Glanerbruggers moeten nog wel even geduld hebben: Dorpsraad wil energiezuinig en gasloos zwembad

Uit het in mei van dit jaar gepresenteerde voorlopige haalbaarheidsonderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de Glanerbrugse bevolking de heropening van zwembad De Brug steunt. De Dorpsraad Glanerbrug kan rekenen op een zeer breed draagvlak onder de Glanerbrugse samenleving. Ook in de stadsdeelcommissie Oost in mei van dit jaar krijgt de Dorpsraad overwegend steun. Wanneer enkele weken later de coalitiepartijen (BBE, VVD, ChristenUnie en PvdA) hun coalitieakkoord presenteren stelt de coalitie 2,2 miljoen euro beschikbaar voor de renovatie van een energiezuinig en gasloos zwembad. Een duurzaam gerenoveerd zwembad betekent immers een besparing op de kosten van de exploitatie.

Daarmee is de eerste stap gezet. Wat dus nog niet wil zeggen dat De Brug binnenkort alweer open kan. De volgende fase zal een stuk gecompliceerder zijn. In deze fase wil de Dorpsraad (mede)verantwoordelijkheid blijven dragen voor het proces. “Wij zien het als een gemeenschappelijk belang het zwembad te realiseren. En hopen dat het proces uiteindelijk zal uitmonden in een positief raadsbesluit,” meent voorzitter Bert Siemeling van de Dorpsraad Glanerbrug.

Raadsbesluit

Komt het diplomazwemmen terug in De Brug?

“Zo’n raadsbesluit is de vertaalslag van het coalitieakkoord waarin de investering van 2,2 miljoen euro moet worden besteed aan een toekomstbestendig en duurzaam zwembad,” vervolgt Siemeling. “Dat vraagt aanvullend onderzoek door een gespecialiseerd extern bureau. In dat onderzoek komen de renovatie, exploitatie, financieringsmogelijkheden, definitieve rechtsvorm aan de orde. Belangrijke vraag hierbij is of de gemeente het zwembad als eigenaar het zwembad laat exploiteren door een derde partij of is er sprake van een private (particuliere) aangelegenheid, waarbij het eigendom wordt overgedragen. In het laatste geval moet het vervolgonderzoek ook een antwoord moeten geven welke rechtsvorm daarbij past. Wordt het dan een vereniging of toch een stichting. De DrG vindt het in dat geval van belang dat de toekomstige rechtsvorm en exploitant ook bij het proces betrokken moet worden.”

“Bovendien vinden wij burgerparticipatie van essentieel belang. Daarom zoeken wij in het proces ook de aansluiting bij het gedachtengoed van de Droom van Glanerbrug. Dit betekent dat de Glanerbrugse samenleving invloed heeft op de uiteindelijke keuze. In het voorlopige haalbaarheidsonderzoek van de DrG is die betrokkenheid op diverse manieren al vastgelegd.”

Tijdpad

De gemeente en Dorpsraad Glanerbrug kiezen binnenkort een extern bureau om het vervolgonderzoek te starten. Dat bureau krijgt tot eind april volgend jaar de tijd onderzoek te doen naar de bouwkundige staat van het gebouw en de technische installatie. Ook zal worden onderzocht  welke organisatievorm het beste bij de toekomstige exploitatie past. Bij deze onderzoeken is het van belang dat de communicatie met de Glanerbrugse samenleving niet uit het oog te verliezen.

En wat te denken van de instuif op vrijdagavond?

“Je kunt de lokale ondernemers bijvoorbeeld heel goed in het proces betrekken,” meent Bert Siemeling. “Het is een proces dat stap voor stap vorm moet krijgen waarbij de gemeente als belangrijke investeerder samen optrekt met de dorpsraad. Ik ben optimistisch over het proces, maar ook wel zo reëel dat ik over de uitkomst nog niets kan zeggen. De Dorpsraad is positief over de nu al toegezegde bedragen van uit de Glanerbrugse samenleving om de kosten van de renovatie of de kosten van de exploitatie te verlagen. We moeten in Glanerbrug wel alles op alles zetten, zodat we eind 2023, begin 2024 weer kunnen zwemmen in De Brug.”