Totaal Optiek Ziemerink heeft oog voor persoonlijke aandacht

GLANERBRUG – Jurgen Ziemerink nam zelfs niet de moeite zijn mts-diploma werktuigbouwkunde op te halen. Dat mocht zijn moeder voor hem doen. Hij was direct na zijn examen al tot de slotsom gekomen dat hij zijn dagelijkse kost niet in de metaal wilde verdienen. Veel te grof werk. Hij gaf de voorkeur aan een beroep met daarin een mix van verzorging, handel en techniek. Op voorstel van zijn oom Haasewinkel stapte hij de wereld van de optiek binnen. Eerst in de zaak van die oom in Tubbergen. In 1997 verhuisde hij, nog in dienst van Haasewinkel, naar Glanerbrug. Daar had Haasewinkel de zaak van Jan van Veen overgenomen. Een jaar later was hij eigenaar van Totaal Optiek Ziemerink.

Jurgen is geboren in Hengelo, maar groeide op in Tubbergen. Zijn besluit ervoor te kiezen om opticien te worden betekende in eerste instantie een fulltime studie van vier jaar aan het Deltion College in Zwolle. “Tijdens die studie leer je de basisvaardigheden van het vak,” vertelt Jurgen. “Dan moet je denken aan het vervaardigen en repareren van brillen, het adviseren over en verkopen van monturen en glazen en oogmetingen.” Jurgen deed daarna gedurende tweeëneenhalf jaar in deeltijd één dag in de week de mbo-opleiding optometrie/contactlensspecialist in Amersfoort. En daarna 3 jaar in deeltijd tweeëneenhalve dag per week de opleiding hbo-optometrie aan de Hogeschool van Utrecht. Dit omdat de toenmalige minister Borst de mbo-opleiding te laag vond.

“De optometrist onderzoekt de gezondheid van ogen op eventuele oogafwijkingen en om oogziektes op te sporen. Vroeger deed alleen de oogarts het oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril, de contactlensspecialist voor contactlenzen. De optometrist kan het allemaal. De optometrist voert een optometrisch onderzoek uit. Dit onderzoek is vergelijkbaar met het onderzoek van een oogarts. Blijkt tijdens dit onderzoek dat verdere medische behandeling nodig is, dan word je via je eigen huisarts doorverwezen. Een veelvoorkomend voorbeeld is glaucoom.”

Angela en Jurgen Ziemerink

Angela en Jurgen

“Als jonge ondernemer heb je de ambitie om te groeien,” blikt Jurgen terug op de beginperiode in Glanerbrug. “Op een gegeven moment hadden we drie personeelsleden in dienst. Dan ben je meer manager en verlies je het contact met de klanten. Ik ging dat dagelijkse contact met de klanten missen. En dat was nou net niet de bedoeling. Angela en ik besloten daarom zo’n vijf jaar geleden met z’n tweeën verder te gaan in de zaak. Een bewuste keuze. Angela in de eerste lijn. Zij regelt zaken als het afleveren van brillen of lenzen. En handelt de vergoedingen met de verzekeringsmaatschappijen af. Ik houd me voornamelijk bezig met de technische en medische kant van de zaak. Ik denk dat we met deze klantgerichte opzet een streepje voor hebben op de ‘grote’ jongens in onze business. Ik zie dat onze klanten vaak weer bij ons terug komen. Ook omdat we oog hebben voor een goede prijs en kwaliteitsverhouding. En soms zelfs nog een stapje meer bieden.”

Totaal Optiek Ziemerink

Gronausestraat 1199

Telefoon: +31534615353

Email: jurgenziemerink@totaaloptiekziemerink.nl

Website: www.totaaloptiek.nl

Openingstijden:

* dinsdag, woensdag en donderdag: 9.30 – 18.00 uur

* vrijdag: 9.30 – 19.00 uur

* zaterdag: 9.30 – 17.00 uur