Eerste ervaringen van Jeroen Wams van Incluzio: ‘Glanerbruggers zijn vrij open en nemen geen blad voor de mond’

Sinds begin dit jaar is de uitvoering van het wijkwelzijnswerk in de gemeente Enschede in handen van Incluzio. Incluzio, al actief in Enschede Zuid en West, won eind vorig jaar de aanbesteding voor geheel Enschede. In Glanerbrug zal Jeroen Wams (34 jaar) het wijkwelzijn voor zijn rekening nemen. Glanerbrug-Digitaal stelt hem aan u voor en wilde graag weten hoe hij zijn inzet in Glanerbrug ziet.

  1. Wie is Jeroen Wams?

Jeroen Wams is een geboren en getogen Enschedeër. Ik ben 34 jaar oud en ik woon in Enschede en ben getrouwd en heb een zoontje (Pim) van 8 maanden en een dochter (Ellen) van 2,5 jaar. Ik heb de opleiding CMV (Culturele Maatschappelijke Vorming) gedaan waar ik altijd de ambitie had om opbouwwerker te worden. Dit kwam omdat ik bij toeval dit werk ging doen in Ecuador toen ik nog geen idee had van wat ik wilde doen. Ik ben onderhand bijna 10 jaar werkzaam in het wijkwelzijnswerk waar ik het grootste deel in Stroinkslanden Zuid heb doorgebracht waar ik een geweldige tijd heb gehad. Ik kreeg de kans om in Glanerbrug te werken en wilde zelf graag een in een nieuwe wijk of in dit geval dorp aan de slag.

  • Hoe was je eerste kennismaking met Glanerbrug?

Toen het duidelijk werd dat ik naar Glanerbrug zou gaan kreeg ik meerder reacties met: “Wil je daar wel werken?” en kreeg de stomme slogan van “Glanerbrug, mes in je rug” om de oren. Ik merkte dat ik daar al snel allergisch voor werd en ik hoop dat ik met de inwoners van Glanerbrug daar wat aan kan gaan doen. Mijn eerste kennismaking was met de mensen van de Dorpskamer en eigenlijk snel de Ontdekkingsreizigers buurt. Hier hoop ik mee te zijn en zelf op ontdekking te gaan naar de mensen in de wijk die iets willen veranderen en willen helpen om de onderlinge binding te versterken. Ik heb al een aantal mooie gesprekken gevoerd met bewoners van Glanerbrug en tot nu toe vind ik de gesproken Glanerbrugger vrij open en ze nemen geen blad voor de mond. Dat voelt als een warm bad want Stroinkslanden had een gelijke manier van praten. De gestrekt-been-gesprekstechniek bevalt mij wel en ik hoop dat ze dat van mij ook accepteren.

Ik ben in de eerste weken ook in gesprek gegaan met verschillende instanties zoals de Dorpsraad, de wijkagent, woningbouwverenigingen, Bruggerbosch en ik probeer nog iedereen te spreken die zich inzet in Glanerbrug maar ik heb al vernomen dat best veel mensen, ondernemingen en organisaties zijn die dit doen. Ik zit nog in de fase om iedereen te leren kennen.

  • Incluzio wil zich samen met partnerorganisaties, vrijwilligers en betrokken inwoners inzetten om buurten leefbaarder, inclusiever en meer sociaal betrokken te maken. Hoe belangrijk is de betrokkenheid van de Glanerbruggers hierbij?

Dit kan alleen mét de Glanerbrugger. Al die partner organisaties zijn er in principe voor de Glanerbrugger. Ik hoop in de komende tijd veel in de buurten te zijn en simpelweg het gesprek te voeren met bewoners over welke behoeften er zijn en welke mensen er in de buurt zijn die wat willen doen om hun eigen leefomgeving te verbeteren. Ik wil uitzoeken wat er leeft en speelt en samen met bewoners bekijken hoe zij meer invloed kunnen krijgen op hun eigen situatie in de buurt of wijk. Ik krijg wel eens de opmerking dat mensen vinden dat er te weinig gedaan wordt in hun buurt of dat stukken onveilig aanvoelen. Vragen die ik dan kan stellen zijn:

Wie ken jij om wat te ondernemen? Welke buurtbewoners kunnen wat of willen wat? En waar brengen we ze bij elkaar? Waar kan ik je bij helpen? Zijn er mensen die zich onveilig voelen? Waarom dan? En hoe kunnen bewoners hier grip op krijgen? Ken je iemand waar het niet zo goed mee gaat en is het fijn als er iemand met je meedenkt of meegaat om hier wat aan te doen?

Mensen hebben vaak veel invloed op hun eigen buurt, straat of dorp maar hebben soms steun van elkaar nodig om dit ook te kunnen veranderen naar een gewenste situatie.

  • Wat moet ik me voorstellen als Incluzio spreekt van wijkgericht en integraal willen werken?

Dit zijn vaak vage termen en ik hoop dit zo simpel mogelijk uit te kunnen leggen maar het vraagt wel een beetje toelichting. Soms wordt mijn functie wel eens verkeerd begrepen omdat het wel eens vaag is voor bewoners maar ook partners.

  • Wij zijn te vinden in de buurten en straten en zo min mogelijk op een kantoor.
  • Ik werk samen met inwoners om ervoor te zorgen dat zij prettiger kunnen leven en wonen in hun eigen straat, wijk of buurt. De aanpak kan soms per straat verschillen omdat elke straat andere wensen en behoeftes heeft.
  • Wij werken vanuit de behoefte van de inwoner en proberen ervoor te zorgen dat hun stem duidelijker naar voren komt richting de juiste organisaties of instanties.
  • Ik werk samen met iedereen die wil samenwerken maar ik ben er voor de bewoner. Ik ben ook een belangenbehartiger voor bewoners.
  • Ik help bewoners met het organiseren van nieuwe initiatieven, ideeën en activiteiten. De activiteit, idee of wens is altijd van de bewoner zelf, ik kan je ondersteunen om jouw idee te realiseren.

Als je me wilt bereiken dan kan via 0621429424. Je mag me bellen of Whatsappen. Mijn email adres is jwams@incluzio.nl. Er is een ook een inloop bij de Wijkwijzer in de Dorpskamer waar ik aanwezig ben op maandag van 14:00 uur tot 17:00 uur en woensdag van 9:00 uur tot 12:00 uur. Hier kun je ook terecht met allerlei vragen zoals energietoeslag aanvragen, financiële vragen hulp met DigiD en nog veel meer. Heb je een vraag en kom je er zelf niet uit dan kun je bij ons terecht en wij proberen je verder te helpen.