Over vijf jaar houdt Glanerbrug droge voeten!

Wie weet het niet? Wanneer je op de fiets uit de stad naar Glanerbrug wilt, moet je op de Gronausestraat eerst een paar honderd meter vals plat overwinnen. Voorbij de Wooldrikshoekweg is het een makkie. Tot de Dolphiaweg ga je soepeltjes en fluitend op weg naar het grensdorp. De laatste honderden meters is het weer even gewoon doortrappen. Water stroomt ook van hoog naar laag. Regen- en grondwater dus ook. Dat komt omdat Glanerbrug aan de voet van de Twentse stuwwal ligt. Bovendien ligt er onder Glanerbrug een kleilaag die het water niet of nauwelijks doorlaat. Daardoor staat het grondwater hoog. Gevolg: wateroverlast in grote delen van Glanerbrug. Als het aan de gemeente Enschede ligt behoort de wateroverlast in Glanerbrug over vijf jaar tot het verleden. De gemeente pakt met ‘GroenBlauw Glanerbrug’ de riolen en wegen aan en plant meer bomen. Als het dan regent, houdt Glanerbrug over vijf jaar droge voeten.

Eind vorig jaar werden in de Tolstraat de werkzaamheden in de eerste fase afgerond
Het schone water verdwijnt grotendeels in de Glanerbeek

Gemeente Enschede gaat tussen nu en 2028 in Glanerbrug de overlast van grondwater en regenwater aanpakken. In 17 straten worden aparte riolen voor grond- en regenwater en voor afvalwater aangelegd. Het schone water verdwijnt zo grotendeels in de Glanerbeek. In sommige straten krijgt het wegdek een speciale ondergrond die water vasthoudt en langzaam de grond in laat zakken. Ook komen er meer planten en bomen. Deze groenblauwe aanpassingen maken Glanerbrug klaar voor het weer van de toekomst. 

Inwoners denken mee

“Glanerbrug klaar maken voor de toekomst doen we samen met verschillende partijen zoals nutsbedrijven en natuurlijk de inwoners”, zegt wethouder Leefomgeving Marc Teutelink. “We werken buurt voor buurt zodat we zoveel mogelijk werkzaamheden kunnen combineren. Voordat we aan de slag gaan, betrekken we bewoners voor advies over een aantrekkelijke en veilige nieuwe inrichting. Zij kennen hun straat beter dan wij en mogen er nog jaren wonen. We willen bewoners ook motiveren zelf hun tuin te vergroenen. Zo maken we samen Glanerbrug nog mooier.”   

De werkzaamheden in de Olivier van Noortstraat zijn in de laatste fase

Planning

Eerst wordt in 2023 en 2024 een verbinding met de Glanerbeek aangelegd in de Ouverturestraat, Preludestraat en Nocturnestraat. Het schone water stroomt door de nieuwe riolen naar de Glanerbeek. Ook wordt er in deze periode gewerkt aan de Dr. Stamstraat en de Kerkstraat. In de jaren 2025 tot en met 2028 volgen de Jacob Roggeveenstraat, Abel Tasmanstraat, W.C. Schoutenstraat, J.C. De Rijpstraat, Nieuw Frieslandstraat, Bentstraat, Bultsweg, Lonnekerweg en de Dirk Hartogstraat. Afgelopen jaar zijn de Cornelis Houtmanstraat, Olivier van Noortstraat, Jacob van Heemskerkstraat en de Tolstraat al aangepakt.