Proat van de stroat…

Column Johnny Stübener: Spel zonder grenzen

Welkom in het nieuwe en alweer derde coronajaar 2022 waarin we nog steeds in een gedeeltelijke lockdown zitten. De feestdagen waren een kwelling waarin je noodgedwongen met je eigen familie opgescheept zat. En bij de jaarwisseling kwamen de plastische chirurgen ondanks het vuurwerkverbod handen tekort door het vele illegale vuurwerk. Het carbidschieten kon daarentegen wel doorgaan en wordt steeds populairder in deze regio. Maar ook steeds onbenulliger en gevaarlijker. Het fatale ongeval met een klaphamer in Haaksbergen was een triest dieptepunt en moet een waarschuwing zijn voor iedereen die hiermee bezig is.

Sporten mocht niet, Anytime fitness was no-time mogelijk en de winkels en restaurants zaten potdicht. Kortom depressie troef waardoor half Nederland de lockdown ontweek en zijn heil elders in Europa zocht. Illegaal vuurwerk in België, benzine en boostertoerisme bij de oosterburen of naar de sneeuw of zon in Oostenrijk en Spanje. Waar ik ook kwam, je struikelde er over de Nederlanders bij het tanken en in de restaurants. Waar in andere landen met een 2G beleid alles openbleef koos onze regering ervoor om alles op slot te gooien om een tweedeling in de maatschappij te voorkomen. Het volk kwam in opstand en speelde een spel zonder grenzen met als inzet de volksgezondheid. Want hoewel het merendeel geboosterd is was men toch aan huis gekluisterd en het draagvlak voor de maatregelen nam dan ook zienderogen af en de mensen konden de verleiding niet weerstaan om met grenzeloos voordeel zinloos te shoppen.

De nieuwe regering in oude pakken zit nu direct al in een spagaat en kijkt machteloos toe hoe na de verruiming van enkele maatregelen de noodlijdende horeca en cultuur vervolgens met toestemming van burgemeesters de zaken creatief opengooien. De komende weken zal de bezettingsgraad van de ziekenhuizen de winnaars of verliezers van dit spel zonder grenzen aanwijzen.