LuitenFruit al 50 jaar passie voor fruit

GLANERBRUG – ‘LuitenFruit! Een familiebedrijf, drie generaties met passie voor fruit. De specialist in fruit op het werk. En te vinden op de markten in Glanerbrug, Enschede en Oldenzaal.’ Met deze tekst introduceert LuitenFruit zich op hun website. Op 14 september was het 50 jaar geleden dat Henk Luiten (72) als zelfstandig ondernemer zijn eigen fruithandel begon. In deze Grensstreek vertelt Henk zijn verhaal over 50 jaar LuitenFruit.

Henk is geboren en getogen op het Hogeland in Enschede. Aan de Riouwstraat. “Als jongen van 15 kwam ik in 1965 in loondienst van Leen de Bruine. Die was vanuit Zeeland naar Enschede gekomen om op de markt te beginnen met een handel in groente en fruit,’ begint Henk zijn ‘geschiedenisles’. Na zeven jaar had ik niet alleen de praktische kneepjes van het vak geleerd, maar ook mijn diploma handelskennis en mijn vakdiploma op zak. Tijd om zelfstandig aan de slag te gaan dus. Met mijn Volkswagen pick-up startte ik een ventwijk in Oldenzaal en Hengelo. Bovendien kreeg ik een plek op de markten van Enschede, Oldenzaal en Hengelo. Een periode waarin ik ook nog tijd had voor verkering met Marchien. We trouwden in 1974. Marchien is altijd mijn steun en toeverlaat in huis en werk. We kregen drie zonen: Rob, Maarten en Frank.”

Die drie zonen waren besmet met hetzelfde virus als hun vader. Ze hielpen als van jong af mee in de zaak. En hoefden geen moment door vader of moeder te worden gepusht. Geen wonder dat ze een voor een in de vof instroomden. Rob in 1992, Maarten een jaar later en Frank in 2003. “Wel hadden de drie een andere visie op de handel. Ze kozen voor kwaliteit, terwijl ik altijd meer op centen verdienen was gefocust. De filosofie van Rob en Maarten dat kwaliteit zich vanzelf (terug)verdient is ook wel uitgekomen. We maakten zo’n sterke groei door dat we in 2005 na 32 jaar van ons pakhuisje aan de Stevenfennestraat zijn verhuisd naar de loods op het Euregio bedrijvenpark aan de Najaarsweg. Daar groeien we trouwens ook alweer uit ons jasje en plannen volgend jaar een nieuwe loods naast de bestaande.”

foto Jenne Smit

Familiebedrijf om trots op te zijn

In 2007 startte toen nog Henk Luiten en Zonen met het leveren van fruit aan zorginstellingen. Later kwamen daar bedrijven en scholen bij. “Dat bezorgen op het werk heeft een enorme vlucht genomen. Daardoor ben ik volop bezig met het klaarmaken en bezorgen van de bestellingen. Iedere dag zijn er drie busjes op pad om in Twente fruit op het werk of scholen te bezorgen. Daarnaast zit ik ook nog in het bestuur van het Euregio Bedrijvenpark 2. Stilzitten is er dus niet bij!”

“In die 50 jaar is er veel veranderd, maar ik kan met een gerust hart zeggen dat LuitenFruit is uitgegroeid tot een gezond familiebedrijf waar niet alleen onze drie zonen maar ook hun echtgenotes en onze kleinkinderen hard in meewerken. De derde generatie dus met dezelfde passie voor fruit!”