Kerstmenu van Chill bistro in Glanerbrug

We hebben chefkok Bram ten Brugge van Chill bistro in Glanerbrug gevraagd speciaal voor de Grensstreek en Glanerbrug-Digitaal een smakelijk drie gangen kerstmenu samen te stellen voor de komende feestdagen. We hopen u met dit recept een plezier te doen. Uiteraard wensen alle medewerkers van Chill bistro en de Grensstreek iedereen fijne feestdagen en een gezond 2021.

3 gangen kerstmenu:

  • Voorgerecht: Spaanse garnalen
  • Hoofdgerecht: Lamstoofpot met stamppot prei
  • Dessert: Panna Cotta met bosvruchten

Voorgerecht:

Spaanse garnalen (Gambas al ajillo)

Ingrediënten voor 2 personen:

16 grote schone/gepelde garnalen

6 snoep of cherry tomaatjes (door de helft gesneden)

1 bosui (gesnipperd)

2 teentjes verse knoflook (in dikke plakjes snijden)

1 verse rode chili peper (in dikke plakjes snijden met of zonder zaadjes)

1 grote scheut olijfolie

Verse Peterselie (gesnipperd)

Verse zout

Verse peper

Om te beginnen moeten we even de garnalen controleren of het darmkanaal is verwijderd en dat ze goed zijn gepeld.

Dan in een (steel)pan een goede scheut olijfolie zodat er ongeveer een halve centimeter diep olie in de pan staat. Gooi hier in de gesneden knoflook en rode chili peper met of zonder de zaadjes. Hoe meer zaadjes hoe scherper het wordt. Vervolgens het vuur onder de pan hoog aanzetten en wachten tot de knoflook heel licht begint te verkleuren. Dan de garnalen op zijn kant in de olie leggen en besprenkel ze met een beetje zout en peper. Na ongeveer 1 minuut de garnalen omdraaien en de gesneden cherry tomaatjes en bosui erbij. Weer ongeveer 1 minuut laten garen en dan alles (met de olie) op een diep bord. Besprenkel het gerecht met verse peterselie.

Serveer het met wat stokbrood of oerbrood.

Hoofdgerecht:

Lamsstoofpot met stamppot prei en zongedroogde tomaat

Ingrediënten voor 2 personen:

Lamsstoofpot:

750 gr lamsvlees zonder bot (schouder of borst)

3 gele uien (in partjes)

2 wortels (in dikke plakken)

2 teentjes knoflook (geschild en gesneden in stukjes)

Peper

1 steeltje rozemarijn

1 steeltje tijm

5 eetlepel olijfolie

Zout

Vlees jus (poeder/blokjes)

Stamppot prei:

1 kilo aardappelen kruimig (geschild en in stukken)

2 prei (in dunne plakjes)

250 gr mascarpone

8 plakjes zongedroogde tomaat (in kleine stukjes gesneden)

Groentebouillon

Zout

Peper

Lamsstoofpot:

Maak een pan met vleesjus en laat dit op een zacht pitje staan. Snij het lamsvlees in gelijkmatige stukken en besprenkel het met een beetje zout en peper. Verhit de olijfolie met de knoflook in een pan (met deksel) en bak het lamsvlees hierin goudbruin. Voeg de ui, wortel, rozemarijn en tijm toe en laat het een minuutje meebakken. Voeg tenslotte de vleesjus toe totdat alles net onder de jus staat. En laat dit op een zacht pitje rustig door koken voor een uurtje of 2 met de deksel op de pan. Af en toe even voorzichtig doorroeren en als de jus te dik wordt of iets verdampt, voeg iets water toe.

Stamppot prei en gedroogde tomaat:

Maak een pan met groentebouillon en kook hier in de prei voor maximaal 5 minuten. Giet de prei af maar bewaar de bouillon en kook vervolgens de aardappels in dezelfde groentebouillon. Als de aardappels gaar zijn, giet de aardappels af en stamp de aardappels met de mascarpone tot een gladde puree. Voeg vervolgens de prei en stukjes zongedroogde tomaten erbij. Als het nodig is op smaak maken met een beetje zout en peper.

Maak in het midden van het bord een heuveltje van de preistamppot en leg hierboven op een paar stukken lamsvlees en jus. Garneer het bord met groenten en/of stoofpeertjes.

Dessert:

Panna Cotta met bosvruchten

Ingrediënten voor 2 personen:

300 ml slagroom (ongezoet en ongeklopt)

300 ml kookroom

2 vanillestokjes

60 gr suiker

6 plaatjes gelatine

4 aardbeien

4 frambozen

6 blauwe bessen

Week de gelatineblaadjes in een laagje koud water. Snij de vanillestokjes over de lengte en schraap het vanillemerg eruit. Breng vervolgens de slagroom, kookroom, suiker, vanillestokjes en vanillemerg langzaam aan de kook. Wel constant blijven roeren.

Als het kookt verwijder de vanillestokjes. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat het oplossen in de slagroom etc.

Verdeel het geheel in bijvoorbeeld wijnglazen en laat het 4 tot 5 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.

Voor het serveren garneer de Panna Cotta met de bosvruchten en naar smaak een schepje jam of een vruchtensausje.

Over Chill bistro

Bent u op zoek naar een plekje in Glanerbrug waar je rustig een lekker hapje kunt eten? Ga dan eens naar Chill bistro aan de Gronausestraat 1166a. Bij dit restaurant kun je kiezen van een kleine maar uitgekiende menukaart. Met de garantie dat er door kok Bram ter Brugge (42) bereide gerechten alleen maar dagverse producten worden gebruikt. Zie voor meer informatie over Chill bistro de website Chill Glanerbrug. Via de website kun je reserveren. Bellen kan ook: 053-2316611.

Susan en Bram ter Brugge van Chill bistro