Damhuis Rijwielen straalt fietsplezier uit!

Het team van Damhuis Rijwielen met links op de voorgrond Michel en Linda van de Straat (foto Bike Totaal)

Met de naam Damhuis Rijwielen of Bike Totaal Damhuis wil eigenaar Michel van de Straat (58) zijn oom Hennie Damhuis eren. Van hem nam Michel in 1987 de fietsenwinkel over in het karakteristieke pand op de hoek van de Gronausestraat en de Schoolstraat. Aan de buitenkant is door de jaren weinig of niets veranderd, binnen is het pand regelmatig grondig verbouwd. “Wanneer je in onze business met de tijd en trends mee wilt groeien moet je je zaak voortdurend moderniseren. Denk maar eens aan de opkomst van de e-bike”, meent Van de Straat. “Dat hebben we dus gedaan. Met succes. We ontvangen niet alleen klanten uit Glanerbrug maar ook uit de regio.

Michel van de Straat stelt vast dat de status van de fiets de afgelopen jaren sterk is veranderd. “Vroeger kwam de fiets bij wijze van spreken alleen voor een plezierritje op Hemelvaartsdag tevoorschijn. Hoewel de fiets natuurlijk ook wel gebruikt als vervoermiddel om boodschappen te doen of naar om naar school of werk te fietsen. Tegenwoordig wordt ie meer gebruikt om te toeren en als alternatief voor de auto. De fiets heeft het zelfs voor elkaar gekregen de mens vaker uit de auto te krijgen. Als het tenminste een beetje mooi weer is”, glimlacht hij.

E-bike

En dan niet te vergeten de ontwikkeling van de e-bike. De eerste ideeën gaan terug naar het eind van de negentiende eeuw in Amerika. Honderd jaar later pikte Giant dat idee weer op voor een modernere versie. In Nederland was de eerste e-bike van Nederlands fabricaat te zien op de RAI-tentoonstelling in 1938. “De eerste Nederlandse e-bike die ik verkocht was aan het begin van dit millennium de Sparta Pharos. Gevolgd door de populaire Sparta Ion met een voor die tijd revolutionair aandrijfsysteem. Niet veel later kwamen er ook systemen op de markt van Shimano, Bafang, Yamaha en Bosch”.

Verkoop e-bike heeft het gewonnen van de gewone fiets

“Tegenwoordig heeft de verkoop van e-bikes het wel gewonnen van de gewone fiets”, vervolgt Van de Straat. “Een paar jaar geleden was de verhouding nog 70 procent gewone fiets en 30 procent e-bike. Tegenwoordig is dat andersom. Je ziet dat de beleving van het gebruik van de fiets anders is geworden. De e-bike is niet alleen voor oudere mensen of mensen met een beperking. De mensen zien tegenwoordig de meerwaarde van de fiets. Bijvoorbeeld als vervanger van de auto. Daar heeft een grotere capaciteit van de accu ook wel aan bijgedragen. Veel Glanerbrugse jongeren gaan op de e-bike naar school in Losser of Enschede. En niet te vergeten: veel modellen zien er gelikt uit”.

Belang van de werkplaats

De werkplaats is een verlengstuk van de winkel (foto Jenne Smit)

Volgens Michel is het niet alleen belangrijk een winkel te hebben die fietsplezier uitstraalt, maar moet je ook de service goed voor elkaar hebben. “De werkplaats is het verlengstuk van je winkel”, aldus Van de Straat. “Die heb je nodig om goede service te kunnen verlenen. Onze vakmensen zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zo hebben we net als een paar jaar geleden bij auto’s in onze branche tegenwoordig ook te maken met het uitlezen van software. De computer heeft bij de fiets ook zijn intrede gedaan. Bij een goed product moet je ook goede service leveren. Dat is voor ons heel belangrijk”.

Damhuis Rijwielen biedt de keuze uit de volgende merken: Qwic, Cortina, Batavus, Giant, DUTCH ID, Gazelle en Merida. Van kinderenfietsen: Alpina en Loekie.

Damhuis Rijwielen

Gronausestraat 1126, Glanerbrug

Telefoon: 053-4611807

Email: info@damhuis.biketotaal.nl

Meer info op de website: www.damhuis.biketotaal.nl