Boekenbeurs Glanerbrug 2021 afgelast

De Boekenbeurs Glanerbrug kende tot nu toe 28 edities. Zonder onderbreking, steeds in het laatste weekeinde van januari. Dit jaar is de boekenbeurs die de laatste jaren werd gehouden in basisschool De Troubadour afgelast. Corona en de lockdown nekt ook onze boekenbeurs, schrijft organisator Peter Halman op de website. Hij vertelt waarom en hoe verder.

  1. Toch hebben jullie tot het laatste moment gewacht. Waarom?

Tja, we hadden gehoopt op beter nieuws, maar helaas. De risico’s zijn te groot. Niet alleen voor de bezoekers van de beurs, maar ook voor onze vrijwilligers en de leerlingen en personeel van de Troubadour. De boekenbeurs staat in ieder geval voor 2022 wel weer in de planning.

2. Heb je nog overwogen om de beurs later dit jaar te houden?

Ja dat wel. Maar dat hangt natuurlijk niet alleen af hoe corona zich ontwikkelt. We hebben wel de toezegging van de Troubadour dat we er ook in de loop van het jaar in het weekeinde terecht kunnen. Maar mocht dat door corona niet mogelijk zijn is een ruimte waar we de boeken langere tijd kunnen uitstallen wellicht een optie. Dan kunnen mensen op afspraak komen. Wanneer er mensen zijn die over zo’n ruimte beschikken mogen ze ons dat gerust laten weten.

3. Jullie zamelen het hele jaar boeken in. Zijn de vrijwilligers ook gewoon doorgegaan met sorteren en prijzen?

Inzamelen blijven we doen. Na een mailtje  naar boekenbeurs.glanerbrug@gmail.com nemen we contact op.  Sorteren en prijzen staat nu al een tijdje stil. Onze vrijwilligers vallen bijna allemaal in de risicogroep of hebben iemand thuis zitten die in de risicogroep valt. We passen dus extra op.

4. Waar kunnen de liefhebbers van boeken ook nog terecht nu de beurs niet doorgaat?

Online! We hebben een deel van de boeken online gezet via boekwinkeltjes en lastdodo.nl. Elk boek wordt gescand, op de sites gezet en netjes opgeborgen tot verkoop. Bij verkoop worden er weer foto’s gemaakt, vrijgekomen gaten opgevuld en na betaling alles netjes opgestuurd. Veel werk, maar leuk om te doen.

5. De opbrengst is altijd bestemd voor drie goede doelen. Wat betekent het afgelasten van de beurs voor Caso de Meninho, De Wonne en de Vincentiusvereniging?

Er komt verder geen geld binnen voor deze doelen. Gelukkig hebben we vorig jaar nog voor zo’n 3000 euro aan boeken via internet verkocht Een kleine pleister op de wonde. Van de goede doelen zelf hoor ik, dat ze ook veel geld mislopen door activiteiten die niet door gaan. Broekriem aanhalen is het nu voor iedereen.