Geertje en Frits Hardick vieren diamanten huwelijk: ‘De eerste vonk sloeg over aan de Bultsweg’

De eerste vonk sloeg ruim 64 jaar geleden over in de gang aan de Bultsweg. Bij haar ouderlijk huis kreeg Geertje Versteeg (81) de eerste knuffel van Frits Hardick (87). Op 14 september waren Geertje en Frits 60 jaar getrouwd. Een gemengd huwelijk. Geertje kwam uit een rood gezin en Frits uit een christelijk. Een diamanten huwelijk in harmonie. Het is natuurlijk wel een kwestie van geven en nemen, meent Geertje. Frits knikt instemmend.

De beide gezinnen Versteeg en Hardick kenden elkaar goed. De ouders van Geertje en Frits speelden toneel, ze waren lid van de Brugger Spöllers of Dilettant. Frits had een oogje op Geertje. En op een zaterdagavond zag hij café Paraat aan de Gronausestraat zijn kans schoon.

Paraat

“Ik kwam van een bruiloft bij café Muller en ging met mijn zus Jannie nog even wat drinken bij Paraat,” herinnert Geertje zich nog als de dag van gisteren. “Mijn ouders waren er trouwens ook. Frits zat met een stel kameraden aan een tafeltje. En zoals dat in een café gaat praat iedereen met iedereen”.

Frits weet niet meer hoeveel pilsjes hij had gedronken, maar wel dat hij genoeg moed had om op de vader van Geertje af te stappen en hem te vragen of hij Geertje naar huis mocht brengen. Dat mocht. “Bij Geertje thuis hebben we eerst Duitse grammofoonplaatjes gedraaid. René Carol, Caterina Valente en Freddie Quin”, vertelt Frits. “Gezellig met de hele familie. Afscheid hebben Geertje en ik in de gang genomen.”

Trouwen

“Je kunt eigenlijk niet zeggen dat we direct verkering hadden”, vervolgt Geertje. “Geleidelijk aan gingen we steeds meer dingen samendoen. Dansen, naar de bioscoop en natuurlijk naar de toneelvoorstellingen”. Op 14 september 1960 zijn ze getrouwd. De bruiloft werd gehouden bij oom Juul Hardick in het Verenigingsgebouw aan de Veldstraat. Na een jaar kwam zoon Hans en vijf jaar later Stefan”.

Geertje stopte na het trouwen met het werken bij de Ramie Union. In de hechte familie Hardick werd ze direct geaccepteerd. “Ik kon goed overweg met de vader en moeder van Frits. Ik ging meewerken in het huishouden en de winkel van de Hardicks aan de Kerkstraat. Later heb ik Frits’ moeder nog lange tijd verzorgd”. Geertje is nu nog achter de schermen actief, terwijl Frits nog regelmatig in de drogisterij te vinden is die door Hans en Stefan wordt gerund. De familie vierde het diamanten huwelijk met een etentje.