GVV Eilermark, 100 jaar voetbal op de grens

van Johnny Stubener

Op 12 oktober 1920 werd de voetbalclub GVV Eilermark opgericht door arbeiders van de Baumwollspinnerei Eilermark vlak over de grens. Deze fabriek was hiermee niet alleen de bakermat van de voetbalclub met deze naam, maar ook de oorzaak van de enorme groei die het kleine dorp Glanerbrug sindsdien meemaakte.

Inmiddels zijn we 100 jaar verder, de fabriek bestaat niet meer en is al jaren gesloopt. De club Eilermark is echter springlevend en ook Glanerbrug breidt nog steeds uit. In het jubileumboek geven we de geschiedenis weer van een echte voetbalclub, 100 jaar jong met alle ups en downs. Van de wedstrijden om het kampioenschap van Nederland der amateurs tot aan een recordaantal degradaties op een rij. Ook de kontgoal van Mark en het plasje van Lars komen aan bod.

Jubileum in stilte

Maar in plaats van een bruisend jubileumfeest werd het een jubileum in stilte door het heersende coronavirus met alle gevolgen van dien. Om toch een mooie terugblik op de afgelopen eeuw van Eilermark te verkrijgen wordt dit jubileumboek uitgebracht. Met veel foto’s en verhalen die de kleurrijke geschiedenis van de club Eilermark weergeven.

Eilermark stond bij de tegenstanders altijd bekend als een lastige tegenstander waar je niet graag tegen speelt. Er werd als arbeidersclub altijd gespeeld met enthousiasme en volle inzet. Vaak op de grens, soms letterlijk over de grens en pittig in de duels. Vooral in de beginjaren in de grensderby’s tegen S.A.C. (later VV Glanerbrug) ging het nogal eens hard tegen hard.  

Vader en zoon Dijkstra

Ook in het voorwoord van Erik Dijkstra, presentator van BNN/Vara en oud Eilermarker, zoon van topscorer Theo Dijkstra in de gloriejaren komt dit naar voren.

In zijn tijd bij FC Twente liep ik regelmatig voorzitter Joop Munsterman tegen het lijf. Iedere keer wanneer Joop mij in het vizier kreeg dan kneep hij zijn oogjes dicht en zei: ‘Zo daar hebben we Erik Dijkstra. Van Eilermark uut Glanerbrug. Glanerbrug mes in de rug.’ Aanvankelijk vond ik dat vervelend. Omdat het bedoeld was om te kwetsen. En omdat er een kern van waarheid in zit: Glanerbrug is nou eenmaal een dorp met een randje. Maar gaandeweg begon ik het juist te waarderen. Ja ik kom uit Glanerbrug, ik voetbalde bij Eilermark en ik ben er trots op. Want waar je voetbalt, bepaalt voor een deel wie je bent. Zoveel jaar na dato moet ik er eigenlijk ook wel om lachen. Mijn vader wás op een bepaalde manier Eilermark: een gewone man, die werkte in een fabriek. Hard, eerlijk, maar ook met een rafelig randje. Dat kwam ook tot uiting binnen het veld in de kampioenswedstrijd tegen Achilles ’12 en ze werden dat jaar kampioen. Daar ben ik dan weer trots op.

No nonsens

Dit geeft een beetje aan waar Eilermark voor staat, no nonsens en recht toe recht aan. Het boek komt half december van de persen en kan nog als cadeau onder de kerstboom gelegd worden. De prijs is bepaald op 17,50 euro voor leden en 25 euro voor niet-leden. Wilt u een exemplaar reserveren stuur dan een e-mail met uw gegevens naar: eilermarker@home.nl