Brigitte Drieze 50 jaar in de zorg: “Een glimlach is al een rijke beloning”

Brigitte Drieze(65) is als tiener eigenlijk al de zorg ingerold. Als leerling van de Catharina mavo aan de Kloosterstraat begon ze begin jaren 70 als vakantiehulp in het Hervormd Rusthuis aan de Espoortstraat in Enschede. Helpen in de keuken, ontbijt verzorgen, koffie en theezetten en rondbrengen. Voor puber Brigitte was haar toekomst helder: Ik wil de zieken- en bejaardenzorg in. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat ze dit kloeke besluit heeft genomen.

“Op dit ogenblik ben ik ziekenverzorgster 3ig. Daarvoor ben ik begin jaren 80 begonnen met de opleiding bejaarden helpende,” blikt Brigitte terug. “Je mag dan alleen verzorgen zoals wassen en aankleden, maar geen medische handelingen verrichten. Na de opleiding bejaardenverzorgster een paar jaar later mocht ik dat wel. Ik heb mijn werk altijd min of meer als een roeping gezien. Dankbaar werk waar je je met hart en ziel aan overgeeft. Met een glimlach van de client als rijke beloning.”

Vroeger en nu

Brigitte merkt wel op dat er een groot verschil met de zorg van vroeger en nu. “Ik heb de zorg in de loop der jaren wel zien veranderen. In de bejaardenzorg had je veel meer en gemakkelijker contact met de bewoners. Maar bejaardenhuizen zijn verpleeghuizen geworden. Tegenwoordig ben je drukker met papierwerk en heb je helaas minder tijd voor de cliënten.”

Na het Hervormd Rusthuis was Brigitte nog werkzaam bij Manna aan de Kneedweg voordat ze in 1999 de overstap maakte naar het Ariënshuis in Glanerbrug. In de loop der jaren ging haar voorkeur steeds meer uit naar avond- en nachtdiensten. ‘Je werkt in een prettige sfeer intensief samen met een klein clubje. Daarbij is de saamhorigheid groot. Na het Ariënshuis ben ik alleen nachtdiensten gaan doen op Bruggerbosch dat in 2017 fuseerde met het Ariënshuis tot Liberein. Eerst zwierf ik over alle zes afdelingen van Bruggerbosch, maar sinds twee jaar werk ik in vaste dienst op de Marktstraat. Daar heb ik de zorg over 36 bewoner die overwegend dementerend zijn.”

Rondes lopen

“Een nachtdienst begint om kwart voor 11 met de overdracht. De eigenlijke dienst begint een kwartier later. Op mijn kantoortje lees je dan de rapportage. Op de monitor kun je met demotica volgen of alles rustig op de kamer van de bewoners. Eigenlijk hoef je zoals vroeger geen rondes meer te lopen, maar eerlijk gezegd doe ik dat nog wel. Toch zelf even checken of alles oké is!”