Hendo en Joan lopen AmBer-loop voor KiKa

Hendo Bijkerk (54) en Joan Oldersma (54) uit Glanerbrug zijn in hun brandweerpakken een opvallende verschijning bij diverse loopevenementen. De kortere afstanden tot zo’n 10 km hardlopend, de langere wandelend. Zo liep Joan tijdens de Enschede Marathon de 5 kilometer in brandweerpak met witte helm en persluchtfles. Samen toch gauw tussen de 20 en 25 kilo als extra gewicht. Op 5 juni vertrekken de twee vanaf de Dam in Amsterdam voor een fikse wandeling naar het Brandenburger Tor in Berlijn. Goed voor zo’n 650 tot 680 kilometer. Meestal lopen de twee voor goede doelen. Ook deze keer. Hendo, Joan en de andere Nederlandse deelnemers lopen voor KiKa, de Duitse deelnemers voor Kinderkrebs.

Hendo is werkzaam voor de rijksoverheid, Joan is naast zijn werk als allround operator ook lid van de vrijwillige brandweer van Apollo Tyres. Zo’n vier jaar geleden ging bij hun eerste ontmoeting het gesprek direct over de brandweer. Hendo had als deelnemer aan de Kreislauf in de omgeving van Gronau al ervaring met het lopen in brandweerpak. Joan zag dat als vrijwillige brandweerman ook wel zitten. We zien het lopen of wandelen in zo’n brandweerpak als een extra uitdaging, vinden ze. Samen hebben ze bijvoorbeeld in Brussel meegedaan aan het traplopen in het Atomium, net als bij Snowworld in Landgraaf en de Alphatoren in Enschede. Ook waren ze bij de mammoetmars in het Duitse Wiesbaden present. Daar liepen ze 30 kilometer met volle bepakking. En dan nu dus het nieuwste project: de AmBer-loop.

Hendo en Joan vertrekken op 5 juni vanaf de Dam voor de AmBer-loop van Amsterdam naar Berlijn (foto Jenne Smit)

Amsterdam – Berlijn

Aan de AmBer-loop nemen 15 lopers deel. De tien Duitsers, drie Nederlanders en twee Fransen gaan op pad om zoveel mogelijk geld bij elkaar te lopen voor KiKa en KInderbrebs. De Nederlandse Nathalie is trouwens de enige vrouwelijke deelnemer. Ze wandelen in drie teams van vijf personen. Ieder team loopt steeds 6 uur en krijgt dan rust om te eten, drinken en te slapen. Ieder team loopt naar schatting 50 kilometer per dag.

Op zondag 5 juni vertrekt het gezelschap vanaf de Dam in Amsterdam om bijna een week later in Berlijn te arriveren. De route van tussen de 650 en 680 kilometer gaat onder andere langs Amersfoort, Deventer, Enschede, Osnabrück en Hannover. In Osnabrück zullen ze bijvoorbeeld een kort bezoek brengen aan het kinderziekenhuis. “De Nederlandse deelnemers lopen voor KiKa. De strijd van de kinderen met kanker kun je wel enigszins vergelijken met de inspanning die wij als deelnemers aan de AmBer-loop moeten leveren,” meent Hendo

Mensen die de AmBer-loop van Hendo en Joan willen sponseren kunnen geld overmaken op rekening DE61401545300044468510 t.n.v. AmBer 2022.