‘Doe mee-project’ van ROC studenten brengt ouderen en jongeren met elkaar in contact

Ze hadden op de laatste dag van mei ’s middags om 4 uur afgesproken in de hal. Vier bewoners van het Ariënshuis en vier kinderen van b.s.o. De Brug. Henk en Diny Spoelman, Marja Bossink en Nanny Koller meldden zich op tijd, de kids Jaïrah, Evelien, Jesper en Wouter kwamen een kwartiertje later. Het was in het begin duidelijk een gevalletje van de kat uit de boom kijken. Die eerste ontmoeting.

 Met de hulp van begeleiders Marco, Esmeralda en Danny werden koppeltjes gevormd. Het koppeltje Nanny (66) en Jesper (4) lag direct voor de hand: beiden droegen een shirt van FC Twente. De andere duo’s werden gevormd door Henk (90) en Jaïrah (8), Diny (87) en Evelien (5) en Marja (83) en Wouter (6). Besloten werd boodschappen te gaan doen bij AH., maar halverwege stelde Danny voor te trakteren op een ijsje van Oonk. Iedereen stemde direct in met dit voorstel zodat een boodschapje doen een lekker uitstapje werd.

Samen genieten van een ijsje bij bakkerij Oonk (foto Jenne Smit)

 “Er zijn veel ouderen in Glanerbrug die bijna niet meer buiten komen en weinig sociale contacten hebben,” zegt Karin Koers, programma coördinator Ontmoetingscentra Enschede en projectcoördinator Samen1 tegen Eenzaamheid Glanerbrug. Ze kwam samen met Danny de Jong van Extra Zorg Twente en troubleshooter voor jongeren in Glanerbrug op het idee ouderen en jongeren met elkaar in contact te brengen. Samen boodschappen doen of een uitstapje maken. Britt Unland, Jacques Klein Wentink en Koen Mansveld, studenten van het ROC pakten dit idee op en maakten er hun “Doe mee’-project van een afstudeerproject van Samen 1 tegen Eenzaamheid Enschede.

“De bedoeling is dat we jongeren in Glanerbrug samenbrengen met eenzame ouderen,” aldus hun woordvoerder Koen. “We denken dat dit voor beide partijen goed is. De jongeren kunnen veel leren van de ouderen en voor de ouderen is het leuk dat ze vaker buiten komen en hun verhalen kunnen delen.” Volgens Karin Koers is het bedoeling dat iedere veertien dagen een groepje ouderen en jongeren boodschappen gaat doen of een uitstapje in het dorp gaat maken.

En hoe liep het die eerste keer af? Terug in het Ariënshuis na het wandelingetje naar Oonk was het ijs gebroken. Ouderen en jongeren kletsen honderduit met elkaar. En met de grootst mogelijke moeite kregen de begeleiders het voor elkaar de kids weer mee te krijgen naar b.s.o. De Brug. Ze wilden het liefst nog wel wat langer blijven!