TERUGBLIK 4 EN 5 MEI 2022 GLANERBRUG

‘ Het is belangrijk kinderen en jongeren bij de herdenking op 4 mei te betrekken’

Het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug vindt het belangrijk om de kinderen en jongeren bij de herdenking op 4 mei te betrekken. Daarom kunnen de vijf basisscholen in Glanerbrug op initiatief van het Comité bezoek krijgen van een spreker van het Landelijk Steunpunt WO ll – heden. Of eigenlijk een verteller (ster) die uit eerste of tweede hand vertelt over haar of zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar kregen groep 8 van Gerardus en de Troubadour bezoek van Bert Woudstra. Groep 8 van obs Glanerbrug-Zuid en groep 7 van de Troubadour van Mirjam Hijink. Groep 7a van Gerardus en groep 8 van cbs Ouverture van Elisabeth Oets. Groep 7b van Gerardus en groep 8 van obs Glanerbrug-Noord van Jik Nihom. Een korte samenvatting van hun verhaal.

Bert Woudstra (90)

Bert Woudstra

De vader van Bert Woudstra was voor de oorlog de eigenaar van een bekende damesmodezaak in Enschede. De famile Woudstra behoorde daardoor bij de middenklasse van de bloeiende joodse gemeenschap van Enschede. Na een sabotagedaad van het verzet in de buurt van Enschede werden zijn vader en tientallen andere mannen opgepakt. Bert zag zijn vader nooit terug.

Nadat zijn moeder een brief had gekregen met de mededeling zich in Westerbork te melden besloot ze onder te duiken. Ze werd daarbij geholpen door de bekende dominee Overduin. Voor Bert betekende dat dat hij vanaf zijn achtste op 13 verschillende locatie ondergedoken heeft gezeten. Bijna altijd alleen. Een periode die Bert als zeer eng heeft ervaren. Je zat voortdurend in angst en voelde je nergens veilig.

Mirjam Hijink (43) uit Winterswijk

Mirjam vertelt het verhaal van haar opa, geboren in 1926. Hij is van Duitse komaf en Jood. Geen fijne combinatie merkt ze fijntjes op.

Mirjam Hijink

Voor haar opa was de Kristalnacht in 1938 de aanleiding om Duitsland uit te vluchten. Hij reist met de trein naar Nederland en komt als jongeman van 12 jaar aan in Eindhoven. De eerste zeven maanden verbleef hij in een tehuis. Daarna zes maanden bij een Joodse familie in Eindhoven voordat hij werd opgenomen door een Joods gezin in Winterwijk. De familie Slager. Toen de familie Slager werd opgepakt verhuisde opa naar de boerderij van de familie Te Pas aan de rand van Winterwijk. Als jongeman van 18 beleefde hij de bevrijding.

Elisabeth Oets (65)

Elisabeth Oets

Elisabeth vertel het verhaal van haar opa Philip en haar moeder Julia. Opa Philip was journalist van beroep. Hij schreef vooral over het buitenland. Toen hij werd opgepakt werd hij eerst naar Amersfoort gebracht. Daarna naar Westerbork. Daar gebruikte hij schriftjes om de dagelijkse gebeurtenissen in het kamp te beschrijven. Als een dagboek.

In maart 1944 ging hij op transport naar Bergen Belsen. En een half jaar later op speciaal transpor naar Auschwitz. Na drie dagen overleed hij. Niet in de gaskamer, nee, hij werd doodgeschoten.

Moeder Julia heeft in de oorlog samen met haar tante ondergedoken gezeten bij apotheek Heinsius in Nijmegen. Na de bevrijding ging ze werken voor de Canadese soldaten.

Jik Nihom (66)

Jik is opgegroeid in Winterswijk. Hij vertelt over zijn grootvader en zijn ouders. Zijn grootvader hielp mensen te vluchten voor de oorlog van Duitsland naar Nederland. Aan het begin van de oorlog pleegde hij zelfmoord. Zijn grootvader zag op tegen de door hem voorziene situatie. De bezetting door Duitsland en de ellende die daar uit voortkwam.

Jik Nihom

Over zijn vader vertelde Jik dat hij op 5 december 1942 uit Utrecht vertrok om onder te duiken in Rheden. Samen met zijn broertje en oom Han verbleven ze bij tante Peet.

Jiks moeder kwam uit Wenen. Toen Oostenrijk in 1938 door Duitsland werd bezet vluchtte haar familie naar plaatsen over de hele wereld. Jiks moeder die op Anne Frank leek naar Nederland. Van de bergen naar het vlakke Nederland. Ze voelde zich ontworteld. Alleen. In 1943 moest ze als Joods meisje van 19 jaar oud onderduiken. Ze kwam terecht in het gezin van een dominee in Nederhorst Den Berg. Vader en moeder overleefden de oorlog.