‘Losser Bevrijd’ mede geregisseerd door Glanerbrugger André van Aarsen

Ook dit jaar heeft de pandemie in deze regio een streep gezet door de activiteiten om 76 jaar na dato de bevrijding te vieren. Zo ook in Glanerbrug en Losser. In Glanerbrug op 5 mei geen groots bevrijdingsconcert op het Heldersplein, in Losser geen herdenking van de bevrijding op 3 april. Glanerbrugger André van Aarsen vond dat Losser toch iets moest doen. Samen met Marijke Beuvink kwam hij met het idee een minidocumentaire te maken die iedereen thuis kan bekijken. ‘Losser Bevrijd’ werd met stoom en kokend water in elkaar gedraaid. En is intussen al enkele duizenden keren bekeken. De Grensstreek interviewt André van Aarsen over zijn betrokkenheid bij het tot stand komen van ‘Losser Bevrijd’.

  1. Je bent weliswaar geboren in Overdinkel, maar woont al sinds 1960 in Glanerbrug. Hoe kom je dan in Losser terecht?

“Dat heeft alles te maken met Andries Kuperus, mijn maatje van de fotoclub in Losser. Zo kwam ik in Losser. Later ben ik ook nog hand- en spandiensten voor de Historische Kring Losser gaan doen. Zo heb ik bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar Losser in de Eerste Wereldoorlog, de Duitse officier Bulang in de Tweede Wereldoorlog. Ook zit ik in de redactie van rtv Losser.”

Andre van Aarsen kijkt tevreden terug op de minidocumentaire ‘Losser Bevrijd’ (foto Jenne Smit)
  • Die belangstelling voor Tweede Wereldoorlog is wel heel groot. In je huiskamer staan dozen met tientallen boeken over die oorlog. Noem WO 2 en er ontploft een 500 ponder met verhalen over gebeurtenissen inclusief namen.

“Dat klopt. De Tweede Wereldoorlog heeft mijn bijzondere interesse. Zo organiseer ik op kerstavond ook de lichtjesactie voor de gevallen Geallieerden op de Oosterbegraafplaats in Enschede. En als laatste klus dus ‘Losser Bevrijd’ Ik vind het wel belangrijk dat het verhaal onder de aandacht wordt gebracht.”

  • Maar dat is geen klus die even alleen doet.

“Nee. Marijke Beuvink van het Lossers Chaootschap en ik hebben het scenario geschreven en de regie op ons genomen. Met medewerking van toneelvereniging De Rommelpot en RTV Losser is in enkele weken tijd het verhaal van die laatste oorlogsdagen in de grensgemeente op een rij gezet. Met historisch fotomateriaal van HKL en nagespeelde scenes in stemmig zwart/wit wordt de komst van de Britse bevrijders, de rol van het lokale verzet en de laatste tegenstand van de Duitse bezetter belicht.”

Bert Bos filmt Duitse soldaat John Slag (foto Andre van Aarsen)
  • Wat vertelt ‘Losser Bevrijd’ precies?

“We hebben een eenvoudige rode draad gemaakt door verteller Henri Schuite in het begin van de documentaire bij de Martinustoren het verhaal te laten beginnen. Dan zie je Marijke Beuvink fietsend als verzetsvrouw en koerierster Gerrie Lesscher voorbijkomen en verschiet het beeld van kleur naar zwart/wit. Aan het slot gaat het verhaal weer van zwart/wit naar kleur, van 1945 naar nu. ‘Losser Bevrijd’ is het heldere, chronologisch vertelde verhaal van 1 tot en met 3 april 1945. Op de plekken van de gevechtshandelingen volgen nieuw opgenomen scenes het bewaard gebleven fotografisch bewijs, onder meer van gesneuvelde (Duitse) militairen. Het boek ‘In Losser is niets gebeurd’ van J.J. Luizink is een belangrijke bron geweest voor deze minidocumentaire.”

  • Oud-Lossenaren in Canada en hun kinderen hebben de docu al op internet ontdekt. Ze vroegen om Engelstalige ondertiteling. Wat doen jullie daarmee?

“Daar zijn we direct mee aan de slag gegaan. De Nederlandse was al beschikbaar en maar nu ook een Engelse. En een Duitse versie is in de maak.”

‘Losser Bevrijd’ is zowel in Nederlandse als Engelse ondertiteling online. De link is onder andere te vinden op de website van rtv Losser en Hallo Losser.