Fysiotherapeut Kai Vreriks:

‘Wonen en werken in Glanerbrug zie ik als een voordeel’

Kai Vreriks (32) is een bekend gezicht in Glanerbrug. Dat de in het grensdorp geboren en getogen fysiotherapeut er niet alleen woont maar ook werkt ziet hij als een voordeel. “Doordat de mensen je kennen spreken ze je gemakkelijker aan. Dat geldt voor de cliënten die ik als fysiotherapeut bij Fyon in behandeling heb, maar ook als vestigingsleider voor de elf collega’s van de vestiging van Fyon in Glanerbrug en de Esmarke. Ik vind het een uitdaging om samen met dit team te werken aan de beste zorg op de juiste plek. En tevens een stuk positieve gezondheid te creëren.”

Als kind wist Kai eigenlijk helemaal niet wat hij later wilde worden. Helikopterpiloot of het leger in misschien? De fysiotherapie kwam pas in beeld toen hij op zijn zeventiende zijn kruisband afscheurde. “Ik weet het nog als de dag van gisteren. We speelden met Avanti W. A1 uit tegen Hector uit Goor. Ik verdraaide mijn knie, wist eigenlijk direct dat het mis was. Zo kwam ik voor het eerst met Fyon in aanraking. Remon van der Straat heeft me behandeld en zo’n vijf maanden begeleid bij mijn revalidatie. Tien maanden later scheurde ik de binnen- en buiten meniscus van hetzelfde been en moest ik alsnog worden geopereerd. In ieder geval was mijn interesse voor fysiotherapie gewekt!”

Master

Na de havo gaat Kai in 2008 fysiotherapie studeren aan het Saxion in Enschede. Hij loopt stage bij Fyon en kan na afsluiting van zijn studie in januari 2013 blijven. Hij begint er als algemeen fysiotherapeut, maar besluit al snel zich te specialiseren in de sportfysiotherapie. “Ik heb drie jaar de master specialisatie sportfysiotherapie gevolgd in Amersfoort. Iedere drie maanden zes achtereenvolgende dagen theorie. En daartussen opdrachten en onderzoeken uitvoeren in Glanerbrug. Ik ben afgestudeerd met een wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van strekbeperkingen van de heup bij liesklachten. Niet zo spannend, maar zo’n onderzoek doen is wel belangrijk voor de ontwikkeling van ons vak. Interessanter vond ik bijvoorbeeld de bewegingsanalyses die we moesten maken om blessures te voorkomen. Daar heb ik nu ook voordeel van bij de medische trainingen die ik geef aan cliënten die bij ons revalideren.”

Bij de foto: Kai Vreriks behandelt Kay Oosterhof aan zijn knie (foto Jenne Smit)

Ook de shockwavetherapie is een specialiteit van Kai. Shockwave is een kogelpistool met geluidsgolven met een hele hoge frequentie en krachtige schokken. “Je kunt shockwave op twee manieren inzetten. Bij het stimuleren van de herstelcapaciteit van de pezen. Zoals bijvoorbeeld bij hielspoor. Maar shockwave kun je ook inzetten om de verkalking in een pees in de schouder te vergruizen. Hetzelfde idee als het vergruizen van een niersteen.” Wie denkt dat Kai het zo wel goed vindt heeft het mis. Hij geeft duidelijk te kennen ambities te hebben binnen het vak verder te groeien. “Ik ben nog niet waar ik wil staan en wil graag nog stappen maken binnen de organisatie.”

In kader:

Fysiotherapie Oost Nederland (Fyon) heeft praktijken verspreid door heel Twente. Fyon maakt deel uit van de Top Health Group. Bij Fyon kunt u terecht voor alle klachten aan het bewegingsapparaat. In de Fyonvestiging Glanerbrug werken twaalf fysiotherapeuten op de vestiging aan de Schoolstraat 17 en Esmarkelaan 170. Telefoon: 053-7000000.