Glanerbrug pilot voor Halt in de wijk

‘Brothers in arms’

De broers Marc (11) en Danny (14) kun je echte ‘brothers in arms’ noemen. Ze struinen graag door Glanerbrug op zoek naar kattenkwaad. Zo ook op die mooie zomerse dag vorig jaar. De spoorsloot was die dag hun speelterrein. Dat er ieder half uur een trein voorbij denderde namen ze voor lief.

In de droge spoorsloot hadden ze een geweldige schuilplaats gemaakt. Het kattenkwaad begon te kriebelen toen Danny een doosje lucifers tevoorschijn toverde. “Dat droge gras zal wel lekker fikken. Durf jij het?” daagde Danny zijn jongere broer uit. Die schudde alleen maar met zijn hoofd: Nee.

Danny durfde wel. In een mum van tijd stond de spoorsloot in lichterlaaie. Wat ze ook probeerden, ze konden het vuur niet meer doven. Het vuur dreigde zelfs over te slaan naar de haag van het kerkhof.

Een bewoner van de flat aan de Kerkstraat zag het gebeuren en belde 112. In een mum van tijd waren brandweer en politie ter plaatse. De brandweerlieden blusten snel de brand, de politieman en vrouw brachten de broers met de politieauto naar huis. Thuis volgde een goed gesprek met de moeder van de jongens. Duidelijk werd in ieder geval dat er nog een vervolg zou komen…..

En dat vervolg kwam er. De jongens werden voor een gesprek uitgenodigd door Halt-medewerker Eline Scheffer. Zij is iedere woensdagmorgen in de Dorpskamer aan de Schipholtstraat 48B aanwezig om met Glanerbrugse jongeren die dreigen te ontsporen te praten hoe ze dat kunnen voorkomen. Ze heeft ook met Marc en Danny gesproken. Voor de Grensstreek heeft ze dat gesprek als volgt samengevat:


“Danny is 14. Zijn zaak wordt waarschijnlijk door de politie naar Halt verwezen.

Marc is 11 jaar. Dat is te jong voor een gewone verwijzing naar Halt: dan moet je 12 zijn. Maar Marc moet wel de kans krijgen om van zijn fout te leren en zich bewust te worden van de gevolgen van zijn daad. Dan komt Halt in de wijk van pas. Wij bieden Marc een preventieve Halt-interventie aan. Dit betekent dat er gesprekken met hem worden gevoerd over wat er is gebeurd. Marc krijgt leeropdrachten om bewust te worden van zijn gedrag en de gevolgen hiervan. En bijvoorbeeld ook een leeropdracht over omgaan met groepsdruk: hij krijgt tips over hoe hij in bepaalde situaties zijn eigen grenzen kan stellen en ‘nee’ kan en durft te zeggen. Misschien schrijft hij ook nog een excuusbrief aan de mensen die last hebben gehad van zijn gedrag.

Met de inzet van de preventieve Halt-interventie krijgt Marc de kans om van zijn fouten te leren en bewust te worden van de gevolgen. En de buurtbewoners hopelijk ook zien dat hij er echt van heeft geleerd.

Bij de foto: Haltmedewerker Eline Scheffer praat in de Dorpskamer met jongeren die grensoverschrijdend gedrag vertonen (foto Jenne Smit)

Intentieverklaring

Op dinsdag 24 januari tekenden Inge Stegeman (stadsdeelmanager Enschede Noord-Oost), Wolter Alberts (politie Twente), Peter Lansink (wijkteams Enschede), Wilfried Olde Hartman (Alifa) en Dzanan Visser (Halt) de intentieverklaring van de pilot Halt in de wijk. Door goede samenwerking met deze instellingen op lokaal niveau wordt gestreefd naar een veiliger leefklimaat in Glanerbrug. Haltmedewerker Eline Scheffer houdt iedere woensdagmorgen spreekuur in de Dorpskamer om met jongeren te spreken die grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond.

Doelgroep

De inzet die Halt biedt in Glanerbrug richt zich op jongeren die grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond. Door met deze jongeren vroegtijdig en preventief te praten richt Halt zich specifiek op de behoefte(n) van de jongere, diens ouders en het eventuele slachtoffer. Halt baseert zich hierbij op wetenschappelijke whats-work principes en de interventie wordt uitgevoerd door professionals.

Type incidenten

De aanpak in Glanerbrug heeft betrekking op de volgende incidenten:

  • overlastgevend gedrag (in groepsverband)
  • baldadig gedrag
  • verbale agressie, schelden of grof taalgebruik
  • belediging en (lichte) dreiging van wapenbezit
  • stelselmatige normoverschrijding zoals veelvuldig een buurtbewoners lastig vallen
  • digitaal grensoverschrijdend gedrag zoals sexting

Bij de foto (vlnr): Annika Janssens (Halt), Eline Scheffer (Halt), Inge Stegeman (stadsdeel Oost), Dzanan Visser (Halt), Peter Lansink (wijkteams Enschede), Wilfried Olde Hartman (Alifa) en Wolter Alberts tekenden de intentieverklaring (foto Jenne Smit)