Avanti W. nam afscheid van verenigingsmanager Joost Kock met een lach en een traan

Vijf jaar lang was Joost Kock actief als verenigingsmanager van omnisportverenigng Avanti Wilskracht. Nu heeft hij besloten een nieuwe uitdaging aan te gaan. Hij wordt beleidsmedewerker Sport en Jeugdwelzijn bij de gemeente Twenterand. Vorige week dinsdag nam hij informeel afscheid van de club en de mensen die hij soms jarenlang onder zijn hoede had. Voor velen van hen een emotioneel afscheid. Met de altijd nuchter reagerende Joost blikken we terug op vijf jaar Avanti W..

  1. Je woont in Geesteren. Hoe ben je eigenlijk in Glanerbrug terecht gekomen?

 In het kader van mijn studie heb ik een tijdje stage gelopen binnen gemeente Enschede. Toen ik daarna vertrok richting Utrecht voor mijn master ben ik daar een aantal jaren blijven plakken. Na een huis gekocht te hebben in Geesteren ben ik op zoek gegaan naar een leuke functie in het Oosten van het land. Via de contacten binnen de gemeente Enschede ben ik uiteindelijk in Glanerbrug terecht gekomen.

  • Verenigingsmanager bij een omnisportvereniging. Je werd de opvolger van Mattijs van den Berg. Die had al een stabiele basis gelegd. Daar kon je zeker aardig op voortborduren.

 Inderdaad. Maar aangezien de vereniging en de werkzaamheden voor mijzelf wel nieuw waren, heb ik in het begin moeten wennen. Ik heb me daarbij vooral gericht op het aanbrengen van bepaalde structuren, enerzijds omdat ik zelf merkte dat ik daar behoefte aan had, anderzijds proefde ik ook deze behoefde binnen de vereniging. 

3.    De laatste jaren heb je je ontwikkeld tot een stabiele factor binnen de vereniging, de spin in het web. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Door veel in gesprek te gaan met mensen binnen en rondom de vereniging. Ik heb zelf niet de kennis en expertise van alle onderwerpen die spelen rondom de vereniging. Bovendien heb ik twee linkerhanden, terwijl ik wel verantwoordelijk ben voor het beheer en onderhoud van de accommodatie. Belangrijk daarom is om mensen om me heen te verzamelen die zich in willen zetten voor de vereniging en door deze mensen in hun kracht te zetten. Ik probeer daarbij de regie te houden, zodat er voortgang blijft zitten in de verschillende projecten. 

  • Je hebt in die vijf jaar mooie resultaten voor de vereniging geboekt. Kun je een paar van de belangrijkste noemen?

Het vergroten van de maatschappelijke rol van de sportvereniging is misschien wel het belangrijkste resultaat. Daaronder vallen onder andere de organisatie van de evenementen/activiteiten zoals de Koningsspelen, Wandelvierdaagse en het Lifegoals-event. Maar ook de opzet van het project Kracht van Verenigingen, waarbij we kinderen met gedragsproblematiek een plek proberen te bieden. Nu ik er wat langer over nadenk, moet ik zeggen dat de huidige staat van de accommodatie ook iets om trots op te zijn. Het sportcomplex ligt er elke dag weer veilig en schoon bij. Ook vind ik het erg mooi om te zien dat we als sportvereniging een steentje hebben kunnen bijdragen in de ontwikkeling van vrijwilligers en stagiaires. Vrijwilligers die vanuit Avanti een betaalde baan hebben gevonden of die hun leven weer beter op de rails hebben gekregen bijvoorbeeld.

  • Je neemt afscheid met gemengde gevoelens, zeg je. Waar moeten we dan aan denken?

Zoals ik aangeef, heb ik veel contacten opgebouwd. Dat ik deze mensen minder zie en minder spreek, vind ik erg jammer. Ik ben hen veel dank verschuldigd voor de hulp en ondersteuning die ze mij geboden hebben.  Ik zie uit naar de nieuwe uitdagingen en ik kijk met veel plezier terug op de afgelopen jaren, die bovendien erg leerzaam waren.