meer ziet opgroeien, zich ontwikkelen tot persoontjes”.

zie ook https://www.glanerbrug-noord.nl/