Kinderen IKC Zuid maken kennis met klassiek

GLANERBRUG – De Classic Express stond vorige week donderdag en vrijdag bij sporthal De Brug. In deze eerste rijdende concertzaal maakten de groepen 5 en 6 van cbs Ouverture, 4 en 5 van de Troubadour en 3 en 4/5 van obs Glanerbrug-Zuid kennis met klassieke muziek. Martine Velthuis (viool), Tirza Sijtsma (piano) en Sara van den Brink (harp) willen als winnaars van het Prinses Christina Concours de kinderen graag laten horen hoe mooi klassieke muziek is.

Aandachtig luisteren naar klassieke muziek
Klassieke muziek is best mooi!

Groep 3 van juf Eva is de laatste groep die vrijdagmiddag een bezoek brengt aan de Classic Express. Bij het binnenkomen gaan de schoenen uit en worden de handen gewassen. Coronaregels. De kids mogen een plekje zoeken en de sokken, die op de schuimblokken liggen, aandoen. Met een paar gebaren weet Martine die het programma presenteert de aandacht te trekken. “In de klassieke muziek kun je heel goed de emoties horen, hoe iemand zich voelt. Kunnen jullie wel een emotie noemen?” vraagt Martine nieuwsgierig. Blij, verdrietig, boos en stoer doen krijgt ze als antwoord uit de groep. “Ik ben benieuwd of jullie de emoties herkennen die Tirza op de piano zal gaan spelen.”

Harpiste Sara neem de kinderen mee terug in de tijd. En naar een ander land: Rusland. De vragen aan Sara gaan niet alleen over de muziek, maar ook over Sara. Hoe oud was je toen je harp begon te spelen? Sara: “Ik was 7 jaar toen ik begon, nu ben ik 19, dus speel ik al 12 jaar.” Wat staat er in dat boek waar je steeds op kijkt? Sara; “Dat is de bladmuziek, daar staan de noten in die ik moet spelen. En hebben jullie gehoord waar de muziek over ging?” “Over een prinses roept de groep in koor.”

Meedoen met Sara

Voordat Martine viool gaat spelen doen ze tussendoor eerst nog een spelletje: dieren raden waarbij de leerlingen zelf ook nog even ik actie komen en niet steeds stil hoeven blijven zitten. Martine vertelt daarna eerst het verhaal van muisje Piep en vraagt dan de kinderen te luisteren waar je in haar stuk een muisje kunt horen. De kids hebben weer goed geluisterd, Martine geeft ze aan het eind van de voorstelling dan ook een groot compliment. En als verrassing mogen ze de sokken meenemen naar huis.