Henk Olijve van servicecentrum De Oude Leest zit 45 jaar in het vak:

Van pumps tot bergschoenen, Henk Olijve draait zijn hand er niet voor om

In sommige winkels aan de Gronausestraat kun je ook ruiken waar je bent. Zo ook in servicecentrum ‘De Oude Leest’ waar Henk Olijve de scepter zwaait. Dit jaar zit hij 45 jaar in het vak, zijn vak. Henk is meester in het ambacht van schoenmaker. Voor de Grensstreek reden genoeg met deze vakman terug te blikken.

  1. De Gronausestraat 1263 is voor zover ik weet altijd het adres geweest waar je naar toe kon voor het herstellen van schoenen. Schoenmakers Heer en Van de Wal waren er gevestigd. En sinds juli 2013 heb jij er je zaak. Hoe ben je er terechtgekomen?

“Tja dat is wel een lange weg geweest, vanaf 1976. Als jongen van 17 jaar oud ben ik na de middelbare school begonnen bij schoenmaker Naafs op het Deppenbroek. Eigenlijk bij toeval. Ik stond, op zoek naar werk, bij Alink, de huishoudzaak nu aan de Korte Hengelosestraat. Daar stond mevrouw Naafs ook. Ze had meegeluisterd en vroeg of ik geen belangstelling had bij Naafs te komen werken. Ze zochten een leerling. Het leek me wel een mooi vak, dus koos ik voor Naafs. Daar heb ik het vak geleerd, ben binnen het bedrijf opgeleid. Daarna heb ik nog alle vakdiploma’s gehaald. Toen Naafs een tweede zaak opende aan de Haverstraatpassage heb ik daar tot 2009 franchise gewerkt. Naast Kick van der Vall. Daarna ben ik een tijdje uit de running geweest. Negentig uur werken in de week brak me op: burn-out. Na een tijdje ben ik voorzichtig weer begonnen bij sleutelspecialist Schuurman in Markelo. In 2013 hoorde ik dat Van de Wal in Glanerbrug ermee wilde stoppen. Zijn zaak op het Deppenbroek wilde hij aanhouden. In Glanerbrug zit ik nu dus nu al bijna acht jaar.”

  • Je bent gecertificeerd schoenmaker, Wat moet ik me daarbij voorstellen?

“Bij mij kun je sowieso voor alle voorkomende reparaties aan schoenen terecht. Of het nu een paar pumps of bergschoenen zijn. Dat maakt niet uit. Ook voor orthopedische aanpassingen van schoenen. Eigenlijk werk ik met alles van leer. Van een nieuwe rits zetten in een leren jas tot het repareren van hoofdstellen voor paarden. Ik draai er mijn hand niet voor om. Op de website www.oudeleest.nl staat het hele rijtje wel op.”

  • Je noemt je zaak Servicecentrum De Oude Leest. Betekent dat dat je nog andere service biedt naast het repareren van schoenen?

“Inderdaad. De kennis van de sleutel- en slotenservice die ik bijvoorbeeld bij Schuurman in Markelo heb opgedaan breng ik nu nog steeds in de praktijk. Maar er is nog veel meer op te noemen zoals het graveren van naamplaten en dierenpenningen, het vervangen van accu’s en batterijen in horloges en de afstandsbediening van autosleutels. Verder slijpen we messen, scharen en tuingereedschap. En niet te vergeten ons winkeltje. Daarin verkopen we lederwaren zoals horlogebanden, tassen, riemen, sleuteletuis, portemonnees en creditkaarthouders. Maar ook sleutelhangers, pantoffels en wandelstokken.

  • De Oude Leest……

Een leest was vroeger een mal waarmee de schoen kon worden gevormd. De naam verwijst naar het oude ambacht.

De Oude Leest

Gronausestraat 1263, Glanerbrug

Telefoon: 053-5388868

Mobiel: 06-10282878

Email: deoudeleest@outlook.com

Website: www.oudeleest.nl

Openingstijden:

Maandag gesloten

Dinsdag tot en met vrijdag: 9.00 – 18.00 uur

Zaterdag: 9.00 – 16.00 uur