Is het meer gebruik maken van het parochiehuis de beste optie om de r.k. geloofsgemeenschap voor Glanerbrug te behouden?

Begin november bezochten zo’n 70 parochianen van de OLV van de Heilige Rozenkrans de informatieavond over de toekomst van de Glanerbrugse parochie. In het parochiehuis presenteerde voorzitter Marcel Brueker namens de locatieraad zes opties die het mogelijk maken de rooms katholieke geloofsgemeenschap voor Glanerbrug te behouden. “Het is geen gemakkelijke beslissing, voor niemand dat weten we. Emotioneel kan dit heel veel los maken. Vandaar dat we eenieder de tijd willen gunnen om na te denken wat u als de beste oplossing ziet,” aldus Brueker toen. Ruim een maand later spreken we me Marije Vinke (47) en Bennie Nijhuis (67) over de zes opties. Hebben ze al een keuze kunnen maken?

Marije is geboren en getogen op Stroinkslanden. Vriendschap en de liefde brachten haar naar Glanerbrug. “Ik ben katholiek opgevoed. Bij de kerk in Glanerbrug raakte ik betrokken doordat een aantal vrienden er actief was. Bijvoorbeeld als misdienaar. Bovendien is mijn echtgenoot Pascal Glanerbrugger. In de periode dat onze kinderen op de Gerardus het vormsel en communie deden raakte ik weer meer berokken bij de kerk. Tegenwoordig ben ik lid van de pastoraatsgroep die allerlei zaken rond de vieringen regelt.”

Voor Marije is het meer gebruik maken van het parochiehuis de beste optie. “Ja daar ben ik een voorstander van. Je kunt dan meer vieringen houden. Die mogelijkheid is in de kerk beperkt omdat het handen vol geld kost om de kerk in deze tijd voor zo weinig mensen te verwarmen. Maar de kerk verkopen vind ik wel een lastig besluit. Je zou ‘m mogelijk alleen kunnen gebruiken voor bijzondere vieringen zoals met kerst, huwelijken of uitvaarten. De andere opties zie ik niet zitten, zet geen zoden aan de dijk. Wanneer we als parochie gaan kerken in het Ariënshuis raakt je zonder meer de jongeren kwijt. En wanneer je alles zou verkopen zal onze Glanerbrugse geloofsgemeenschap zich verspreiden. Nee, het aanhouden van het parochiehuis is naar mijn idee de beste optie.”

Marije Vinke en Bennie Nijhuis worden gefotografeerd door Cees Elzenga van TC Tubantia (foto Jenne Smit)

Bennie Nijhuis is geboren en getogen Glanerbrugger. En opgegroeid in de Glanerbrugse parochie. Als iemand die beroepsmatig in de financiële wereld heeft gewerkt ziet Nijhuis het niet zitten de situatie te laten zoals die is. “Het rendeert niet om kerk, parochiehuis en pastorie aan te houden. Dan steven je af op een behoorlijk negatief vermogen. Met name omdat de kosten voor energie en verzekering de pan uit rijzen. Ik ben net als Marije van mening dat het meer gebruik maken van het parochiehuis de beste optie is. Maar wat mij betreft mogen de kerk en de pastorie wel worden verkocht. Of dat aan de Syrisch-Orthodoxe kerk of een vastgoedondernemer is me om het even. De opbrengst van de verkoop kan gebruikt worden om het parochiehuis op te knappen en uit te breiden. Elders gaan kerken mag absoluut geen optie zijn. Het is toch ondenkbaar dat in een dorp van 17 duizend inwoners geen plek is voor de eigen rooms katholieke gemeenschap. Die heeft recht op een eigen plek, anders raak je je eigen identiteit kwijt.”

Opties:

  1. De situatie laten zoals die is. Dan stevent de parochie af op een behoorlijk negatief vermogen.
  2. Meer gebruik maken van het parochiehuis om vieringen te houden. In uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld kerstnacht, uitvaarten of huwelijken, kan gebruik worden gemaakt van de kerk.
  3. Verkopen van kerk en pastorie. Gebouwen waar we als parochie al meer dan 100 jaar gebruik van maken.
  4. Kerken in het Ariënshuis. Er zijn parochianen die daar nu al naar de kerk gaan.
  5. Verkoop van kerk en pastorie aan de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap.
  6. Kerk, pastorie en parochiehuis verkopen. Alles verkopen en elders gaan kerken is ook een mogelijkheid.

“De uiteindelijke beslissing over de toekomst van de gebouwen is uiteraard aan het parochiebestuur,” aldus Brueker. “Maar het parochiebestuur van Maria Vlucht wil graag weten wat wij als parochianen van Glanerbrug vinden van de verschillende opties. Die stemming peilen we via een anonieme stemming op zondag 8 januari. Die dag is er eerst een heilige mis die in de parochiekerk wordt opgedragen. Daarna is in het parochiehuis koffiedrinken en de nieuwjaarsreceptie. Om 13.00 uur willen we dan de parochievergadering openen. De stemming zal met stembriefjes gaan die geheel anoniem tijdens de vergadering ingeleverd kunnen worden. Parochianen die op zondag 8 januari niet aanwezig kunnen zijn, kunnen wel meestemmen. Vanaf vrijdag 9 december zijn op het secretariaat stembriefjes aanwezig. Daar kunt u een exemplaar meenemen of ter plekke invullen. Per parochiaan kan er een stem worden uitgebracht. Stembriefjes zijn genummerd, zodat we bij de telling kunnen vaststellen of het aantal uitgebrachte stemmen overeenkomt met de intekenlijst.”