Trompettisten Jeroen Schippers en Jordi Lensink van Wilhelmina soleren op concoursconcert met compositie van Enschedese componist Alex Poelman

Voor de trompettisten Jeroen Schippers en Jordi Lensink van de Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug is het komende concertconcours een absoluut hoogtepunt in hun carrière. De twee soleren met ‘Dr. Jekyll & Mr. Hyde’ van de Enschedese componist Alex Poelman met Jeroen op bugel en Jordi op piccolotrompet. Jeroen en Jordi beschouwen het als een grote eer Jekyll & Hyde dat Alex Poelman speciaal voor Wilhelmina en de twee trompettisten heeft gecomponeerd op het concertconcours op zaterdag 11 november in het Muziekcentrum te mogen uitvoeren.

Jeroen Schippers, Jordi Lensink en Alex Poelman kennen elkaar uit de tijd dat Alex nog bij Wilhelmina speelde. “Ik wist dat Alex een soort lijstje heeft met dingen die hij graag zou willen schrijven en dat een dubbelconcert voor Wilhelmina met Jeroen en mij daarop stond, “vertelt Jordi.  “Ik denk dat hij er een jaar of vier, vijf geleden voor het eerst over begon. Omdat we alle drie al zo lang samen spelen, weet Alex ook waar onze krachten liggen. In het orkest wisselen we vaak dingen af, maar het is een beetje zo gegroeid dat Jeroen vaak de bugelpartijen voor zijn rekening neemt en ik de piccolo-trompet partijen”.  “Om de verschillende karakters van Dr. Jekyll & Mr. Hyde vorm te geven, was het logisch om Dr. Jekyll met de bugel een wat zachter en lyrischer karakter en Mr. Hyde met de piccolotrompet een wat venijniger karakter mee te geven. De verdeling was dus voor ons logisch en snel gemaakt,” vult Jeroen aan. 

Hoe kunnen we Jekyll & Hyde muzikaal herkennen?

Jeroen: “In het stuk zijn er twee belangrijke thema’s. Dr. Jekyll wordt als eerste geïntroduceerd, waarbij eerst om de beurt solo, vervolgens samen en daarna nog samen met het orkest het vriendelijke karakter neerzetten. Na een transformatie komen we in de donkere wereld van Mr. Hyde terecht, waar we met veel effecten door middel van dempers en dynamische extremen zijn karakter neerzetten.” Jordi: “Vervolgens zoeken we allebei een andere plek op het podium op en gaan deze twee karakters, thema’s door elkaar lopen. Hierbij spelen we op bugel en piccolotrompet. Dit mondt uit in een gevecht dat uiteindelijk, zonder te veel te verklappen, niet goed eindigt.”

Volgens Jeroen heeft Wilhelmina voor zijn muzikale carrière de allergrootste rol gespeeld die je maar kunt bedenken. “Muzikaal en ook qua instelling opgroeien in een orkest dat al zoveel jaren op het allerhoogste niveau speelt heeft mij gevormd tot wat ik nu ben en ook waar ik nu mag staan. Ook de geweldige jeugdopleiding die er was en nu nog is, is hier zeker van groot belang. Met mij zijn er zo ontzettend veel musici door de jaren heen in de professionele muziekwereld terecht gekomen vanuit Wilhelmina Glanerbrug. Zo spelen mijn neven Nico en Martin Schippers beide trombone in het Concertgebouworkest.”

Voor Jordi is Wilhelmina heel belangrijk geweest om beroeps te worden. “Hans Schippers, de vader van Jeroen, heeft me min of meer van SHOT naar Wilhelmina gehaald. En dirigent Fried Dobbelstein heeft me altijd heel veel vertrouwen en vrijheid in muzikale zin gegeven. Het samenspelen en napraten na de repetitie met alle beroeps, maar in het bijzonder met Jeroen, Martin en Nico (allen Schippers), heeft me enorm geïnspireerd.”

 

Jordi Lensink (38 jaar)

·      Woont in Oldenzaal

·      Speelt trompet sinds zijn zesde jaar

·      Sinds 2008 bij Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug

·      Studie: ArtEZ Hogeschool van 2009 tot 2014

·      Speelt sinds 2013 in orkest Koninklijke Marechaussee

Jeroen Schippers (41 jaar)

·      Woont in Rockanje (Zuid Holland)

·      Speelt trompet sinds zijn zevende jaar

·      Speelt vanaf zijn zevende bij Wilhelmina. Lessen van Bennie ter

     Heide en Geert Sprick

·      Studie: vooropleiding Conservatorium Enschede bij Reijer

     Dorrestijn en in 2000 Codarts Conservatorium bij Andre

     Heuvelman en Ad van Zon

·      Beroepsmuzikant bij de Marinierskapel sinds 2006