onze facebookberichten

Glanerbrug-Digitaal

23 hours 29 minutes ago

Reünie St.Gerardusschool

Op vrijdag 30 september is de grote reünie van de St.Gerardusschool in het kader van het 100-jarig bestaan van de school. Voor deze reünie moet u een kaartje hebben en dat is vanaf 10 juli a.s. alleen digitaal te krijgen via www.ikbenaanwezig.nl

Op de site gaat u naar het linkje ‘bezoekers’ en daarna naar ‘tickets kopen’. Daar zoekt u naar het logo van de St.Gerardusschool en dan wijst het zich verder vanzelf.
Na betaling van € 10,= (dit is inclusief twee consumpties) ontvangt u een QR code die u bij bezoek aan de reünie kunt laten zien.

De kaartjes zijn te koop tot uiterlijk 10 september, maar als het maximale aantal bezoekers eerder is bereikt, sluiten we de site.

Jubileumcommissie St.Gerardusschool

Glanerbrug-Digitaal

23 hours 34 minutes ago

Noël Temmink Lid van Verdienste Ons Clubje

Met goedkeuring van de aanwezige leden werd Noël Temmink op de algemene jaarvergadering unaniem benoemd tot Lid van Verdienste van Ons Clubje. “We zijn erg blij dat we Noël op nog betrekkelijk jonge leeftijd tot het beperkte rijtje Lid van Verdienste leden hebben mogen toevoegen,” aldus voorzitter Peter van der Steeg. “We zijn hem erkentelijk voor alle werkzaamheden die hij de afgelopen decennia voor de club heeft verricht. Hopelijk mogen wij als vereniging nog lange tijd van zijn inzet genieten.”

Glanerbrug-Digitaal

1 day 15 hours ago

www.tubantia.nl/enschede/denie-geeft-57-jaar-gymnastiekles-en-stopt-vandaag-op-haar-73ste-een-kind-van-7-of-8-jaar-optillen-kost-steeds-meer-kracht~af3b1937/

Glanerbrug-Digitaal

1 day 23 hours ago

Wil jij op een van de mooiste parels van Losser GIDS worden? Grijp nu je kans

Steenfabriek de Werklust is een van de laatste complete steenfabrieken met ringoven van Nederland. In de glorie jaren werden hier de beroemde met de handgevormde ossestenen gebakken van de klei uit de nabijgelegen kleigroeve.
Nu is het treintje, dat vroeger werd gebruikt om de klei te transporteren, omgebouwd om de gasten te vervoeren rondom de kleigroeve.
De fabriek is een museum in een Rijksmonument en ademt een en al nostalgie en techniek uit. Er is al jaren een gezellig team van vrijwilligers, in de leeftijd van 18 tot 88 jaar, die dit mooie monument in stand houdt. Elk jaar is het weer een feest om in de wintermaanden mee te kunnen bouwen aan een van de mooiste kerststallen exposities.
Er is altijd wat te doen op de ‘Werklust’ en na de coronaperiode willen we de bezoekersaantallen weer laten stijgen. We zijn daarom op zoek naar gidsen voor de rondleidingen, machinisten voor het rijden met het treintje, mensen die meehelpen in het restaurant en hulp bij het opbouwen van de kerstexpositie. Kortom op zoek naar uitbreiding van de vrijwilligersclub. Je pakt op wat je leuk vindt en je bepaalt zelf hoe vaak per maand je er mee bezig wilt zijn. Er wordt gezorgd voor opleiding en coaching.
Voor een vrijblijvend infogesprek ben je van harte welkom op woensdag 13 juli tussen 16.30 – 19.30 uur in het entreegebouw van steenfabriek de Werklust, Smuddeweg 3 in Losser.
Mocht deze datum je niet uitkomen, dan zijn er altijd mogelijkheden om op een ander tijdstip een afspraak te maken voor ook een info-gesprek via 06-16889829.
Kijk voor een impressie over de steenfabriek op www.steenfabriekdewerklust.nl

Glanerbrug-Digitaal

2 days 8 minutes ago

RegioBank weer de klantvriendelijkste bank van Nederland

RegioBank is voor de vijfde keer de klantvriendelijkste bank. Eind mei van dit jaar is RegioBank weer verkozen tot de klantvriendelijkste bank van Nederland. Voor de vijfde keer! Ook in 2017, 2019, 2020 en 2021 won RegioBank deze prijs.

Vertrouwd gezicht in de buurt
Rein Wispelweij, directeur RegioBank: 'Ik vind het echt ontzettend mooi dat RegioBank deze prijs voor de vijfde keer gewonnen heeft. Daarvoor hartelijk dank aan onze klanten, omdat zij het zijn die ons deze prachtige waardering geven. En hartelijk dank aan onze Zelfstandig Adviseurs, die elke dag weer voor klaarstaan voor hun klanten. Want zij kennen hun klanten écht, zij zijn het vertrouwde gezicht in dorpen en kleine steden, verspreid door heel Nederland. Heel fijn om te zien dat onze klanten dat zo waarderen. Dat is natuurlijk waar we het allemaal voor doen.'

Huub Theussing van Theussing Hypotheken & Verzekeringen ‘Hoe mooi is het om deze prijs te winnen. Een prijs die we dankzij de stem van onze klanten hebben gekregen. Zij vinden het heel fijn dat we in de buurt zitten. En dat we ze vriendelijk begroeten, met hun naam of voornaam. Want wij kennen onze klanten echt. Beste klanten, heel veel dank voor de erkenning!’.

Meer over RegioBank
RegioBank is al ruim 100 jaar actief in de buurt. In dorpen en kleine steden zijn de Zelfstandig Adviseurs van RegioBank een vertrouwd gezicht. Zij kennen hun klanten en weten hoe belangrijk een leefbare buurt is waar iedereen zich thuis voelt: bewoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen. Om het buurtgevoel te vergroten steunt RegioBank samen met het Oranje Fonds lokale projecten. En regelt de klant zijn bankzaken gewoon in de buurt. Dat is RegioBank, de buurtzame bank. RegioBank is onderdeel van de Volksbank, samen met SNS, ASN Bank en BLG Wonen. Voor meer informatie: www.regiobank.nl.

Glanerbrug-Digitaal

3 days 23 hours ago

De Kindertemmer: Verrassend familieconcert met Wilhelmina en kinderboekenschrijver Jacques Vriens

‘De Bende van de Korenwolf’, ‘Achtste groepers huilen niet’ en ‘Meester Jaap’. Wie kent deze kinderboeken van Jacques Vriens niet. Minder bekend zijn de sprookjes van hem: ‘Lampekapje en de wolf’ en ‘De Kindertemmer’. Over dat laatste sprookje gaat het verrassende familieconcert dat Muziekvereniging Wilhelmina zondagmiddag 3 juli in samenwerking met Jacques Vriens (76) organiseert in sporthal De Brug in Glanerbrug. We spraken met hem over zijn werk en De Kindertemmer in het bijzonder.

1. U schreef van jongs af aan al toneelstukken die u met vriendjes opvoerde. Hoe ontdekte u dat u schrijven leuk vond?

Op onze vrije woensdagmiddagen speelden we bestaande sprookjes zoals Sneeuwwitje. Vaak ruziënden we over de rolverdeling, was het een chaos. Ik nam dan vaak het voortouw om orde in de chaos te scheppen. De manier was zelf een sprookje te schrijven. Mijn eerste schreef ik toen in 9 jaar was: ‘Het gestolen prinsesje’.

2. Na de verhuizing van Helmond naar Amsterdam wilde u eigenlijk naar de toneelschool. Het werd de kweekschool, nu de pabo. Hoezo?

Voor de toneelschool werd ik afgewezen met het bericht ‘u lijkt ons minder geschikt’. Van de 200 kandidaten werden er ook maar acht aangenomen. Dus werd het mijn tweede keuze: de gemeentelijke kweekschool voor Onderwijzers en Onderwijzeressen in Amsterdam.

3. Uw eerste boek kwam uit in 1976. Vanaf 1993 werd u fulltime schrijver. Dat heeft dus nog wel even geduurd.

Als hoofd van de school had ik het ontzettend naar mijn zin in het onderwijs. Maar in de jaren 90 gebeurden er twee zaken die daar verandering in brachten. Allereerst kreeg ik meer naamsbekendheid omdat ik het kinderboekengeschenk mocht schrijven. En een hoofd van de school werd je steeds meer manager. Je had geen eigen groep meer. En ik vroeg me af of ik daar wel gelukkig van zou worden. Maar ik bezoek nog wel steeds scholen, hoor. Die oude meester sla je er niet uit!

4. Uw boeken zijn meestal vrolijk van toon. Maar er komen in uw boeken ook serieuze onderwerpen aan bod zoals echtscheiding en pesten. Is dat ook het geval in ‘de Kindertemmer’?

De Kindertemmer is een hilarisch verhaal over twee verwende en vervelende mormels: Quinten en Annabel. Als ze hun zin niet krijgen gaan ze rellen. Schieten vogels uit de bomen of roosteren goudvissen op de barbecue. Hun wanhopige ouders doen er alles aan om de kinderen nóg meer te verwennen met uitstapjes naar pretparken en zwemparadijzen, maar het gaat van kwaad tot erger.
Ten einde raad schakelen de ouders de hulp in van de Kindertemmer: een merkwaardig mannetje dat Quinten en Annabel de schrik van hun leven bezorgt. Hoe verklap ik maar niet!

5. Wat kunnen de bezoekers verwachten van jullie samenwerking?

Fried Dobbelstein en ik zijn vrienden. We hebben al eerder samen een project gedaan met de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer. Hij vroeg samen iets te doen bij Wilhelmina. Samen met Hans Schippers heeft hij de muziek bij de Kindertemmer uitgezocht die bij de sfeer in het boek past.

Zondagmiddag 3 juli
Sporthal De Brug, Schipholtstraat 45 in Glanerbrug
Familieconcert ‘De Kindertemmer’
Verteller: Jacques Vriens
Muziek: Muziekvereniging Wilhelmina olv Fried Dobbelstein en Hans Schippers
Aanvang: 15.00 uur, zaal open 14.30 uur.
Entree: gratis

Bij de foto: Jacques Vriens repeteert met Wilhelmina voor het familieconcert ‘De Kindertemmer’ (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

4 days 14 hours ago

Glanerbrug-Digitaal

4 days 20 hours ago

Glanerbrug-Digitaal

4 days 20 hours ago

Rick van der Veen wint Jaap Goosen memorial

De Jaap Goossen memorial is deze keer gewonnen door Rick van der Veen. Allereerst verzet Rick als secretaris en wedstrijdsecretaris van Avanti W. bergen werk binnen het voetbalbestuur. Hij is destijds begonnen als coördinator scheidsrechterszaken, daarna is hij benoemd tot secretaris van de afdeling voetbal, maar bleef hij zich ook nog bezig houden met de scheidsrechters.
Door het wegvallen van Hans Bloemsma heeft hij ook nog eens de taak op zich genomen om te gaan functioneren als wedstrijdsecretaris senioren zowel dames als heren - junioren ook meisjes en jongens en de pupillen. Bijna een volledige dagtaak mede door de omvang van de afdeling voetbal.
Hij is dan ook mede gezien zijn jeugdige leeftijd een voorbeeld voor een ieder dat je naast studie en werk ook nog een geweldige bijdrage kunt leveren binnen het verenigingsleven. Een voorbeeld waarvan wij hopen dat die navolging zal vinden bij velen binnen onze vereniging.

Glanerbrug-Digitaal

5 days 23 hours ago

De Dorpsraad over de toekenning van 2,2 mln. voor De Brug

Met groot genoegen hebben wij kennisgenomen dat de coalitiepartijen onze plannen m.b.t. het zwembad ondersteunen en daarvoor 2,2 mln. in het coalitieakkoord hebben vrijgemaakt.
Wij zien onze standvastigheid en doorzettingsvermogen met dit beschikbare budget beloond, wat een stap in de goede richting is en wat een belangrijk perspectief biedt voor een zwemvoorziening in Glanerbrug.
Wij gaan nog steeds uit voor heropening van het zwembad de Brug voor minimaal 15 jaar, omdat
• Er een breed draagvlak in Glanerbrug is voor een zwemvoorziening, zoals uit de door ons gehouden animopeiling blijkt
• Wij nu zekerheid willen hebben, omdat het zwembad al te lang dicht is en nieuwbouw elders nog vele jaren gaat duren en wellicht niet dekkend is met deze 2.2 mln.
Over de precieze invulling en daaraan verbonden voorwaarden van deze 2,2 mln. zullen wij in overleg treden met de gemeente. Wij verwachten dat het geld op z’n vroegst in 2023 beschikbaar komt, omdat de besluitvorming daarover onderdeel is van het gemeentelijk (jaarlijkse) begrotingsproces.
De gemeente is nu aan zet. Wij wachten ook nog op een reactie van de gemeente voor welke, door ons in mei ’22 voorgelegde opties, zij kiest. Het gaat dan om:
Optie 1: De gemeente gaat als eigenaar van het zwembad de exploitatie uitbesteden aan een derde partij of
Optie 2: De gemeente draagt het zwembad voor een symbolisch bedrag over aan een nieuwe rechtsvorm (Btw plichtige stichting of vereniging) die zorgdraagt voor exploitatie van het zwembad. Het toegezegde geld van de gemeente komt dan ter beschikking van deze stichting om met dat geld de renovatie van het zwembad te bekostigen voor tenminste 15 jaren.
Voor beide opties geldt wat ons betreft:
1. Het belang van participatie vanuit de samenleving. Bijvoorbeeld door sponsoring van burgers en/of bedrijven bij te dragen aan kostenreductie van de renovatie en/of exploitatie, door als vrijwilliger bij te dragen aan de exploitatie zoals bijv. als toezichthouder, instructie, huishoudelijke taken.
2. De gasteller op ‘0’ om zo bij de exploitatie niet afhankelijk te zijn van de grillige kosten op de energiemarkt.
3. Glanerbrug blijft betrokken bij de verdere uitwerking/uitvoering

Dorpsraad Glanerbrug

Glanerbrug-Digitaal

6 days 21 hours ago

Jubileumdag Avanti W. ENorm geslaagd

Twee jaar na dato vierde omnisportvereniging Avanti W. afgelopen zaterdag alsnog haar 90-jarig bestaan. Overdag met verschillende activiteiten en festiviteiten, ’s avonds op het eindfeest met de band ENorm. Het jubileumcomité kan terugkijken op een ENorm geslaagde dag en avond.

Glanerbrug-Digitaal

1 week 4 days ago

‘Doe mee-project’ van ROC studenten brengt ouderen en jongeren met elkaar in contact

Ze hadden op de laatste dag van mei ’s middags om 4 uur afgesproken in de hal. Vier bewoners van het Ariënshuis en vier kinderen van b.s.o. De Brug. Henk en Diny Spoelman, Marja Bossink en Nanny Koller meldden zich op tijd, de kids Jaïrah, Evelien, Jesper en Wouter kwamen een kwartiertje later. Het was in het begin duidelijk een gevalletje van de kat uit de boom kijken. Die eerste ontmoeting.
Met de hulp van begeleiders Marco, Esmeralda en Danny werden koppeltjes gevormd. Het koppeltje Nanny (66) en Jesper (4) lag direct voor de hand: beiden droegen een shirt van FC Twente. De andere duo’s werden gevormd door Henk (90) en Jaïrah (8), Diny (87) en Evelien (5) en Marja (83) en Wouter (6). Besloten werd boodschappen te gaan doen bij AH., maar halverwege stelde Danny voor te trakteren op een ijsje van Oonk. Iedereen stemde direct in met dit voorstel zodat een boodschapje doen een lekker uitstapje werd. Britt Unland, Jacques Klein Wentink en Koen Mansveld, studenten van het ROC pakten dit idee van Karin Koers en Danny de Jong op en maakten er hun “Doe mee’-project van een afstudeerproject van Samen 1 tegen Eenzaamheid Enschede. Je leest er alles over op de website van Glanerbrug Digitaal.

Bij de foto: Samen genieten van een ijsje

Glanerbrug-Digitaal

1 week 4 days ago

Groep 8 van obs Glanerbrug-Zuid scoort bovengemiddeld op eindtoets. Geen last gehad van corona lockdowns.

‘De gevolgen voor schoolresultaten zijn overwegend ongunstig, maar er zijn ook positieve effecten.’ Dat concludeert het Nederlands Jeugdinstituut na een onderzoek naar corona en onderwijs. Vooral bij leerlingen uit kwetsbare gezinnen hebben de schoolresultaten tijdens corona eronder geleden. Met name vakken als rekenen en spelling. Groep 8 van de openbare basisschool Glanerbrug-Zuid blijkt daarop zo’n positieve uitzondering te zijn. De redactie van de Grensstreek vroeg aan directeur Rianne Buist, groepsleerkracht Jules Navis en leerlingen Lana Bisschops, Keano de Rijter en Mauro Sievers hoe het hun school is gelukt dat verschil te maken.

Directeur Rianne Buist is trots dat de groep in vergelijking met scholen met dezelfde schoolbevolking boven het landelijk gemiddelde heeft gescoord op de IEP Eindtoets. Volgens haar is dat vooral te danken aan de goede samenwerking tussen de kinderen, ouders en de school. “Bij de start van de eerste lockdown hebben we alle mogelijke digitale middelen direct ingezet. We hebben in die periode een werkwijze ontwikkeld die we in de tweede lockdown weer op konden pakken. Ook voor kinderen die in quarantaine moesten. De groep heeft het gewoon heel goed gedaan. Alleen jammer dat ze sociaal natuurlijk wel te kort kwamen.”

IEP Eindtoets
Lana (12), Keano (11) en Mauro (12) hebben net als hun klasgenootjes op de IEP Eindtoets beter gescoord dan op de Cito-toetsen de afgelopen jaren. De toets meet de verplichte vaardigheden lezen, taalvaardigheden en rekenen aan het eind van groep 8. “De IEP anders dan de Cito. Hij is beter te begrijpen en prettiger te doen,” menen Lana, Keane en Mauro. “We hebben tijdens de lockdowns thuis net zo hard gewerkt als op school. Iedere dag zaten we van ’s morgens 9 tot ’s middags 2 uur online. Onze meester Jules zorgde steeds voor veel afwisseling in de digitale lessen. En met de nodige humor. Voor de sociale contacten kwamen we af en toe bij elkaar op het schoolplein.”

Groepsleerkracht Jules Navis benadrukt dat het vooral de verdienste van de groep is dat ze beter hebben gescoord dan hun leerpotentieel. “Ik heb alleen voor een duidelijke structuur gezorgd. Ook tijdens de twee lockdowns.” De komende weken wordt het schooljaar afgesloten. Onder andere met een zelfgeschreven musical. “Ook dat tekent deze groep. Ze hebben zelf meegeschreven aan het script voor de musical naar aanleiding van de Disneyfilm Coco. Dat laat zien hoe de kinderen zijn gegroeid.”

Bij de foto: Groep 8 van obs Glanerbrug-Zuid heeft bovengemiddeld gescoord op IEP-toets (foto obs Zuid)

Glanerbrug-Digitaal

1 week 6 days ago

Twee jaar na dato viert Avanti Wilskracht alsnog 90-jarig bestaan: We doen het gewoon!!

Op zaterdag 25 juni is het dan eindelijk zover. Dan viert omnisportvereniging Avanti W. twee jaar na dato alsnog haar 90-jarig bestaan. Het jubileumcomité hoefde daar niet lang over te dubben. Na twee lockdowns is het tijd voor een feestje. We doen het gewoon! Alleen alle activiteiten op één dag: zaterdag 25 juni.
De bomvolle jubileumdag begint ’s morgens met een voetbaltoernooi voor de jeugd. Vanaf 12 uur zijn oud-leden en leden welkom. Tijdens de reünie huldigen we onze jubilarissen en onze twee nieuwe ereleden. Daarnaast zullen we ook de jubileumglossy presenteren. En ook zal de winnaar van de Jaap Goossenmemorial bekend worden gemaakt.
In de tweede helft van de middag zijn er activiteiten van de afdelingen handbal en streetdance. Om 16.00 uur wordt de voetbalwedstrijd tussen oud en jong Avanti W. gespeeld. ’s Avonds houden we een spectaculair eindfeest met onder andere de band ENorm. Aanvang: 19.30 uur.

Bij de foto: Het jubileumcomité (vlnr Eugène, Jan, Rick, Marc, Marja, Thomas, Angela, Anne en Ferry) heeft gezorgd voor een bomvolle jubileumdag (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

1 week 6 days ago

Medlon + SHO = Unilabs in Twente

De diagnostische centra Medlon en SHO gaan vanaf 1 juli samen verder onder de naam Unilabs Nederland, de internationale groep waar beide organisaties deel van uitmaken. De dienstverlening aan de aanvragers zoals (huis)artsen, zorginstellingen, verloskundigen in de regio blijft onveranderd. U als patiënt houdt uw vertrouwde contactpersonen en vakspecialisten. Ook het fijnmazige netwerk van bloedafnamelocaties blijft behouden, alleen de naam en het beeldmerk op de gevel veranderen.

De medewerkers zijn echter precies hetzelfde en helpen u graag verder. Om te zorgen dat u goed geholpen wordt, wordt een gezamenlijk afsprakensysteem ingevoerd. Dit is vanuit de bestaande websites www.medlon.nl en www.sho.nl bereikbaar. In het afsprakensysteem kiest u vervolgens de dichtstbijzijnde locatie en een datum en tijd.

Over Unilabs
Unilabs is een van Europa's grootste diagnostische bedrijven. Het biedt een compleet assortiment laboratorium-, pathologie- en beeldvormingsdiensten voor patiënten over de hele wereld. Met 12.700 medewerkers in 150 beeldvormingscentra en 250 laboratoria in 17 landen, voeren we meer dan vier miljoen laboratoriumtests per week uit - en redden we elke dag levens.

Glanerbrug-Digitaal

1 week 6 days ago

Slechts nieuws voor de Glanerbrugse voetballiefhebbers

Het keurkorps van Avanti Wilskracht is helaas niet gepromoveerd naar de tweede klasse zondag. Het elftal van trainer Remco Dokter verloor in de finaleronde van de nacompetitie met 2-1 van Reutum. Sportpark De Noork aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo, de thuishaven van VV BWO, vormde het decor voor deze allesbeslissende nacompetitiewedstrijd. In de competitie in 3A werd het dit seizoen 1-1 en 4-0 voor Reutum, dat in het begin van de competitie minder presteerde dan Avanti W.. Avanti W. liet het daarentegen in de competitie in de laatste negen wedstrijden afweten met slechts één zege.
Het kunstgrasveld was omzoomd met ongeveer 1250 toeschouwers. Derhalve een sfeervolle ambiance voor de 22 acteurs. Avanti W. begon wat beter aan de wedstrijd maar halverwege kwam Reutum uit het niets op een 1-0 voorsprong. Een mooie stift van Mark Morskieft was doelman Diego Scholten te machtig. Verder geen opzienbarende feiten in de eerste helft.
Avanti W. begon na de hervatting enthousiaster aan het duel. Het kreeg een paar kleine kansen die niet verzilverd werden. Maar de Glanerbrugse formatie kwam in het eerste kwartier ook goed weg, toen de bal rakelings naast het doel werd geschoten. Nog geen minuut later een idem dito situatie aan de andere kant. Het spel golfde aardig op-en-neer.
In de 65ste minuut moest Avanti W. met tien man verder toen scheidsrechter Otmar Schoonderwoerd de rode kaart trok voor Danny Nordkamp. Dat liep gelijk fataal af, want uit de toegekende vrije trap scoorde Reutum direct 2-0.
In de 82ste minuut kwam Avanti W. na een hoekschop terug tot 2-1 door een doelpunt van Luc Ungerer, maar daar bleef het bij. Een te slappe kopbal werd simpel een prooi voor de goalie van Reutum en in blessuretijd verdween de bal op miraculeuze wijze net naast de doelpaal. ,,Het is natuurlijk jammer. Teleurgesteld in de uitslag, maar mijn ploeg valt niet zoveel te verwijten,” meent trainer Remco Dokter. “Reutum was iets beter in de afwerking. Jammer dat we dit seizoen veel geblesseerde spelers hebben gehad. Behalve doelman Diego Scholten die Avanti W. om studieredenen gaat verlaten, blijft het team volgend seizoen in tact,” aldus Dokter.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

1 week 6 days ago

Tandarts Edwin de Wals krijgt nieuwe collega: dochter Pien!

De tandartsenpraktijk van Edwin de Wals kende de afgelopen jaren een patiëntenstop. Vanaf nu is die stop opgeheven. De praktijk wordt namelijk uitgebreid met een collega: dochter Pien de Wals krijgt een eigen stoel in de praktijk van haar vader. En dus de mogelijkheid een eigen patiëntenbestand op te bouwen. Een dezer dagen rondt ze haar studie af. Officieel begint ze in de tweede helft van augustus in de praktijk aan de Gronausestraat in Glanerbrug.

Tandarts worden. Eigenlijk lag die keuze na de middelbare school voor Pien wel voor de hand. “Ik wilde in ieder geval geen kantoorbaan. Ik wilde iets met de handen doen, een medisch beroep en met een technische achtergrond. Zo kwam ik uiteindelijk toch uit op tandheelkunde, net als mijn vader. Zes jaar geleden ben ik de opleiding in Nijmegen begonnen en binnenkort mag ik mijn diploma ophalen. De komende jaren zullen mijn vader en ik samen werken in de praktijk in Glanerbrug. Ook omdat ik mij net als mijn vader wil verdiepen in de chirurgische kant van het vak zoals tandvleesbehandelingen en implantologie.”

Edwin de Wals vestigde zich in 1992 in Glanerbrug. Eerst aan de Tolstraat. In 1998 verhuisde de praktijk naar een nieuw onderkomen aan de Gronausestraat 1172. Nu Pien erbij komt kunnen zich weer patiënten aanmelden. Bovendien is Pien op zoek naar een gezellige, vaste tandartsassistente waarmee ze samen de komende jaren de praktijk verder uit kan breiden. Belangstelling? In de advertentie elders in deze Grensstreek staat hoe je kunt solliciteren.

Bij de foto: Vader Edwin en dochter Pien de Wals gaan samenwerken in de praktijk in Glanerbrug (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 3 days ago

Verlies Eilermark en winst Avanti W. in nacompetitie

Helaas geen promotie voor het elftal van Eilermark-zaterdag. In Hengelo werd afgelopen dinsdagavond met 4-1 verloren van ATC'65, dat nu naar de finaleronde gaat. Het begon trouwens veelbelovend voor de Glanerbrugse formatie, want na acht minuten kwam het op een 0-1 voorsprong toen Dylan Droste een vrije trap doeltreffend benutte. Nog voor de rust kwam de thuisclub via Jansen op 1-1. Na de rust velden Niels Bijen en Mike Gigengack (2x) het vonnis over Eilermark.

Een dag later deed Avanti Wilskracht het beter in Vaassen tegen KCVO. De thuisclub, dat als derde was geëindigd in 3D en zondag 2e klasser Vogido met 4-1 klopte, keek bij de rust tegen een 0-1 achterstand aan door een doelpunt van Daan Schenning. Carlos Scholtens bracht vervolgens de stand op 0-2 en toen Ungerer 0-3 scoorde was het pleit in feite beslecht. Dani Boersink redde daarna nog de eer voor KCVO. Aanstaande zondag ontmoet het elftal van trainer Remco Dokter Reutum dat Wijhe met maar liefst 5 – 1 versloeg. ,,Een pittige tegenstander, maar we hebben er alle vertrouwen in", liet trainer Remco Dokter weten. De winnaar promoveert naar de tweede klasse.

Tekst: Ruud Gravendijk

Foto’s KCVO – Avanti W. Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 4 days ago

Op zondag 18 september maken we er een feestje van!

Hoe kunnen we Glanerbrug mooier, aantrekkelijker en veiliger maken? Hoe kun jij jouw ‘Droom van Glanerbrug’ in vervulling laten gaan? Een groep enthousiaste Glanerbruggers gesteund door Bureau Vers Bestuur en stadsdeel Oost is al ruim een half jaar bezig die dromen onder de Glanerbruggers te verzamelen. De ‘kartrekkers’ zoals ze zich noemen vinden het nu langzamerhand tijd worden om actie te ondernemen. Uit het lijstje verzamelde dromen kozen ze voor het organiseren van een dorpsfeest cq braderie. De meeste Glanerbruggers hebben goede herinneringen aan de braderieën in de jaren 80 en het Brugger Mega Festijn in 2010, 2011 en 2012. Met als gevolg dat een braderie hoog op vele verlanglijstjes staat.

Afgelopen dinsdag vergaderden die kartrekkers weer over de organisatie van het dorpsfeest cq braderie dat de naam Bruggerfestijn 2022 krijgt. Het Bruggerfestijn was in eerste instantie gepland op zaterdagavond 17 september met een grootse feestavond en zondag 18 september met een braderie. Maar het werd al snel duidelijk dat vooral de feestavond op korte termijn niet haalbaar was. Zo’n avond vraagt enorm veel voorbereiding. Denk alleen maar eens aan het organiseren van de horeca en een veilig verloop op zo’n avond. Besloten werd zich te richten op de braderie op zondag 18 september op een voor het verkeer afgesloten Gronausestraat.

Kramen, demonstraties, attracties

Lekker snaaien langs de kramen. Dat hoort natuurlijk bij een braderie. Niet alleen standhouders krijgen de gelegenheid een kraam te huren. Uiteraard krijgen ook verenigingen en instellingen de gelegenheid zich te presenteren. Maar dat kan ook door het geven van demonstraties. Bijvoorbeeld door de Glanerbrugse sportverenigingen en sportscholen. Voor de kinderen komen er natuurlijk verschillende activiteiten en (kermis)attracties. De komende maanden zal het programma steeds concretere vormen aannemen. Daarvan houden we u natuurlijk op de hoogte. En hebt u nog een idee of wilt meehelpen met de organisatie dan kunt u een mailtje sturen naar Droomvanglanerbrug@gmail.com
Voor het huren van een kraam op de braderie kunt u een mailtje sturen naar gronausestraatkraamhuur@gmail.com Kosten voor het huren van een kraam is 25 euro.

Bij de foto: Glanerbrug wil weer een braderie. Lekker slenteren langs de ‘stroat’. Op zondag 18 september gaat het weer gebeuren! Net als in 2010.

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 4 days ago

Eerste Johnny Stübener 7 tegen 7 toernooi

Op vrijdag 1 juli a.s. organiseert G.V.V. Eilermark haar eerste Johnny Stübener 7 tegen 7 toernooi. Aanvang 18.30 uur.

Op 30 januari jl. overleed Johnny Stübener tijdens het spelen van een voetbalwedstrijd door een hartstilstand.
Hij was voor G.V.V. Eilermark van onschatbare waarde en liet een groot gat achter in onze vereniging. Hij was onze wedstrijdsecretaris en de spil in de informatievoorziening naar onze leden en de media. Ook was hij de grote animator en redacteur van ons prachtige jubileumboek “1920-12 oktober-2020, 100 jaar voetbal op de grens.”
Hij was bovenal een bescheiden, loyaal en plezierig mens om mee samen te werken.
Wij zijn hem veel dank verschuldigd en willen daarom zijn naam graag aan dit toernooi verbinden.

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 5 days ago

Coalitieakkoord: Financiële steun voor heropening De Brug

GLANERBRUG - Aan het eind van de middag kwam er voor Glanerbrug heugelijk nieuws uit het stadhuis. In het coalitieakkoord van Burgerbelangen Enschede, VVD, ChristenUnie en PvdA is een eenmalige investering van 2,2 miljoen euro opgenomen om de heropening van zwembad De Brug mogelijk te maken. Sinds het zwembad in december 2017 werd gesloten uitten de Glanerbruggers hun ongenoegen over dit besluit met grote gevolgen voor het grensdorp. Zo werd de afdeling zwemmen van omnisportvereniging Avanti W. met zo’n 200 leden de nek omgedraaid. Evenals andere activiteiten voor de Glanerbrugse jeugd en senioren zoals de zweminstuif en aquafit. En niet te vergeten de zwemlessen voor de leerlingen van de basisscholen.
Gelukkig pikte de nieuwe dorpsraad die ruim twee jaar geleden aantrad de signalen het zwembad te heropenen uit het dorp op en ging met deze vurige wens aan de slag. Twee weken geleden presenteerde voorzitter Bert Siemeling in de stadsdeelcommissie Oost de conclusies van het haalbaarheidsonderzoek van de dorpsraad om De Brug te heropenen. Hij concludeerde dat heropening alleen mogelijk was met financiële steun van de gemeente (zie Grensstreek nummer 10). Die financiële steun is er dus nu. Wel zal van de Glanerbruggers de nodige inzet worden gevraagd bij het in stand houden van het bad.

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 5 days ago

www.tubantia.nl/enschede-e-o/enschede-kiest-voor-harde-lijn-tegen-overlast-op-euregio-bedrijvenpark~a247fb54/

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 6 days ago

Eilermark en Avanti W. succesvol in nacompetitie

Voor GVV Eilermark-zaterdag en Avanti Wilskracht was er afgelopen weekend nog een toetje af te werken in de vorm van een nacompetitieduel. Bij winst zouden beide elftallen in de race blijven voor promotie naar respectievelijk de derde klas en tweede klasse. De eerst horde werd door beide ploegen knap genomen met uitwinst. Eilermark versloeg in Losser op sportpark het Hannekerveld gastheer AJC'96 dat voorlaatste was geëindigd in 3D met 3-4 na verlenging. Het was dus een zeer spectaculair en spannend duel tot de laatste minuut. Tom Hardick en Dailey Jongedijk (uit een strafschop) zorgden voor een 0-2 ruststand, die na de hervatting veranderde in een 3-2 achterstand. Zo'n vijf minuten voor tijd verzilverde Dailey Jongedijk zijn tweede elfmetertrap: 3-3 In de verlenging die toen volgde werd Rick Battels matchwinner voor Eilermark, mede doordat de thuisclub een strafschop onbenut liet. Aanstaande dinsdag volgt voor Eilermark het volgende duel en wel uit tegen het Hengelose ATC'65 dat in 4F als tweede eindigde.
Avanti Wilskracht keerde ook met een zege huiswaarts. In Apeldoorn nam het elftal van trainer Remco Dokter het op tegen Robur et Velocitas, de nummer 2 uit 3D. Een sterk elftal dat zowel de eerste als derde periodetitel in de wacht had gesleept. Bij de rust stond het op sportpark Kerschoten 0-2. In de slotfase wist Sven Harmsen nog tegen te scoren: 1-2. Woensdag is alweer de volgende wedstrijd om promotie naar de tweede klasse te bewerkstelligen.

Tekst: Ruud Gravendijk
Archieffoto’s: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

3 weeks 13 hours ago

Sie haben es geschaft. Klasse!!

Afgelopen maandagavond passeerden de groep brandweerlieden met de Enschedese Nathalie de Groot en Glanerbruggers Joan Oldersma en Hendo Bijkerk de grensovergang Glanerbrug/Gronau. Vanaf Amsterdam hadden ze zo’n 160 kilometer achter de kiezen en nog minstens 500 kilometer tot Berlijn voor de boeg. Afgelopen zaterdag arriveerden de brandweermannen en vrouwen bij de Brandenburger Tor. Missie volbracht!! Sie haben es geschaft. Klasse!!

Glanerbrug-Digitaal

3 weeks 1 day ago

Glanerbrug-Digitaal

3 weeks 1 day ago

Het zijn er weer twee

GLANERBRUG – Het stel ooievaars in Glanerbrug heeft de afgelopen maand geen twee maar drie eieren uitgebroed. Nu ze wat groter zijn en de koppies van de jonkies vaker boven het nest uitsteken zijn de drie duidelijk te zien. De foto die Hans van der Werf maakte was het bewijs! Helaas heeft een van de drie jonkies het niet overleefd. Dood aangetroffen onder het nest. Nu maar hopen dat de andere twee voorspoedig opgroeien. Om de beurt verlaten de ouders het nest om voedsel voor hun kroost te zoeken. Ze vliegen af en aan. En uiteraard houden de buren het nest nauwkeurig in de gaten.

Foto: Op deze foto van Hans van der Werf die ruim een week geleden werd gemaakt is duidelijk te zien dat er drie jonkies zijn

Glanerbrug-Digitaal

3 weeks 4 days ago

‘Sportpark van toekomst’ in Glanerbrug stap dichterbij’

Eén grote multifunctionele sportaccommodatie in Glanerbrug is een stap dichterbij gekomen. SV Sportlust Glanerbrug, GVV Eilermark en Omnisportvereniging Avanti Wilskracht hebben een intentieverklaring ondertekend voor een onderzoek naar ‘een sportpark van de toekomst’. Dat schreef Bert Hellegers van Tubantia in de regionale krant. De Grensstreek vraagt zich af: Waar dan? Bultserve, Eker/Zoutendijk of nieuw?
Daarom mailde de redactie een aantal vragen naar de voorzitters van Avanti W., Eilermark en Sportlust. Bijvoorbeeld met de vraag of andere sportverenigingen ook bij het onderzoek worden betrokken. En de vraag hoe belangrijk de maatschappelijke rol van die verenigingen is. De redactie van de Grensstreek vatte antwoorden van Eddy Bodde van Eilermark, Timo de Graaff van Sportlust en Barry Siero van Avanti W. voor u samen.

Volgens voorzitter Eddy Bodde van Eilermark zijn de plannen voor een onderzoek op de algemene ledenvergadering besproken. “Natuurlijk zullen ook andere Glanerbrugse verenigingen hierin worden meegenomen. Onze vereniging doet al iets op maatschappelijk gebied, maar dat zal natuurlijk worden uitgebreid”.

“Als drie gelijkwaardige partijen doen we een locatie onderzoek. Hetzij naar een nieuwe locatie dan wel Bultserve of Ekersdijk/Zoutendijk,” reageert voorzitter Timo de Graaf van Sportlust. “Daarnaast bespreken we op welke samenwerkingsvorm we uitkomen. De voorkeur van ons bestuur gaat uit naar een fusie maar we kunnen altijd voor de optie kiezen dat we geen veranderingen willen in de huidige situatie maar wel samenwerking nastreven. Binnenkort staat de hele intentieverklaring op onze website zodat onze leden precies weten welke procesafspraken er zijn gemaakt”.

Avanti W. participeert net als Eilermark al een aantal jaren in Noabersport,” aldus voorzitter Barry Siero van Avanti W.. “We zullen zien wat het onderzoek oplevert. Noabersport wordt in de overeenkomst genoemd. Bovendien is er ruimte voor andere sportverenigingen. De accommodatie van de toekomst kan overdag gebruikt worden voor sociaal maatschappelijke activiteiten gericht op Glanerbrug en de Eschmarke.

Glanerbrug-Digitaal

3 weeks 4 days ago

Glanerbrug wandelt tegen kanker. Doe jij ook mee?

Apotheek Glanerbrug en Fyon organiseren een wandelevenement voor het KWF. Op donderdag 16 juni starten we vanaf 18.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Fyon aan de Schoolstraat 17. Er is keuze uit een wandelroute van 3, 5 of 10 kilometer. De kosten zijn afhankelijk van de afstand € 3, € 5 of €10 per persoon. De volledige opbrengst gaat naar het KWF. Daarnaast worden er diverse mooie prijzen verloot onder de deelnemers die de winkeliers uit Glanerbrug belangeloos ter beschikking hebben gesteld.
Schrijf je in via het inschrijfformulier op de website apotheek-enschede.nl/wandelen. Geen internet? Bij Fyon Schoolstraat en Fyon Esmarke kunt u een papieren inschrijfformulier ophalen.

Glanerbrug-Digitaal

3 weeks 5 days ago

Goed slot van Glanerbrugse voetbalclubs

In dit lange Pinksterweekend werden de laatste reguliere competitiewedstrijden afgewerkt. Het werd een succesvol slot want alle vier de elftallen die we dit seizoen hebben gevolgd wonnen hun duel. In 4 G was de reünie voor Chris van der Meer wellicht nog belangrijker dan de wedstrijd Sportlust-SC Enschede die gelijktijdig plaats vond. Tientallen kwamen de oud-trainer de hand schudden terwijl op het veld veelvuldig werd gescoord. Sportlust won het gelijk opgaande duel met 4-3 en eindigde hierdoor als zevende.
Eilermark sloot de competitie af met een 2-4 zege bij PW. Voor de rust scoorde Tom Hardick twee keer. Na 0-4 wisten de gastheren ook nog twee keer te scoren. Eilermark vinden we terug op een vierde plaats met 46 punten uit 24 wedstrijden. Dailey Jongedijk nam dit seizoen 24 treffers voor zijn rekening.
Het zondagteam van Eilermark won de uitwedstrijd tegen Lemelerveld met 1-2. Desmond Holtman en Nick Wolters brachten Eilermark op een 0-2 voorsprong alvorens Stijn Kogelman nog tegen kon scoren. Eilermark eindigde in 2J op een zesde plaats.
Avanti Wilskracht won in een doelpuntrijk duel thuis met 4-3 van Saasveldia. Gijs ten Bos, Daan Schenning en Lars Nijlant zorgden binnen 23 minuten voor een 3-0 voorsprong. De gasten kwamen met drie goals op rij langszij: 3-3. Lars Nijlant scoorde in de 72ste minuut de winnende treffer voor Avanti Wilskracht, dat uiteindelijk op een gedeelde vijfde plaats eindigde en nog in de nacompetitie in actie komt.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s Sportlust – Sportclub Enschede: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

3 weeks 6 days ago

TVG Groen 1 kampioen

In de competitie van Groen (10 t/m 12 jaar) is Tennisvereniging Glanerbrug Groen 1 kampioen geworden. Van de 7 wedstrijden werden er 6 gewonnen en 1 gelijk gespeeld. Een knap resultaat van dit team.
Heb je ook zin om te tennissen meld je dan bij info@tvglanerbrug.nl

Op de foto (van links naar rechts): Mats van den Berg, Sophie Vollenbroek, Rutger Klein en Noa Paauwe

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 day ago

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 day ago

𝗥𝗼𝘀𝗮𝗻𝗻𝗲 𝗕𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻𝗵𝘂𝗶𝘀 𝘃𝗮𝗻 𝗕𝗮𝗸𝗸𝗲𝗿𝗶𝗷 𝗢𝗼𝗻𝗸 𝗺𝗮𝗮𝗸𝘁 d𝗲 b𝗲𝘀𝘁𝗲 a𝗮𝗿𝗱𝗯𝗲𝗶𝗲𝗻𝘀𝗹𝗼𝗳 𝘃𝗮𝗻 𝗡𝗲𝗱𝗲𝗿𝗹𝗮𝗻𝗱 𝟮𝟬𝟮𝟮!

Afgelopen dinsdag 31 mei was de tweede editie van ‘De beste Aardbeienslof van Nederland’, georganiseerd door fruitmerk Prestige.
Dit jaar deden er 47 banketbakkers mee uit heel Nederland met allen hun eigen creatie en unieke smaken. De jury bestond uit Meester Patissiers, Hidde de Brabander en Jurgen Koens, Patissier Bart de Gans en aardbeienteler Jan van den Elzen.

Na een masterclass en een bezoek aan Prestige-teler Jannis van As werd de winnaar van de Beste Aardbeienslof van Nederland 2022 bekend gemaakt. De keuze was gevallen op de creatie van Rosanne Buitenhuis van Bakkerij Oonk. Haar winnende aardbeienslof bestond uit een slofbodem gevuld met frambozen spijs. Daarop een basilicum cremeux en een cream cheese mousse. Afgetopt met slagroom en verse aardbeien.

De ‘special edition’ van deze aardbeienslof is vanaf vandaag al te bestellen in de webshop en vanaf morgen verkrijgbaar in alle winkels van Bakkerij Oonk in Glanerbrug, Enschede en Hengelo.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 4 days ago

Wederom drie nederlagen voor voetbalclubs uit Glanerbrug

Net als vorig weekend drie nederlagen en weer was Eilermark-zaterdag het enige elftal dat hun wedstrijd won. Dat gebeurde trouwens met een monsterscore van 9-0! Het had op eigen veld dus geen kind aan FC Aramea dat gehavend aan moest treden. Via 3-0 bij de rust kwam er na de hervatting nog een half dozijn treffers bij. In dezelfde vierde klasse G verloor Sportlust met 5-3 bij Achilles Enschede, dat de vijfde zege op rij boekte. Bij de rust stond het al 4-0. Niet zo vreemd want Sportlust trad met het derde elftal binnen de lijnen omdat de eerste selectie een weekend op Mallorca vertoefde! Voor Sportlust scoorde Gil alle drie de goals. Zondag ging Avanti Wilskracht met 1-0 onderuit bij TVO. In Hengelo was Jorn Groothuis een klein kwartier voor tijd de matchwinner voor de gastheren. Eilermark-zondag verloor thuis met 1-2 van Schalkhaar. Binnen vier minuten stond het al 0-1 en de 0-2 kwam net voor de rust op het scorebord. Lesley Nahrwold scoorde in de 69ste minuut het enige doelpunt voor Eilermark.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s Eilermark zaterdag – FC Aramea: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 week ago

Electro World Kortman is klaar om 90-jarig jubileum te vieren

‘Al 90 jaar service- en klantgericht’.

Deze slogan kan volgend jaar de oude op de gevel van Electro World Kortman vervangen. Electro World Kortman is in Glanerbrug en verre omgeving al jarenlang een vertrouwd adres voor mensen die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een nieuwe koelkast, wasmachine of televisie. De service is er van een zeer hoog niveau. “Samen met Electro World kunnen we een gedegen advies tegen concurrerende prijzen aanbieden,” meent Joost Kortman. “We zijn er klaar voor. De afgelopen weken heeft de zaak een complete facelift ondergaan.’ Het complete verhaal over het toekomstige jubileum van Elektro World Kortman kunt u lezen op de website van Glanerbrug Digitaal.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 week ago

Eindelijk jonkies voor het ooievaarsstel in Glanerbrug

Het stel ooievaars in Glanerbrug heeft de afgelopen maand twee eieren uitgebroed. Het is waarschijnlijk hetzelfde ooievaarsstel dat zich vorig jaar voor het eerst aan de Demeterlaan nestelde. Sinds enkele dagen zitten de twee niet meer op het nest te broeden. Ze staan in het nest. Een teken dat beide eieren zijn uitgebroed. Om de beurt verlaten de ouders nu het nest om voedsel voor hun kroost te zoeken. Uiteraard houden de buren het nest nauwkeurig in de gaten. En ook hobbyfotograaf Hans van der Werf neemt dagelijks een kijkje en kiekjes bij en van het nest.

Vijf jaar geleden werd voor het eerst een ooievaar gespot boven Oikos. Hij of zij koos een oude boom in het Schipholtbos steeds als verblijf. De buren op Oikos wilden de ooievaar wel een handje helpen. Ze plaatsten een ooievaarsnest op een paal. Daar maakte de kieskeurige ooievaar echter geen gebruik van. Dus verhuisde het nest naar de oude boom. Van de ene naar de nadere buur. Na een aantal weken kreeg de kieskeurige ooievaar gezelschap. Eindelijk had hij of zij een partner gevonden. Maar ondanks alle pogingen lukte het vorig jaar nog niet om nakomelingen te krijgen. Nu dus wel.

Foto’s: Hans van der Werf

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 week ago

Column Henk van der Vegt: De hel van Teun

Ongeveer een halve eeuw geleden was ik, net als Teun Stuivenberg, lid van de Provinciale Staten van Overijssel. Er waren 59 leden, van wie er twee uit Glanerbrug kwamen! Teun was een sociaal bewogen man, die ook goed overweg kon met dokter Schutter. Best wel bijzonder omdat de dokter rooms-katholiek was en Teun lid was van de Communistische Partij Nederland. En dat in het toen nog behoorlijk verzuilde Nederland.

We kwamen elke maand bijeen in het oude provinciehuis aan de Diezestraat in Zwolle. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was dat maar twee keer per jaar. Ons hoofd van de school meester Nijkamp ging dan in zwart pak met de bus naar Enschede. In de trein naar Zwolle was een coupé gereserveerd voor de statenleden!

Op een van de vergaderingen begin jaren zeventig was de vestiging van de Ultracentrifuge Fabriek in Almelo aan de orde. Als lid van de CPN voerde Teun het woord. Uiteraard was hij tegen dit plan. Hij besloot met de woorden: “Als die fabriek er komt, dan gaan we met zijn allen naar de hel !”

In de staten hadden we ook twee leden van de Staatkundig Gereformeerde Partij. Een van hen was de heer Meuleman, wethouder uit IJsselmuiden en ook lid van de Eerste Kamer. Hij vroeg het woord en zei : “ Ik betreur de woorden van de heer Stuivenberg zeer. Ik hoop dat hij ze wil terugnemen.” In hun kringen mocht je zulke woorden niet gebruiken.
Ingefluisterd door een ander lid van de staten, beklom Teun opnieuw het spreekgestoelte. Teun gebruikte in zijn dagelijkse leven- hij werkte in een textielfabriek in Enschede- het dialect van Glanerbrug, gewoonlijk het ‘plat’ genoemd. Teun zei toen-tot grote hilariteit van de aanwezigen-
“ Ak de heer Meuleman doar een plezier met kan doon, dan goaw met zien allen nich noar de hel, mer noar de moan!

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 week ago

Rommelmarkt Protestantse Gemeente Glanerbrug

Op zaterdag 28 mei zal er weer een rommelmarkt worden gehouden door de Protestantse Gemeente Glanerbrug.
Dit keer geheel op het terrein rondom het kerkgebouw aan de Gronausestraat 1200. Aanvang: 11.00 uur , einde ongeveer 16.00 uur.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 week ago

www.tubantia.nl/enschede-e-o/sportpark-van-toekomst-in-glanerbrug-stap-dichterbij~af77a955/

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 week ago

www.tubantia.nl/enschede/pompstationhouder-harold-ten-thij-uit-glanerbrug-over-extreem-lage-duitse-benzineprijs-is-dit-nu-een-europa~a55aecfe/

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 week ago

Drie nederlagen voor Glanerbrugse voetbalclubs

Veel om het lijf hebben de voetbalwedstrijden van onze clubs in Glanerbrug niet meer. Er is geen sprake van degradatie noch kampioenschap. Drie nederlagen, alleen Eilermark-zaterdag won. In Hengelo werd Juliana'32 na een 0-0 ruststand met 0-1 geklopt. Door een 0-2 nederlaag tegen Barbaros kan Sportlust de derde periodetitel vergeten. Eilermark-zondag kwam er in Haaksbergen tegen de op de tweede plaats staande Bon Boys niet aan te pas. Door doelpunten van Rogier Noordman, Dani Bultman en Derk Renema stond het bij de rust al 3-0. Zeven minuten voor tijd scoorde Farough Saadi de eretreffer: 3-1. Avanti Wilskracht ontving koploper De Tukkers dat bij winst kampioen kon worden. De vele meegereisde supporters uit Albergen werden niet teleurgesteld. Aanvoerder en topscoorder Sjoerd Visschedijk profiteerde na 19 minuten van niet adequaat ingrijpen van de Avanti Wilkrachtverdedigers, inclusief de doelman: 0-1 Daar bleef het in deze gezapige en dus weinig boeiende eerste helft bij. De thuisclub bood plichtsgetrouw tegenstand en vond voor de pauze het doel niet. Ook de bezoekers kwamen na de rust niet meer tot scoren, maar de 0-1 zege was goed voor het kampioenschap. Voor Avanti Wilskracht, als plaatsvervangend periodekampioen, wacht nog de nacompetitie. Het elftal van trainer Remco Dokter, dat op 10 april voor het laatst won (4-0 tegen UDI), zal dan wel wat gretiger en agressiever moeten spelen wil het succes hebben.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s Sportlust – Barbaros en Avanti W. – De Tukkers: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 week ago

Versterking voor locatieraad, pastoraatgroep en secretariaat van OLV van de Heilige Rozenkrans

Vorige week maandag bezochten ongeveer 50 parochianen de tweede bijeenkomst over de toekomst van de Glanerbrugse parochie. Door het drastisch teruggelopen kerkbezoek, financiële zorgen en gebrek aan vrijwilligers was het voortbestaan in het geding. Dankzij de versterking van de locatieraad, pastoraatgroep en het secretariaat zijn drastische maatregelen zoals bijvoorbeeld sluiting van de kerk afgewend. Wel ziet het ernaar uit dat op langere termijn het parochiehuis vaker voor vieringen gebruikt zal worden om kosten te sparen.

De locatieraad die nog uit twee personen, Leny Kloppers en Marcel Brueker, bestond is nu uitgebreid met Yvonne Weber en Henk van der Meer. Deze vier hebben de taken verdeeld en zullen iedere eerste maandag van de maand vergaderen. Wie de locatieraad wil spreken kan zich vanaf half drie in het parochiehuis melden. Ook de pastoraatsgroep die nog twee personen bestond is uitgebreid naar vier. Bovendien zal het secretariaat op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen van 9.00 tot 11.00 uur weer worden bemenst.

De weinig rooskleurige financiële situatie blijft een punt van zorg. Er zal daarom worden gewerkt aan een reorganisatie van de actie kerkbalans.
Voorzitter Marcel Brueker van de locatieraad benadrukt nogmaals dat er geen dwang vanuit het parochiebestuur bestaat om de kerk te sluiten. Maar het is wel belangrijk alvast na te denken over de toekomst, meent hij. Hoe we als geloofsgemeenschap willen blijven bestaan. Marcel Brueker, Jaap van der Vegt, Hans Richters en Hennie Nijenhuis vormen samen een werkgroep die hiermee aan de slag gaat.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 week ago

FIETSTOCHT OP HEMELVAARTSDAG
Donderdag 26 mei Hemelvaartsdag kan er weer gefietst worden met Avanti Wilskracht. Dit jaar is de tocht op een andere manier georganiseerd dan voorgaande jaren, maar het fietsen blijft hetzelfde. Er is voor u een route uitgezet van 32 kilometer over meest geasfalteerde en rustige wegen. De route is dermate beschreven dat het voor eenieder duidelijk is welke wegen u naar het eindpunt brengen. Eerste nieuwtje is dat u dit jaar gratis kunt deelnemen. Er zijn onderweg geen controleposten en er zijn dit jaar geen prijzen te verdienen. De route kan afgehaald worden op Hemelvaartsdag tussen 09.30 en 11.00 uur in het clublokaal op sportpark het Zoutendijk. Onderweg is er voldoende ruimte en tijd om de kinderen te vermaken, maar ook de ouderen komen aan hun trekken. Kortom een leuk uitje voor het gehele gezin, samen met vrienden of met de buurtjes. Het eindpunt is weer op sportpark het Zoutendijk waar u onder het genot van een hapje en een drankje rustig kunt nagenieten.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 week ago

FC Twente op bezoek bij obs Glanerbrug-Noord

De FC Twente Kidsclub trainers bezoeken wekelijkse basisscholen. Zij proberen er een sportieve, leuke en leerzame ochtend van te maken. Vrijdag 20 mei werd de OBS Glanerbrug-Noord aan de Bultsweg bezocht. De FC Twente Kidsclubtrainers vertellen de schoolkinderen onder meer hoe ze gezond moeten leven en geven daarna een supergave voetbalclinic. Eerst waren de groepen 5 en 6 aan de beurt en daarna de groepen 3 en 4.
,,Een goede voeding is de basis", vertelde Gijs Westenbroek onder andere tijdens zijn inleidend praatje. Na een lichte warming-up moesten de 23 kinderen dribbelen met de bal. Daarna kwamen andere baloefeningen aan de beurt. De hoofden van diverse kinderen werden met de minuut roder van de inspanning. ,,Ik ben een beetje duizelig", liet een jongen aan meester Mike Jansen in de Wal weten. ,,Ga dan daar maar even op het bankje zitten. Heb je vanmorgen wel gegeten?", vroeg de meester zich nog enigszins bezorgd af. Tien minuten later deed het knaapje weer mee. Inmiddels waren de kinderen begonnen aan een circuitje, wat de ‘profs’ ook vaak doen. Onder luide aanmoedigingen voltooide iedereen deze oefening. Na een klein uurtje was de clinic ten einde. Er werd tot slot groepsfoto's gemaakt voor de beschilderde FC Twente auto. Als beloning kregen de 'kids' allemaal onder ander een FC Twentediploma. De kinderen lieten weten dat ze het leuk hadden gevonden en beloofde voortaan meer buiten te zullen gaan spelen. ,,We proberen er twee keer in de week, op woensdag en vrijdag, een feestje van te maken. We doen dit al ruim vijf jaar. De kinderen hebben echt hun best gedaan", liet Gijs Westenbroek nog weten, voordat hij met groep 3 en 4 aan de slag ging.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 week ago

Stanley Mooijekind traint weerbaarheid op Gerardus

Nee leren zeggen en de baas zijn over jezelf. Hoe doe je dat?

Nee is nee en grenzen leren aangeven zijn een belangrijk onderdeel in de training van Stanly Mooijekind (KC Weerbaarheid) binnen Project Harnas. Hoe vergroot je nu jouw eigen weerbaarheid?

Door veel te oefenen hebben de leerlingen van groepen 7 en 8 van de basisschool St. Gerardus zelf ervaren hoe ze de baas blijven over zichzelf, hoe ze reageren en wat hun grens is.
Een leerzame training, waarbij veel vragen werden gesteld en er natuurlijk ook gelachen werd. Ook is kort stilgestaan bij wanneer iets zelfverdediging is en wanneer niet.
Deze training is één van de onderdelen binnen het weerbaarheidsprogramma Project Harnas.

Tekst en foto: Henriëtte Oosterhuis, coördinator Jeugd Stadsdeelmanagement Noord en Oost

Glanerbrug-Digitaal

1 month 2 weeks ago

Bedankt!

De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de vredesoperaties daarna zijn in Glanerbrug op woensdag 4 mei op een waardige manier herdacht. En ook een dag later op donderdag 5 mei is Bevrijdingsdag samen met de Duitse buren feestelijk gevierd in de Protestantse kerk. Het slagen van de herdenking en het vieren van Bevrijdingsdag in Glanerbrug is mede te danken aan de steun die het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug heeft gekregen van vrijwilligers, medewerkers of vertegenwoordigers van verschillende instanties. Wij danken:

• Fleur& Interieur
• Scouting Euregio
• Twente 4 Traffic
• Dorpsraad Glanerbrug
• Jurgen van Houdt en Niels van den Berg namens de gemeente Enschede
• Burgemeester Rainer Doetkotte van Gronau en Jürgen Coϐe namens Euregio
• Evelien Voogd, Vera de Kruijff en Bente Jansen van de St. Gerardus
• Leerkrachten, leerlingen en ouders van de basisscholen in Glanerbrug
• Corry Beelen en Hans Elties van Doodenzorg
• Vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Glanerbrug
• Commissie Wijkbudget Glanerbrug voor hun financiële bijdrage
• Coöperatiefonds van de Rabobank voor hun financiële bijdrage

Glanerbrug-Digitaal

1 month 2 weeks ago

Lichte paniek op het Bultserve

Veel reuring op het Bultserve, lichte paniek zelfs. In de vijver dreven een aantal dode karpers, sommige aangevreten. Hoe kan dat? Een voor de hand liggende vraag. Is er sprake van een bacterie in het water? Nu leert een bezoekje aan Google dat het ontstaan van parasieten, schimmels en bacterie-infecties in een vijver een aantal oorzaken kent. Slechte waterkwaliteit is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van ziektes. Daarnaast is ook overpopulatie een veel voorkomende oorzaak. Nieuwe vissen die worden toevoegt aan de vijver, brengen ook weleens nieuwe parasieten en wormen met zich mee.
Dus werd André, lid van het controleteam van Vissen Is Onze Sport (VIOS), erbij gehaald. Hij constateerde dat de dode karpers, een stuk of zeven, die ronddreven waarschijnlijk het loodje hadden gelegd door de wisselende temperaturen in het voorjaar. Heel normaal, meent hij. D’r zit in ieder geval geen bacterie in het water. Dat is zo gezond als een vis, concludeert hij. De liefhebbers kunnen gewoon vissen in de vijver op het Bultserve.
Tekst: Jenne Smit
Foto’s: Jos Kats en Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

1 month 2 weeks ago

Paaltjes aan de Schoolstraat

De gemeente heeft paaltjes geplaatst in de Schoolstraat. Het verkeer kan de Schoolstraat nu gemakkelijk en veiliger in en uitrijden.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 2 weeks ago

Een zeer opmerkelijke staking

Laten we beginnen met een niet alledaagse staking van een voetbalwedstrijd. Het gebeurde afgelopen zaterdag bij het duel Eilermark-Tubantia. ,,Drie minuten voor het einde kreeg Tubantia een vrije trap toegekend toen onze doelman de bal opnieuw opraapte nadat hij onderdruk werd gezet. Tubantia vond de toegekende vrije trap overtrokken en schoot de bal richting cornervlag. De scheidsrechter vond dat hij hierdoor niet serieus genomen werd en staakte de leuke wedstrijd", liet Eilermarktrainer Boy Jhan Jahn in de Tubantia weten. Kortom een wel zeer vreemd en opmerkelijk einde. Eilermark stond trouwens met 5-1 voor door onder andere twee doelpunten van Duncan Stubener. In dezelfde klasse 4G kreeg Sportlust een 5-2 nederlaag te slikken tegen FC Berghuizen, waar Jesper Olde Hendrikman zijn 100ste doelpunt scoorde voor de thuisclub. Door deze nederlaag slinkt de kans voor Sportlust enigszins op de derde periodetitel.
Donderdagavond kwamen de zondagteams van Eilermark en Avanti Wilskracht in actie. Eilermark verloor na een 2-1 ruststand met 4-1 van Achilles'12. Dehly Nahrwold scoorde de enige treffer voor Eilermark, dat zondag thuis met 2-6 klop kreeg van BWO, dat bij de rust al met 0-3 voor stond. Avanti Wilskracht ging donderdag door twee treffers van Kas Rensen met 0-2 onderuit tegen DSVD. Ook zondag moest Avanti Wilskracht (wat is er de laatste maand toch aan de hand met dit elftal?) een nederlaag incasseren. Door Danny Nordkamp kwam het nog wel op een 1-0 voorsprong, maar tegenstander Luctor et Emergo maakte na de rust met drie goals na de rust de achterstand meer dan goed: 1-3. Zo goed als Eilermark en Avanti Wilskracht de eerste helft van de competitie afwerkten, zo slecht gaat het dit kalenderjaar en met name de laatste maanden. Het lijkt er veel op dat ze snakken naar het einde van de competitie, die op deze wijze als een nachtkaars uitgaat.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s Eilermark – BWO: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

www.tubantia.nl/enschede-e-o/geen-bewijs-dat-buurman-de-arm-van-zijn-buurvrouw-met-een-schep-brak-aan-de-bultsweg-in-glanerbrug~a7a72882/

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

Opgeruimd staat netjes

GLANERBRUG – Binnen 20 minuten was de klus geklaard. Drie vuilniszakken vol met blikjes, flessen en lege chipszakken. Dat krijg je wanneer een groepje Glanerbrugse hangjongeren en een aantal bewoners uit de Vlinderbuurt op een zaterdagmiddag samen de handen uit de mouwen steken. De parkeerplaats en het skatepark aan de Ekersdijk ligt er weer spic en span bij. Opgeruimd staat netjes. En wanneer er afvalbakken geplaatst zullen worden zal dat zo blijven, beloven de jongeren.

Bijna twee jaar geleden zorgde een groep van ruim 40 jongeren uit Glanerbrug, de Eschmarke en Enschede maandenlang voor overlast op de parkeerplaats. Met scooters stunten op de parkeerplaats of scheuren over de Ekersdijk. Flessen en chipszakken rond laten slingeren en harde muziek afspelen. Omdat de jongeren beseften dat ze wel eens te ver waren gegaan boden ze de bewoners uit de Vlinderbuurt een barbecue aan. Gevolg was wel dat in de loop van vorig jaar een elektronisch hek is geplaatst om de parkeerplaats af te sluiten.

De jongeren zwierven intussen van de ene locatie naar de andere. Nergens waren ze welkom. Uiteindelijk keerden ze terug naar de parkeerplaats aan de Ekersdijk. En weer begonnen de bewoners uit de Vlinderbuurt te klagen over overlast. Gelukkig kwam het niet zover als bijna twee jaar geleden. Een delegatie van de jongeren, buurtbewoners, de wijkagent, stadsdeel Oost, jongerenwerker Randy van Alifa en Danny de Jong gingen in conclaaf om de situatie te bezweren. “We kunnen als groep jongeren beter meepraten, dan dat ze over ons praten,” menen Sofie, Thomas, Randy en Antony die et woord voerden namens de jongeren. Was het bijna twee jaar geleden een barbecue voor de omwonenden, nu was de gemeenschappelijke schoonmaakactie het resultaat.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

www.tubantia.nl/enschede/enorme-rattenplaag-in-enschedese-buurt-dolphia-ongedierte-zelfs-in-bed-het-is-heel-heftig~a706639d/

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

Dag van het tandvlees bij Mondzorgpraktijk De Brug

Op donderdag 12 mei houdt Mondzorgpraktijk De Brug aan de Nieuw Frieslandstraat 8 de Dag van het tandvlees. Van 8.30 tot 12.00 uur is er een gratis inloop bij de mondhygiënist voor een gratis tandvleescheck. Het doel van deze campagne is bewustwording creëren onder de bevolking. En dan met name onder de mensen die niet standaard 1 of 2 keer per jaar een tandarts of mondhygiënist bezoeken. Zien wij u ook?

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

Sportlust zet zegereeks voort

In 4G was er winst voor Sportlust en verlies voor Eilermark. Sportlust was tegen het op de voorlaatste plaats staande SVV'91 de betere ploeg. Het won verdiend en onbedreigd na een 0-1 ruststand met 0-2. Door deze derde zege op rij voert Sportlust nu de ranglijst aan in de derde periode. Eilermark kwam na een 0-0 ruststand nog wel op een 1-0 voorsprong maar Koehorst (1-1 en 1-2) zorgde voor de ommekeer. Ter Horst en Markovic bepaalde de eindstand op 1-4 voor Drienerlo, dat Eilermark op de ranglijst passeerde.

Ook Avanti Wilskracht leed een nederlaag. Werd de vorige wedstrijd tegen WVV'34 nog met 1-0 gewonnen nu werd deze topper (de gedeelde nummers 2) ruim met 3-0 gewonnen door het elftal van trainer Roy Workel, dat de laatste drie duels op rij had gewonnen. Op sportpark Ruperts Erve scoorde de thuisclub al na vijf minuten via Robin Rikkert. Nog voor de rust voerde Lars Aarnink en Gijs Pierik met een kopbal de score op tot 3-0. In deze stand kwam geen verandering meer.

Ook Eilermark draait bepaald niet lekker. Na een 0-1 achterstand door Gilian Wilms brachten Dayiem Hayta en Dehly Nahrwold Eilermark aan de leiding. Maar de gasten gingen er uiteindelijk toch met een 2-3 zege naar huiswaarts. Algemene conclusie: een beetje kommer en kwel de laatste tijd bij onze voetbalclubs.

Wedstrijden op donderdag 12 mei: Achilles'12 - Eilermark-zondag en Avanti Wilskracht- DSVD
Tekst: Ruud Gravendijk
Foto Eilermark za. – Drienerlo van Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

Avanti W. nam afscheid van verenigingsmanager Joost Kock met een lach en een traan

Vijf jaar lang was Joost Kock actief als verenigingsmanager van omnisportverenigng Avanti Wilskracht. Nu heeft hij besloten een nieuwe uitdaging aan te gaan. Hij wordt beleidsmedewerker Sport en Jeugdwelzijn bij de gemeente Twenterand. Vorige week dinsdag nam hij informeel afscheid van de club en de mensen die hij soms jarenlang onder zijn hoede had. Voor velen van hen een emotioneel afscheid. Met de altijd nuchter reagerende Joost blikken we terug op vijf jaar Avanti W.. Het interview met Joost kunt u lezen op de website Glanerbrug Digitaal.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

Opnieuw zeer geslaagd Bevrijdingsconcert in Glanerbrug

Midden jaren 90 van de vorige eeuw nam Glanerbrugger Henk Hof het initiatief Bevrijdingsdag samen met de Duitse buren te vieren. Henk Hof was toen voorzitter van de Stichting Volksfeest Glanerbrug. In 2010 houdt de Stichting Volksfeest op te bestaan en draagt haar verantwoordelijkheden over aan de winkeliersvereniging Glanerbrug voor Ondernemers.

De GO formeert een werkgroep, het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug, met als taak Bevrijdingsdag in Glanerbrug nieuw leven in te blazen. Aan de viering met de Duitse buren is de Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug sinds 2012 vaste gast. En nauw betrokken bij de organisatie van het Bevrijdingsconcert.

Tot en met 2019 nam er ook steeds een koor uit Glanerbrug en het Duitse grensgebied deel. Omdat beide Glanerbrugse koren niet meer bestaan is deze opzet niet meer mogelijk. De editie van 2022 werd opgeluisterd door sopraan Karin Hertsenberg en harpiste Maaike Bosscher als solisten. Tussen de optredens door voerden Niels van den Berg namens de gemeente Enschede, burgemeester Rainer Doetkotte namens Gronau en Jürgen Coϐe namens Euregio kort het woord.

Het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug en Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug kunnen terugkijken op een zeer geslaagd Bevrijdingsconcert voor een nagenoeg volle Protestantse kerk.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

Verloting voor jeugdactiviteiten in buurthuis Bultsweg

Op maandag 9 mei gaan de kids uit de Bultsweg en omgeving op pad om loten te verkopen. Met de opbrengst willen ze de nodige financiële middelen binnen halen om voor de jeugd in het buurthuis weer activiteiten te organiseren. Je kunt daarbij denken aan spelletjes en een Playstation. Natuurlijk rekening houdend met de leeftijd. Eind maart hebben de kinderen en hun ouders die rond het buurthuis aan de Bultsweg wonen al heel wat plannen gesmeed.

Op zondag 15 mei wordt het buurthuis om 12 uur voor de jeugd geopend met een springkussen, patat en suikerspin. Voorlopig gaat het buurthuis op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur open voor de jongere kinderen. Voor de oudere kids is het buurthuis op woensdag dan open van 19.00 tot 21.00 uur.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

Stille tocht en herdenking op Heldersplein indrukwekkend

Afgelopen woensdag begon de 4 mei herdenking bij begraafplaats Doodenzorg aan de Veldstraat met een rondgang langs de oorlogsgraven over het kerkhof. Daarna vertrokken de deelnemers begeleid door de Scouting Euregio en Twente4Traffic voor een Stille tocht naar het Heldersplein. Daar werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse slachtoffers van vredesmissies over de hele wereld herinnerd en herdacht.

Na het welkom door voorzitter Jenne Smit van het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug was het de beurt aan Evelien Voogd, Vera de Kruijff en Bente Jansen uit groep 8 van de St. Gerardusschool. De drie droegen hun gedicht ‘dat zullen we nooit vergeten’ voor. Gevolgd door Neeltje Eggert van het Comite 4 en 5 mei met het gedicht ‘Als je de vrijheid tegenkomt’ van Ankie Peypers.

Na de gedichten was het woord aan demissionair wethouder Jurgen van Houdt die samen met zijn echtgenoot en kinderen aanwezig was. In zijn speech benadrukte hij dat je omwille van de vrijheid nooit mag vergeten wat er in het verleden is gebeurd. Kijk ook maar naar de situatie in Oekraïne. Namens de gemeente Enschede werd door hem en zijn kinderen een krans gelegd bij het herinneringsmonument ‘Abrupt vaarwel’. Daarvoor hadden Evelien, Vera en Bente samen met Neeltje Eggert en Remmelt Vriesema een krans gelegd namen het Comité. Ook Burger Belangen Enschede legde bloemen in de persoon van gemeenteraadsleden Lourainne Lents en Joffrey Vogelzang. Tenslotte sprak dominee Hans Kroeskop van de Protestantse Gemeente niet alleen over het verleden, maar linkte ook naar actualiteit, de oorlog in Oekraïne. Hoe snel kan de situatie veranderen, zo dicht bij huis, wanneer de vrijheid van meningsuiting aan banden wordt gelegd.

De plechtige bijeenkomst werd afgesloten met de taptoe door Teun Nicolai, twee minuten stilte en het Wilhelmus.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

Hendo en Joan lopen AmBer-loop voor KiKa

Hendo Bijkerk (54) en Joan Oldersma (54) uit Glanerbrug zijn in hun brandweerpakken een opvallende verschijning bij diverse loopevenementen. De kortere afstanden tot zo’n 10 km hardlopend, de langere wandelend. Zo liep Joan tijdens de Enschede Marathon de 5 kilometer in brandweerpak met witte helm en persluchtfles. Samen toch gauw tussen de 20 en 25 kilo als extra gewicht. Op 5 juni vertrekken de twee vanaf de Dam in Amsterdam voor een fikse wandeling naar het Brandenburger Tor in Berlijn. Goed voor zo’n 650 tot 680 kilometer. Meestal lopen de twee voor goede doelen. Ook deze keer. Hendo, Joan en de andere Nederlandse deelnemers lopen voor KiKa, de Duitse deelnemers voor Kinderkrebs.

Hendo is werkzaam voor de rijksoverheid, Joan is naast zijn werk als allround operator ook lid van de vrijwillige brandweer van Apollo Tyres. Zo’n vier jaar geleden ging bij hun eerste ontmoeting het gesprek direct over de brandweer. Hendo had als deelnemer aan de Kreislauf in de omgeving van Gronau al ervaring met het lopen in brandweerpak. Joan zag dat als vrijwillige brandweerman ook wel zitten. We zien het lopen of wandelen in zo’n brandweerpak als een extra uitdaging, vinden ze. Samen hebben ze bijvoorbeeld in Brussel meegedaan aan het traplopen in het Atomium, net als bij Snowworld in Landgraaf en de Alphatoren in Enschede. Ook waren ze bij de mammoetmars in het Duitse Wiesbaden present. Daar liepen ze 30 kilometer met volle bepakking. En dan nu dus het nieuwste project: de AmBer-loop.

Amsterdam – Berlijn
Aan de AmBer-loop nemen 15 lopers deel. De tien Duitsers, drie Nederlanders en twee Fransen gaan op pad om zoveel mogelijk geld bij elkaar te lopen voor KiKa en KInderbrebs. De Nederlandse Nathalie is trouwens de enige vrouwelijke deelnemer. Ze wandelen in drie teams van vijf personen. Ieder team loopt steeds 6 uur en krijgt dan rust om te eten, drinken en te slapen. Ieder team loopt naar schatting 50 kilometer per dag.

Op zondag 5 juni vertrekt het gezelschap vanaf de Dam in Amsterdam om bijna een week later in Berlijn te arriveren. De route van tussen de 650 en 680 kilometer gaat onder andere langs Amersfoort, Deventer, Enschede, Osnabrück en Hannover. In Osnabrück zullen ze bijvoorbeeld een kort bezoek brengen aan het kinderziekenhuis. “De Nederlandse deelnemers lopen voor KiKa. De strijd van de kinderen met kanker kun je wel enigszins vergelijken met de inspanning die wij als deelnemers aan de AmBer-loop moeten leveren,” meent Hendo

Mensen die de AmBer-loop van Hendo en Joan willen sponseren kunnen geld overmaken op rekening DE61401545300044468510 t.n.v. AmBer 2022.

Bij de foto: Hendo en Joan vertrekken op 5 juni vanaf de Dam voor de AmBer-loop van Amsterdam naar Berlijn (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

1 month 4 weeks ago

‘Glanerbrug verdient een goed koor!’

Tjitze Tuinstra (73) heeft zijn leven lang gezongen. Van 1975 tot 2021 eerst bij het Christelijk Mannenkoor Glanerbrug en daarna, door de naamsverandering in 2014, bij Mannenklank Glanerbrug. Hij kon het dan ook moeilijk verteren dat eind vorig jaar de stekker uit het mannenkoor ging. En dat terwijl een jaar eerder de Brugger Zangers ook al waren gestopt. In Glanerbrug is alleen St Cecilia nog actief, met name bij de vieringen in de r.k.-kerk. Tjitze vindt dat er best een mannenkoor bij mag komen in Glanerbrug. Hij nam samen met enkele oud-leden van Mannenklank het initiatief een nieuw koor op te richten: Mannenensemble Glanerbrug. Dit koor bestaat officieel nu nog uit acht personen en wil uitgroeien naar een koor van 16 mannen.

Tjitze vervulde diverse functies bij de koren waarin hij heeft gezongen. Beheerder van de muziekbibliotheek, twee keer als voorzitter, lid van de concertcommissie en jubileumcommissie. Ook nu is hij nog actief als voorzitter van de Regio Oost van de Koninklijk Christelijke Zangers Bond (KCZB). “Nadat het officieel was dat Mannenklank zou stoppen heb ik alle leden bericht gestuurd met de vraag of ze mee wilden werken aan het opzetten van een projectkoor,” licht Tjitze zijn initiatief toe. “Het is de liefde voor het zingen en de interesse om mee te helpen zaken binnen zo’n koor te regelen dat de doorslag gaf. Het waren vooral leden die deel uitmaakten van de oude hap van Mannenklank die positief op mijn vraag reageerden.”


“Je maakt mij niet wijs dat er in een dorp als Glanerbrug met zo’n 17 duizend inwoners geen mannen te vinden zijn die lid willen worden van ons nieuwe ensemble,” vervolgt Tjitze. “Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan ook aan de oud-leden van de Brugger Zangers. We zien ons ensemble als een algemeen koor met een repertoire dat bestaat uit zowel geestelijke liederen als wereldmuziek. Wat zou het mooi zijn dat we uit kunnen groeien naar een koor met vier eerste tenoren, tweede tenoren, baritons en bassen. Glanerbrug verdient immers een goed koor.”

Kennis maken met Mannenensemble Glanerbrug? Dat kan. U bent op maandagavond 9 of 16 mei van harte welkom op de repetitie in de Rank aan de Schipholtstraat 47. De koffie staat vanaf half 8 klaar.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tjitze Tuinstra. Telefoon: +31633176716. Email: tjitzetuinstra@gmail.com.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 4 weeks ago

Op eerste editie van Jeugd Muziek Dag Enschede staat filmmuziek centraal

De Jeugd Muziek Dag Enschede ‘All About Movies’ is een initiatief van de jeugdcommissie van Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug. In samenwerking met Symfonia Jong Twente en Jonge Strijkers & Blazers Nederland zullen wij op 21 mei 2022 om 19.30 uur een concert geven in het Muziekcentrum in Enschede. Voor deze eerste editie hebben wij gekozen voor het thema filmmuziek. Ook andere jeugdige muzikanten uit Enschede en omstreken kunnen zich aanmelden om mee te spelen.


Met de dagdeelnemers en de drie deelnemende orkesten zullen zij ‘s avonds één groot festivalorkest vormen onder de muzikale leiding van Dominic Seldis, ook wel bekend van het televisieprogramma Maestro. Hij zal deze avond ook de presentatie van het concert verzorgen.

Op het repertoire staan onder andere ‘Star Wars’, ‘Pirates of the Carribean’, ‘Moment for Morricone’ en ‘The Godfather’. Daarnaast zullen Miroslav Petkov, trompettist van het Concertgebouworkest en solo violiste Lisa Jacobs, soleren met werken als ‘Rhapsody in Blue’, ‘Csárdás’ en ‘Sevdana’.

Entree: €17,50 volwassenen, €7,50 tot 18 jaar.
Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.JMDE.nl

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 hours ago

Opbrengst Boekenbeurs Glanerbrug iets meer dan 10 duizend euro

Peter Halman (51) is al 28 jaar coördinator van de Boekenbeurs Glanerbrug. Voor editie 29 lagen er wel een aantal beren op de weg. Om te beginnen corona. Daardoor kon de beurs die normaal gesproken eind januari wordt gehouden niet doorgaan. Als alternatief werd gekozen voor eind april. Er lagen immers meer dan 50 duizend opgeslagen boeken op een nieuwe eigenaar te wachten. En dan waren er ook nog een aantal vrijwilligers die hebben aangegeven dat dit hun laatste boekenbeurs is. Voordeel was dat de beurs geen drie maar vijf dagen duurde. De opbrengst was net als vorig jaar iets meer dan 10 duizend euro.

Zoals ieder jaar kreeg Peter ook deze keer tijdens de boekenbeurs te maken met een aantal verrassingen. “Via internet heb ik contact met een man uit de Verenigde Staten. Hij koopt wel eens boeken via onze website,” aldus Peter. “Hij was toevallig de afgelopen week in Nederland. Toen hij me belde dat hij in Nederland was kon ik hem vertellen dat we de boekenbeurs draaien. Hij bedacht zich geen moment, stapte in zijn auto en reed vanuit Maarssen bij Utrecht naar Glanerbrug.”

“En dan kregen we nog bezoek van een man uit Bergen (Limburg). Hij reisde met zijn fiets in de trein naar Enschede. En stapte daar op de fiets naar Glanerbrug. Hij kocht zoveel boeken dat hij ze niet in zijn fietstas mee terug kon nemen. We hebben afgesproken dat hij zijn boeken in een bananedoos als pakketje van meer dan 10 kg thuiskrijgt.”

En krijgt de Boekenbeurs Glanerbrug nog een 30ste editie? “Er hebben zich gelukkig een aantal nieuwe vrijwilligers aangemeld. De komende weken gaan we de beurs evalueren. Eind juni zullen we de knoop doorhakken: doorgaan of stoppen.”

Bij de foto: Oud en jong snuffelen tussen de kinderboeken op de Boekenbeurs Glanerbrug (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 day ago

Malaise bij Avanti Wilskracht

In tegenstelling tot de laatste weken dit weekend slechts drie wedstrijden. Eilermark hoefde zaterdag niet in actie te komen omdat de geprogrammeerde wedstrijd tegen Phenix niet doorging. Phenix trok zich eind vorig jaar al terug uit de competitie. Wel in actie in 4 G kwam Sportlust. Na de 5-2 zege van vorige week tegen Aramea FC scoorde Sportlust zaterdag wederom vijf keer. PW 1885 werd gedecideerd met 5-0 verslagen door doelpunten van Mika Halff, Quinten Barkel, Key Wienk en twee keer Sven Dost. Sportlust neemt nu een stevige achtste plaats in en heeft nog uitzicht op de derde periodetitel, zeker als het zo blijft scoren.
Scoren deed ook Eilermark-zondag tegen Barbaros. Alp Eren bracht de Hengelose thuisclub op een 2-0 voorsprong, maar Eilermark toonde veerkracht, zeker toen het op een gegeven moment met tien man verder moest na 2x geel voor Carlos Jonkers. Antonino Giamblanco (2x) en Nigel Piekaar bezorgde Eilermark alsnog de zege.
Minder fortuinlijk verging en vergaat het Avanti Wilskracht. Het is een beetje de weg kwijt in 3A. Van de laatste vier wedstrijden werden slechts twee punten binnengehaald. De achterstand op koploper De Tukkers, dat wel met 3-0 won van LSV, bedraagt nu al 8 punten. Aanhangers van Avanti Wilskracht hadden hoogstwaarschijnlijk geen rekening gehouden met een 0-3 nederlaag tegen MVV ‘29. Floris en Cas Oude Avenhuis namen de drie doelpunten voor hun rekening.

Bij de foto’s:
• De verdediging van Avanti W. stond tegen MVV ’29 regelmatig onder druk.
• Aanvoerder Ruud Kruse van Avanti W. in duel met een aanvaller van MVV ‘29
• Even later zou hij uitvallen met een hamstringblessure
Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

2 months 5 days ago

UITNODIGING Stille tocht en Dodenherdenking Glanerbrug 2022

Het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug nodigt u uit om op woensdag 4 mei 2022 deel te nemen aan de Stille tocht en Dodenherdenking in Glanerbrug. Wanneer u ook de rondgang langs de oorlogsgraven op begraafplaats Doodenzorg wilt maken wordt u verzocht om 18.45 uur aanwezig te zijn op de begraafplaats aan de Veldstraat.
Wanneer u mee wilt lopen in de Stille tocht wordt u verzocht uiterlijk om 19.10 uur op Doodenzorg aanwezig te zijn. De stille tocht vertrekt om 19.15 uur vanaf begraafplaats Doodenzorg. De route gaat via Veldstraat over Gronausestraat naar het Heldersplein. Mensen die niet mee kunnen lopen, maar wel bij de Dodenherdenking aanwezig willen zijn, worden verzocht om 19.25 uur op het Heldersplein aanwezig te zijn. De officiële Dodenherdenking begint daar om 19.30 uur.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 5 days ago

UITNODIGING viering Bevrijdingsdag 2022 in Glanerbrug

Nederland kan dit jaar weer Bevrijdingsdag vieren. Het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug en de Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug organiseren op donderdag 5 mei Bevrijdingsdag met een feestelijk en gevarieerd muzikaal programma in de Protestantse kerk in Glanerbrug. Aan dit bijzondere en afwisselend programma wordt medewerking verleend door Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug. Dit jaar zal ook medewerking worden verleend door sopraan Karin Hertsenberg, bariton Jürgen Etzrodt en harpiste Maaike Bosscher. Tussen de optredens door zullen wethouder Niels van den Berg namens de gemeente Enschede, burgemeester Rainer Doetkotte namens Gronau en lid van de Bundestag Jürgen Coße namens Euregio kort het woord voeren.
Het programma in de Protestantse kerk aan de Gronausestraat 1200 begint om 19.00 uur. De deuren van de kerk zijn vanaf 18.30 uur geopend. Het bevrijdingsvuur wordt door leden van SV Sportlust naar de kerk gebracht. Het vuur dat rond 21.00 uur door leden van SV Sportlust naar de kerk zal worden gebracht, wordt ontstoken door de drie gastsprekers. Daarna volgt het Wilhelmus door Wilhelmina.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 6 days ago

Parochieleden kunnen zich uitspreken over toekomst parochie

Enkele weken geleden werd op de eerste informatieavond duidelijk dat de situatie in de parochie OLV van de Heilige Rozenkrans behoorlijk penibel en zeer wankel is. Door het drastisch teruggelopen kerkbezoek, financiële zorgen en gebrek aan vrijwilligers dreigt zelfs sluiting van de kerk aan de Kerkstraat. De locatieraad vroeg zich zelfs af waar we met de kerk als gebouw naar toe moeten. Ze zochten bovendien mensen die beleidsmatig over de toekomst en de financiën willen meedenken.
De afgelopen weken heeft de locatieraad vorderingen gemaakt. Op de tweede bijeenkomst op maandag 2 mei (20.00 uur in het parochiehuis) zullen de parochieleden worden geïnformeerd over de uitkomsten. Dan zullen ze worden bijgepraat over de mogelijkheden meer activiteiten in het parochiehuis te organiseren in plaats van in de kerk. En over het uitbreiden van de locatieraad, de pastoraatsgroep en het secretariaat met nieuwe vrijwilligers. De locatieraad verwacht hierop een reactie van de parochiegemeenschap. Voor het einde van 2022 zal dan een definitief besluit worden genomen.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 6 days ago

www.tubantia.nl/enschede/politie-valt-flatgebouw-binnen-in-glanerbrug-wegens-dreigende-situatie~adf7a86f/

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 week ago

Is de 29ste Boekenbeurs Glanerbrug voorlopig de laatste?

Twee keer kon er geen boekenbeurs worden gehouden in Glanerbrug. Eind januari ging de grootste boekenbeurs in deze regio door corona niet door. Nu het virus onder controle is, wordt de 29ste editie van de boekenbeurs van 27 april (Koningsdag) tot en met 1 mei (Dag van de Arbeid) gehouden. Geen drie maar vijf dagen boekenbeurs in bassischool de Troubadour aan de Sonatestraat 44a in Glanerbrug. Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur. Wel ziet het ernaar uit dat het voorlopig de laatste zal zijn. Oorzaak: gebrek aan vrijwilligers.

“Een aantal vaste medewerkers die jarenlang hebben meegedraaid heeft te kennen gegeven te willen stoppen,” licht coördinator Peter Halman het besluit toe. “Ook kun je van de mannen op leeftijd van de Vincentiusvereniging niet steeds verwachten dat ze met dozen boeken van zo’n 15 tot 20 kg lopen te sjouwen. Bovendien ben ik op zoek naar een opvolger die de boekenbeurs wil coördineren. Je ziet dat de beurzen in Haaksbergen, Oldenzaal, Losser en Gronau al door gebrek aan vrijwilligers zijn gestopt.”

Een positief punt van de corona is volgens Peter Halman het aantal boeken. “In die twee jaren zonder beurs zijn we wel doorgegaan met het inzamelen van boeken. Dat heeft geleid tot een erg grote voorraad. Ik denk dat we dik over de 50 duizend boeken kunnen presenteren. Allemaal gesorteerd in 20 categorieën en geprijsd. Daarbij zijn we ook deze keer hele interessante boeken tegengekomen. Over architectuur en spiritualiteit bijvoorbeeld.”

Goede doelen
Ook de goede doelen zijn dit jaar niet veranderd. De opbrengst van de Boekenbeurs zal geheel ten goede komen voor onze drie projecten: het kindertehuis Casa do Menino in Campina Grande te Brazilië, de Vincentiusvereniging in Glanerbrug en de woongemeenschap de Wonne met vestigingen in Glanerbrug, Enschede en Almelo.

Bij de foto: De komende dagen kunt u voorlopig voor het laatst snuffelen tussen de boeken (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 week ago

Het keerpunt

Afgelopen zondag werd de 75ste editie van de Enschede Marathon gelopen. De halve en hele marathon ging richting Glanerbrug. Helaas niet door het dorp. Het keerpunt was ter hoogte van het Zoutendijk, de thuishaven van de loopgroep van Avanti W.. Zo’n keerpunt levert trouwens wel mooie plaatjes op!

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 week ago

Kiek eens (d)an: Dolphiaschool 1986

In de papieren Grensstreek nummer 6 stond een Kiek eens (d)an met een foto van de leerlingen van de Dolphiaschool. Die foto werd niet, zoals vermeld, gemaakt in 1980 bij de opening, want dan zouden de leerlingen in Ot en Sien kleding zijn gekleed. Waarschijnlijk is deze foto gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van ‘meneer Smit’. Die ging verhuizen naar de Notekraker in Glanerbrug Zuid om daar verder te gaan als ‘meester Jenne’.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 week ago

Schrik

In het vorige nummer van dit blad stond een artikel over de katholieke kerk aan de Kerkstraat, die met sluiting wordt bedreigd.
De kerk waar ik zoveel uren heb doorgebracht. Dat begon al met mijn doopsel in november 1936. Als ik zou schrijven dat ik me dat nog als de dag van gisteren herinner, zou u mij terecht een grote fantast noemen.
Ruim een jaar eerder waren mijn ouders in deze kerk getrouwd, op dezelfde dag samen met een oom en tante. Niet alleen de Zeeuwen zijn “zunig”…
In de oorlog was er wel eens luchtalarm en dan doken de vele aanwezigen - toen nog wel- onder de kerkbanken om bescherming te zoeken, tegen vallende bommen.
Deed daar later mijn eerste communie. Die dag begon voor mij met een groot probleem.
Omdat mijn moeder vroeg wat ik het liefste wilde eten, had ik gezegd: tuinbonen.
‘ s Morgens was ik door de spanning al heel vroeg opgestaan, naar de keuken gegaan, waar ik de pan met de tuinbonen op de kachel zag staan. Ik tilde het deksel op, pakte een boon en at die op.
Plotseling realiseerde ik me tot mijn grote ontzetting dat mijn communiefeest niet door zou gaan! In die tijd mocht je voor de communie niets eten!
Ik ging naar de slaapkamer van mijn ouders en biechtte met veel moeite mijn grote “zonde” op.
Wat te doen? Toevallig was de oudste broer van mijn vader op bezoek bij zijn ouders in ons dorp. Hij was pater. Mijn vader zei: “ Ik bel hem op”.
Even later kwam hij terug en zei dat ik toch mijn communie mocht doen. Was immers geen opzet. Wat was ik opgelucht.
Ik werd misdienaar. Vele keren uit de klas gehaald om in de morgen bij een rouw- of trouwplechtigheid te dienen.
De laatste keer was de Tweede Paasdag 1961.
En dag later kon het niet meer, want toen ben ik in deze kerk getrouwd!

Henk van der Vegt

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 week ago

Van alles wat

Als we de wekelijkse balans opmaken van onze plaatselijke voetbalclubs zien we twee gelijke spelen, twee keer verlies en een overwinning.
Laten we beginnen met de nederlagen. Zowel het zaterdag- als het zondagteam van GVV Eilermark verloor. Zaterdag was Eilermark, toch de nummer vier op de ranglijst, totaal niet opgewassen tegen de ongeslagen koploper Rigtersbleek. Al vrij snel keken de blauwhemden tegen een 0-3 achterstand aan. Na de rust vielen er nog drie doelpunten allen voor de bezoekers, die zonder al te veel moeite de wedstrijd wonnen met 0-6. Het moet toch wel vreemd lopen als Rigtersbleek, dat als doelcijfers 90 voor en 15 tegentreffers had, niet kampioen gaat worden in 4G.
Zondag viel er aan de Ekersdijks slechts één treffer te noteren en die kwam na zo'n 10 minuten op naam van Grols topscoorder Luc Berentsen, die even later zijn ploeggenoot Titus Hoffman het veld per brancard zag verlaten.
Avanti Wilskracht speelde twee keer gelijk. Eerst op dinsdagavond 19 april met 2-2 bij Lonneker. Bij de rust leidde Avanti Wilskracht met 0-2 door doelpunten van Ruud Bosman en Carlos Scholtens. Jesse Ticheler schoot na de rust twee keer raak voor Lonneker, dat Avanti Wilskracht daarna nog een strafschop zag missen. Zondag opende Carlos Scholtens in Rossum de score na een klein kwartiertje tegen RSC, dat via Silvan Benthem 20 minuten voor tijd op gelijke hoogte kwam: 1-1. De enige zege kwam op naam van Sportlust dat hekkensluiter FC Aramea na een 1-2 ruststand met 2-5 versloeg.

Bij de foto’s:
• Eilermark was slechts sporadisch gevaarlijk voor het doel van Grol
• Titus Hoffman van Grol verlaat het veld per brancard

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 week ago

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 week ago

Benefietconcert voor Oekraïne

Morgen, zaterdagavond 23 april, spelen Veronika Chaban (viool) en Maarten Barneveld (orgel) samen een benefietconcert voor Oekraïne. Veronika Chaban (15) vluchtte met haar ouders, haar drie zussen en twee van haar broers uit Oekraïne. Haar viool nam ze mee. Locatie: De Schuilplaats, Hertmebrink 8 in Enschede.

Veronika die met haar familie in Glanerbrug verblijft wil op die manier haar steentje bijdragen om steun te bieden aan haar land en volk. Er zal een collecte worden gehouden t.b.v. Andriy en Arenda Vasylenko - van de Ree. Zij ontvangen grond- en hulpstoffen voor de bereiding van voedsel voor onder andere ziekenhuizen en weeshuizen in Oekraïne. En ook voor de Werkgroep Elim die hier plaatselijk ondersteuning biedt.

Het Vocaal ensemble De Twente Zangers zal haar medewerking verlenen aan deze avond vol muziek. De toegang is gratis. We hopen op een mooie opkomsten een goede opbrengst!

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 week ago

Burgemeester Bleker maakt kennis met kinderopvang en onderwijs in Glanerbrug

Vorige week maandag bracht burgemeester Roelof Bleker een bezoek aan het IKC Glanerbrug. Deze maand ligt zijn focus op het kennis maken met het Enschedese onderwijs. De schoolleiders Rianne Buist (Glanerbrug-Noord en -Zuid), Jeroen Bolster (St. Gerardus), Peter van Oene (Troubadour) en Bram Nieuwland (kinderopvang Humankind) gingen met hem in gesprek over de stand van zaken van de kinderopvang en het onderwijs in Glanerbrug. Barbara Weijn van de Ouverture was helaas verhinderd.

De directeuren informeerden Bleker niet alleen over de goede samenwerking binnen het IKC, maar stipten ook problemen als het tekort aan personeel en de gevolgen van corona aan. Ze verwachten dat de effecten van corona de komende jaren nog wel merkbaar zal blijven. Hoewel er ook een positief aspect aan corona heeft gezeten meldde Rianne Buist: “Zowel leerlingen als leerkrachten hebben een stevige stap voorwaarts gemaakt in de digitale wereld.”

De goede samenwerking tussen kinderopvang en de vijf Glanerbrugse basisscholen komt ook tot uiting in het zogenoemde Harnasproject. Een project om de weerbaarheid van de leerlingen uit groepen 7 en 8 te vergroten. En alle groepen hebben zich aangesloten bij de droom van Glanerbrug. Glanerbrugse verenigingen, instanties, ondernemers, kinderopvang en de basisscholen denken samen met de bewoners na hoe je Glanerbrug nog mooier kunt maken. “En dit past perfect in de visie en missie van de kinderopvang en onderwijs in Glanerbrug die we onszelf met de Integrale Kindcentra’s (IKC’s) als doel hebben gesteld,” menen Rianne Buist en Peter van Oene.

Bram Nieuwland vertelde met trots dat medewerkers van Fit en Fun twee per week zo’n 20 minuten peutergym verzorgen op de vestigingen van Humankind. Vanaf de jongste leeftijd zijn de activiteiten van een peuter erop gericht de zintuigen te stimuleren en de motorische en emotionele vaardigheden en het waarnemingsvermogen te ontwikkelen. Peutergym helpt hierbij. Klimmen, klauteren, springen, balanceren, hangen en rollen: alles wat je peuter thuis niet kan of mag, is wel mogelijk in de gymzaal.

Ook bij dit bezoek ging de burgemeester met leerlingen in gesprek. Zijn bezoek leverde leuke en spontane vragen op bij leerlingen zoals: “Hoe bent u burgemeester geworden? En hoe zwaar is de ketting (ambtsketen)?” Maar ook merkte een leerling spontaan op: “Ik hoop dat u heel lang blijft.”

Bij de foto: Burgemeester Roelof Bleker (links op de foto) in gesprek met de schoolleiders van het IKC Glanerbrug (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 week ago

Update over zwembad De Brug: open of slopen

De Dorpsraad is samen met diverse externe adviseurs in gesprek gegaan om de mogelijkheden te bekijken voor heropening van zwembad De Brug. Daarbij wordt gekeken naar de begroting, exploitatie, financiering en toekomstige rechtsvormen. Dat zijn zaken die veel tijd kosten en zeer zorgvuldig moeten gebeuren.
Daarnaast heeft de Dorpsraad in februari een animopeiling gehouden onder de Glanerbruggers. 2172 personen hebben vervolgens de enquête ‘Zwembad De Brug: open of slopen’ ingevuld. Bijna 90% van de deelnemers gaf aan ook in het verleden gebruik te hebben gemaakt van het zwembad. Het merendeel hiervan maakte eerder 1 à 2 maal per week gebruik van het zwemwater. 63% van alle respondenten gaat nu, meestal 1x per week, naar een ander zwembad in de buurt. Wij vinden dat een onwenselijke situatie.

2059 personen (95%) hebben aangegeven weer gebruik te willen gaan maken van het zwembad als het heropend wordt. De meerderheid hiervan komt dan voor recreatief zwemmen maar ook het banenzwemmen, de zwemles, de groepslessen, de verenigingensporters en de doelgroep-zwemmers willen weer graag zwemmen in De Brug.

Vrijwilligers
De Dorpsraad heeft ook gevraagd of er mensen mee willen helpen als vrijwilliger als het zwembad heropend is. We waren blij verrast met de wijze waarop de Glanerbruggers het dorp een warm hart toedragen: 16 gediplomeerde toezichthouders willen helpen en 90 nog niet gediplomeerden zijn geïnteresseerd. 11 gediplomeerde zwemonderwijzers willen vrijwillig helpen bij het geven van zwemles en 59 niet-gediplomeerden hebben hun bereidheid getoond om het zwembad in stand te houden. En maar liefst 395 personen willen helpen bij huishoudelijke taken zoals schoonmaak, receptie, kassa of horeca. Wij vonden deze reacties hartverwarmend en bovenal: bemoedigend!

Wat ons verder stimuleerde was het positieve antwoord van 1134 personen op de vraag of men bereid is een eenmalige donatie te doen. Variërend van €2,50 tot €1.000,- is er bijna € 45.000,- toegezegd. 325 personen zien wel wat in een maandelijkse sponsoring waarbij een mogelijke opbrengst dan bijna € 3.500,- per maand zou kunnen zijn.

Nog meer vragen
We hebben in onze enquête nog veel meer vragen gesteld waarvan we het overzicht binnenkort op onze website (www.dorpsraad-glanerbrug.nl/) zullen plaatsen. Alle antwoorden hebben de Dorpsraad in ieder geval enorm gestimuleerd om ons hard te blijven maken voor een heropening. We hebben alle opties dan ook grondig en zorgvuldig onderzocht.
De Dorpsraad participeert ook in De Droom van Glanerbrug: een groep kartrekkers die samen met inwoners kijkt hoe Glanerbrug er over 10 jaar uit zou moeten zien qua voorzieningen. Bij de vraag naar de wensen voor het dorp, kwam het heropenen van het zwembad heel vaak aan bod.
Onze volgende stap is om op 31 mei alle cijfers voor te leggen aan de Stadsdeelcommissie Oost. Aan ons én aan de positieve input vanuit het dorp zal het in ieder geval niet liggen! Samen gaan wij ervoor!!

Dorpsraad Glanerbrug
PS: we zoeken nog bestuursleden, dus als je mee wilt denken over wat er reilt en zeilt in ons dorp: kom ons team dan versterken! (info@dorpsraad-glanerbrug.nl).

Glanerbrug-Digitaal

2 months 2 weeks ago

Drie zeges voor Eilermark zaterdag

In de afgelopen week werd er weer volop gevoetbald bij de amateurs. Heel wat achterstallige wedstrijden werden ingehaald. Eilermark zaterdag was de grote spekkoper met drie overwinningen in een week tijd. Zo won Eilermark dinsdagavond met 3-1 van Juliana'32. De doelpunten kwamen op naam van Dylan Droste (voor de rust) en na de hervatting vonden Dailey Jongedijk en Tom Hardick het net. Zaterdag werd met maar liefst 8-0 gewonnen van SVV'91 dat een klein half uur de nul kon houden. Eilermark ging 48 later derhalve vol zelfvertrouwen naar Sportlust. De derby op het goed bevolkte sportpark Het Bultserve kon nadat de oranje rookwolken verdwenen waren met een heerlijk zonnetje beginnen. Na vijf minuten kwam Sportlust goed weg toen de bal op de deklat belandde. Ook een viertal hoekschoppen leverden voor de gasten niets op. Na de ingelaste drinkpauze (lichtelijk overdreven bij deze temperatuur) kwam Eilermark, dat meer aan de bal was, uit de zoveelste corner op een niet onverdiende 0-1 voorsprong. Daarna kregen beide ploegen kansen om te scoren. Uiteindelijk kwam de 1-3 eindstand op het scorebord. Toch kon Sportlust drie punten bijschrijven toen het donderdagavond met 3-2 won bij Drienerlo.
De zondagformatie van Eilermark klopte op Tweede Paasdag in eigen huis Wijhe'92 met 5-3. Na een 0-1 achterstand bij de rust kwam de thuisclub in het tweede bedrijf veel beter uit de voeten. Dayiem Hayta, Boy Strijker, Desmond Holtman en twee keer Dehly Nahrwold zorgde dat de winst aan de Ekersdijk bleef. Avanti Wilskracht ging donderdag door een goal van Bernd Arkink met 1-0 onderuit bij DSVD, dat al jaren een lastige tegenstander is voor de Glanerbruggers, die overigens wel de tweede periodetitel in de wacht sleepten. Dinsdagavond 19 april reist Avanti Wilskracht naar buur SV Lonneker. Het duel daar begint om 20 uur.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s Sportlust – Eilermark: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

2 months 2 weeks ago

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Walking football: je blijft fit en scoort vrienden
Afgelopen dinsdag organiseerde Sportlust Glanerbrug een toernooitje walking football. Op het Bultserve speelden vier teams met onder de deelnemers onder andere een selectie uit de buurt van Gelsenkirchen. De wedstrijden duren 4 x 15 minuten. Opmerkelijk was dat er deze keer zeer weinig werd gescoord. Dat had alles te maken met de verdedigende tactiek waarmee de teams het veld ingingen. Verdedigend stond het bij alle teams zeer goed. Met als resultaat dat alle wedstrijden in een gelijkspel eindigden!! Na gezamenlijk eten van een broodje braadworst en een consumptie zijn de Duitse voetbalvrienden zeer tevreden huiswaarts gegaan.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Glanerbruggers, jong en oud, worden uitgedaagd mee te denken over ‘de droom van Glanerbrug’

Hoe kunnen we Glanerbrug nóg mooier maken?

Ruim een half jaar geleden pakten op initiatief van de Dorpsraad Glanerbrug en Studio Vers Bestuur een aantal vertegenwoordigers van Glanerbrugse verenigingen, instanties, ondernemers en scholen het idee op om samen met de bewoners na te denken hoe je Glanerbrug nog mooier kunt maken. Corona gooide roet in het eten bij de aftrap met kerst. Nu is Pasen door de kartrekkers uitgekozen op het project ‘de droom van Glanerbrug’ op te starten. De initiatiefnemers van ‘de droom’ willen graag op vrijdagavond en de zaterdag voor Palmpasen (8 en 9 april) alsnog aftrappen met een leuke activiteit.

Paasei versieren
De kinderen op de scholen en kinderopvang hebben een paasei versierd: een 3-dimensiomaal paasei van 40 cm. Deze eieren worden tentoongesteld aan de Gronausestraat bij de ondernemers. De Glanerbrugse ondernemers hebben een soort speurtocht georganiseerd waarbij de kinderen met een strippenkaart allerlei dingen kunnen doen of krijgen. Die tocht loopt langs de eieren. Op de eieren staan de dromen van de Glanerbrugse kinderen en hoe zij de toekomst van Glanerbrug zien. Waarom is Glanerbrug zo leuk? Wat kan er beter, mooier, nog leuker worden gemaakt? Wat zou anders kunnen? En wat dan als je oud bent?
Het doel van de speurtocht is dan ook tweeledig:
· enerzijds de dromen van de Glanerbrugse kinderen presenteren en ouders en kinderen betrekken bij ‘de droom van Glanerbrug’,
· anderzijds krijgen de winkeliers de kinderen en hun ouders op bezoek waardoor ze zichzelf kunnen presenteren.

Babbelbox

Tevens wordt er druk aan gewerkt om op deze vrijdagavond en zaterdag een originele babbelbox langs de straat te zetten waar alle inwoners van Glanerbrug over hun droom kunnen vertellen. Ook stellen de initiatiefnemers van ‘de droom’ formulieren ter beschikking waarop men de eigen droom voor de toekomst van ons dorp kan aangeven.
Vanuit de initiatiefnemers van ‘de droom’ krijgt iedereen de vraag mee te willen werken aan het idee om zoveel mogelijk dromen voor de toekomst van Glanerbrug op te halen. Wij hopen van harte dat de Glanerbruggers hiertoe bereid zijn. Want Glanerbrug nóg mooier maken, dat is toch wat we allemaal willen?!

Namens de kartrekkers van ‘de droom van Glanerbrug’

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Glanerbugs korfbalsucces

De zaalkorfbalcompetitie heeft Glanerbrug een drietal kampioenen opgeleverd. GKV-OC D1 wist in 10 wedstrijden 19 punten te halen en werd ongeslagen kampioen. Ook ongeslagen kampioen werd GKV-OC E3. Van de 12 wedstrijden werden er 12 gewonnen! Tot slot werden ook onze jongste korfbaltoppers van GKV-OC F2 kampioen. Met 9 overwinningen eindigden zij op de eerste plaats.

GKV-OC D1
Vlnr Rutger Klein, Kian Luisman, Liz Sanders, Indy Agten, Thimo Lipper, Gea Kotterink (coach), Roan Dogger, Loran Sprakel, Lana Bisschops, Maud Agten

GKV-OC E3
Vlnr Ilvy van Harselaar, Maud Garssen, Sietse Klein (coach), Mirthe Pals, Jurre Klein, Milan Garssen

GKV-OC F2
Vlnr Gea Bruinenberg (coach), Lexxi Boddeman, Duuc van Harselaar, Quinty Scholtens, Devy Oosterhof, Hira Yildirim, Milaad Chahin

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Wijkagent Mark Elferink stelt zich voor

Beste inwoners van Glanerbrug,

Graag stel ik mij even aan jullie voor.
Ik ben Mark Elferink en sinds januari 2022 de nieuwe wijkagent van Glanerbrug. Ik ben sinds 2004 werkzaam bij de politie en heb in mijn loopbaan verschillende functies gehad. Vanaf 2017 ben ik wijkagent binnen Enschede- Oost. Zo ben ik onder andere wijkagent geweest in de Eschmarke en Dolphia-Euregio. Wijkagenten in Oost werken nauw met elkaar samen. Daarom was de stap ook niet zo groot om door te schuiven naar Glanerbrug toen mijn voorganger Dennis Baaijens andere werkzaamheden ging doen.

Het politieteam Enschede-Oost bestaat uit 26 politieagenten die voor de burgers in Enschede-Oost klaar staan. De wijkagent kan niet op alle plekken tegelijk zijn en zet werkzaamheden uit binnen het team. Het kan dus zijn dat u vraagt naar de wijkagent en een andere collega te spreken krijgt die met uw vraag/probleem aan de slag gaat.
Indien u met een probleem zit waarbij u specialistische hulp nodig heeft kunt u de wijkagent vragen hierin mee te participeren en u te adviseren. Dit zullen vooral strafrechtelijke zaken zijn.

Meestal zijn (kleine) problemen gemakkelijk door u zelf op te lossen. Mocht het probleem niet oplosbaar zijn denkt u dan ook eens aan buurtbemiddeling Enschede, te bereiken op: 06 – 533 47 021
Telefonisch contact is nu nog de manier waarop u het snelste contact met de politie kunt krijgen. Het algemene nummer is 0900-8844 en bij spoed 112. De wijkagenten gaan met de tijd mee en maken ook gebruik van digitale middelen. Op www.politie.nl kunt u, uw wijkagent via het postcodegebied waarin u woont opzoeken en contact leggen met uw wijkagent.

De wijkagent van Glanerbrug heeft elke woensdag van 10.30 uur tot 11.30 uur spreekuur bij de ‘Wijkwijzer’ aan de Schipholtstraat 48b.
U kunt hier op een vertrouwelijk manier met de wijkagent spreken.
Verder wil ik iedereen verzoeken om bij verdachte situaties altijd de politie te bellen. Dus bij twijfel bellen!

Glanerbrug-Digitaal

2 months 4 weeks ago

www.tubantia.nl/enschede/hond-van-jeroen-heubach-doodgereden-dader-gaat-er-vandoor-hij-reed-verschrikkelijk-hard~a46f18b2/

Glanerbrug-Digitaal

2 months 4 weeks ago

Jeroen Bolster nieuwe directeur St. Gerardus: Samen kijken waar school voor staat

Jeroen Bolster (46) is sinds begin maart de nieuwe directeur van de St. Gerardus. Hij is de opvolger van Mariel Wesselink die de baan als directeur van de St. Gerardus een tijdje combineerde met de Windroos in Enschede. Jeroen werkte na de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen vanaf 1998 achttien jaar als vakleerkracht bewegingsonderwijs in Enschede. Meest op een van de KOE-scholen. Naast het geven van de lessen bewegingsonderwijs specialiseerde hij zich in die periode ook in het geven van motorische remedial teaching en weerbaarheidstraining. Bovendien startte hij in 2015 met de opleiding als schoolleider. Op de website Glanerbrug Digitaal kunt u een uitgebreid interview met Jeroen lezen.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 4 weeks ago

Twee zeges voor Eilermark

In de vierde klasse G had Sportlust de kans om in vijf dagen tijd zes broodnodige punten te vergaren. Dinsdagavond won het thuis namelijk de inhaalwedstrijd van SVV'91 met 4-2. Helaas kreeg dat zaterdag geen vervolg bij Juliana'32 dat net als Sportlust 15 punten had vergaard. De thuisclub won na een 1-0 ruststand met 2-0 waardoor Sportlust op de negende plaats blijft staan. Aanstaande dinsdag 5 april komt Sportlust weer binnen de lijnen, want dan staat het duel tegen Tubantia op het programma.
In dezelfde klasse boekte Eilermark wel een zege. Thuis tegen Achilles Enschede werd het 2-0 mede omdat Dailey Jongedijk ook weer scoorde. Als we het goed hebben bijgehouden zijn 14e treffer in dit seizoen. Ook Achilles vond twee keer via Robles en Deimir het net maar beide goals werden door de arbiter afgekeurd. Achillestrainer Benjamin Can vond dat 1 doelpunt zeer ten onrechte werd geannuleerd.
Zondag stond er in 3A een echte topper op het programma en wel de nummer 3 Reutum tegen de nummer 2 Avanti Wilskracht. Er waren bij Reutum veel blessuregevallen zodat het veel gepuzzel was voor trainer Peter Bokma. Avanti kwam vlak na de rust op een 0-1 voorsprong maar een paar minuten later werd het door een benutte strafschop van Mark Morskieft 1-1 en daar bleef het bij.
In 2J won Eilermark thuis van Vogido met 5-3. Na een 2-2 ruststand (1-0 door Priekaar en 2-2 door Hayta) bracht Lennnard Dilling Vogido op een 2-3 voorsprong. In het laatste kwartier troffen Lesley Nahrwold, vanaf de elfmeterstip, Dayiem Hayta en Boy Strijker (zijn 14e) doel voor Eilermark, dat in de top 5 blijft meedraaien.

Bij de foto’s:
• Kenneth Cooper probeert uit een vrije trap te scoren voor Eilermark za.
• Boy Strijker van Eilermark zo. in duel met twee verdedigers van Vogido
Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 day ago

www.tubantia.nl/enschede-e-o/huurder-glanerbrug-hoeft-huis-niet-uit-verhuurder-had-te-weinig-begrip-aldus-rechter~a77cea30/

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 days ago

Update verbouwing Apotheek de Eekmaat

Zoals niemand kan zijn ontgaan wordt er hard gewerkt aan de Jacob Roggeveenstraat in Glanerbrug.

Zoals als het spreekwoord luidt, het moet eerst slechte worden voordat het beter wordt gaat hier wel heel letterlijk op. Tijdens zo’n verbouwing loop je altijd tegen dingen aan waarbij je direct moet handelen.

Nu ziet het er soms uit alsof wij gesloten zijn, dat komt omdat dat wij het plafond en daardoor een deel van de verlichting hebben moeten verwijderen. In de apotheek zou niet zoveel veranderen, dat hebben we moeten herzien door aanpassingen waar we niet onderuit konden.

Wij begrijpen dat dit overlast voor onze medewerkers, cliënten en ook voor de cliënten van de huisartsenpraktijken met zich meebrengt.

Kortom ….en om in spreekwoorden te blijven spreken, we moeten nog even door de zure appel heen.

Wij blijven gewoon geopend en ons hele team blijft u zo goed als dat kan, soms zonder stroom of verwarming met een glimlach helpen.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 days ago

Sportpark TVG door oudste en jongste lid heropend

GLANERBRUG - Een jaar na het afronden van de werkzaamheden werd het vernieuwde sportpark van TVG op de laatste zondag van maart officieel heropend. “Na vele pogingen, die even zo vaak strandden door de coronamaatregelen, kunnen we bij de start van het zomerseizoen de opening eindelijk laten plaatsvinden,” aldus voorzitter Felix van der Straat bij zijn openingsspeech.

Het bestuur is zeer tevreden en enthousiast over het vernieuwde tennispark. Voor het realiseren hiervan bedankte Van der Straat namens het bestuur en de leden een aantal mensen en instanties:
- Rabobank en Stichting Waarborgfonds Sport voor de financiële ondersteuning;
- Alle leden en vrijwilligers die vele uren gestoken hebben in het realiseren van een schitterend vernieuwd tennispark.
- Reny Schippers, Theo de Vries, Heinz Dors, Jan Fraterman en Co Hageman voor het initiatief en de vele uren die ze in dit project gestoken hebben.
- Monique Burggrave voor de mooie muurschildering, die de visie van TVG al vanaf de Gronausestraat herkenbaar maakt: ‘tennissen met plezier’.

Bij de foto:
Tijdens de renovatieperiode heeft het bestuur een nieuw beleidsplan geschreven. Om onze missie uit te dragen dat ‘tennis voor iedereen is’, hebben wij het oudste en jongste lid van de vereniging: Bertus Keupers en Puck Littooij, gevraagd om de officiële handeling voor de opening van het nieuwe tennispark te verrichten. (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

3 months 4 days ago

Avanti W. is twee ereleden rijker

Afgelopen maandag zijn Leo Elfrink en Bennie Nijhuis op de jaarvergadering van Avanti W. benoemd tot erelid. Beiden hebben een geweldige staat van dienst binnen de vereniging. En nog steeds zijn ze allebei actief als vrijwilliger. Reden voor het bestuur om de ledenvergadering te vragen in te stemmen met de benoeming van beiden tot erelid. Onder luid applaus vanuit de vereniging werden beide benoemd. De officiële huldiging van beiden zal plaatsvinden op de feestdag 25 juni. Dan wordt intern het door corona uitgestelde 90-jarig bestaan alsnog gevierd. Voorzitter Barry Siero gaf aan dat het programma van die dag nog niet helemaal was ingevuld. Maar dat wat bekend is beloofd veel, aldus de voorzitter.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 5 days ago

Kassandralaan viert 25 jarig bestaan

Het is 25 jaar geleden dat de eerste sleutels werden uitgereikt aan de eerste bewoners van de Kassandralaan in de wijk Oikos van Glanerbrug: een veel besproken en - van oorsprong opgezet als - een ecologische en duurzame wijk. De opvallende Scandinavische bouw, de aanleg van wadi’s en groenafscheiding van inheemse soort en de eerste ecologische autowasplaatsen brachten veel overleg, bekijks en een oordeel van menig Glanerbrugger en daarbuiten. Uit het hele land kwamen bussen vol met belangstellenden om de afwateringssystemen en tuinen te bekijken.
Na 25 jaar zijn er tussen de 34 woningen nog altijd 9 woningen met bewoners van het eerste uur. De oude en de nieuwe bewoners hebben samen een cultuur gecreëerd waarbij het Twentse noaberschap een belangrijk rol speelt. Vanaf het eerste jaar wordt de straat met kerst in sfeer gebracht door gezamenlijk een kerstboom te plaatsen, een ooievaar te zetten bij een geboorte en organiseren we jaarlijks een straatfeest. Kortom: het is een straat waar je kunt bouwen en vertrouwen op je buren. Omdat we dit zo waardevol vinden, willen we het 25 jarig bestaan van onze straat samen vieren.

In de loop van het jaar vinden er een aantal activiteiten plaats.
De aftrap is op zaterdag 2 april 2022 en we zullen op zaterdag 27 augustus 2022 het jaar afsluiten met een knallend straatfeest. Vanwege de naam van de wijk en de straatnamen, doen we dit alles in Griekse stijl.

Het programma van zaterdag 2 april is:

12.00 uur: Versieren van de straat: de vlaggen gaan uit.
14.00 uur: Opening van het jubileumjaar met een toespraak van wethouder en loco-burgermeester Niels van den Berg. Vervolgens een opening door de eerste bewoners.
14.15 uur: Start van muzikale ondersteuning van het Twents Mandoline en Gitaar Orkest (TMGO), dat onder leiding staat van Leo van Rutte. Het orkest speelt Griekse muziek van Chadzidakis en Theodorakis (o.a. de sirtaki), aangevuld met andere lichte muziek, variërend van Ierse folk tot een tango, Bob Dylan en Besame Mucho van Velasquez.
14.45 uur: Foto moment met alle bewoners
15.00 uur: Borrelen en gezellig samenzijn met buurtbewoners, belangstellenden en TMGO

Open einde

Glanerbrug-Digitaal

3 months 5 days ago

Zeer geslaagde sponsorloop van obs Glanerbrug Zuid

Nederland is Oekraïne en met name de inwoners goed gezind. Dat bewees onder andere al de nationale televisie-actie begin maart toen zo'n 106 miljoen euro werd opgehaald. Ook in ons land is men bezig om vele vluchtelingen op te vangen en onderdak te bieden. Overal in ons land worden kleine en grote acties opgezet. Zo ook in Glanerbrug. Op vrijdagmiddag 25 maart hield de openbare basisschool Glanerbrug Zuid samen met kinderopvang het Bruggetje een sponsorloop om ook een steentje bij te dragen. De Grensstreek ging eens een kijkje nemen in de Ouverturestraat en zag een groot aantal schoolkinderen bloedfanatiek hun rondjes afleggen.
In totaal deden er ongeveer 140 kinderen mee. Ongeveer 115 van de obs en 25 peuters van het Bruggetje. Eerst kwamen de peuters en de kinderen van groep 1, 2 en 3 in actie luid aangemoedigd door de speaker en de vele belangstellenden. ,,We wilden graag iets doen en iedereen heeft meegedacht en daaruit is deze sponsorloop voortgekomen", licht directeur Rianne Buist toe. ,,De ouders kunnen het meemaken en wat beweging voor de kinderen kan geen kwaad. Men mocht zelf het sponsorbedrag bepalen." ,,Drie scholen zitten hier in Glanerbrug-Zuid aan elkaar vast. Het is de bedoeling dat het opgehaalde geld gaat naar een asielzoekerscentrum in Azelo. Voor de kinderen aldaar kan er dan speelgoed, een fietsje of iets dergelijks worden aangeschaft", verduidelijkt Rianne Buist , die al drie jaar als directeur de scepter zwaait. Oh, u bent uiteraard benieuwd hoeveel de opbrengst is. Dat is 1672,35 euro. Zeker niet slecht te noemen.”

Tekst Ruud Gravendijk

Glanerbrug-Digitaal

3 months 6 days ago

Avanti Wilskracht blijft winnen

Helaas zijn er geen volledige vreugdevolle mededelingen over onze Glanerbrugse voetbalclubs. Want zaterdag 26 maart verloren zowel Eilermark als Sportlust in 4G. Het moet gezegd worden dat Sportlust zich knap weerde tegen de ongeslagen koploper Rigtersbleek, die in de vorige 13 wedstrijden maar liefst 63 keer had gescoord. Op sportpark het Bultserve verloor Sportlust "slechts" met 0-1 door een doelpunt zes minuten voor de rust van Sam Schukkink.
Eilermark deed het bij SC Enschede niet veel beter. De blauwhemden gingen met 2-1 onderuit. Alle drie de doelpunten vielen in de tweede helft. Een goal van Leroy de Graaf en een eigen doelpunt deed Eilermark de das om. We zijn goed halverwege in 4G maar het heeft er alle schijn van dat Eilermark en Sportlust geen grote rol gaan spelen.

Dat geldt zeker niet voor Avanti Wilskracht in 3A zondag. Zaterdagavond in plaats van de gebruikelijke zondag won het thuis met 4-1 van Losser. Al binnen tien minuten scoorde Ruud Bosman twee keer. Na de rust vonden Carlos Scholtens en Ryan Jack het net. Het blijft in het kielzog van koploper De Tukkers dat ook won. In de tweede klasse J kwam Eilermark tegen FC Suryoye-Mediterraneo niet verder dan een 3-3 gelijkspel. Nigel Priekaar zorgde voor een 0-1 voorsprong. Daarna kwam de thuisclub op 2-1. Het venijn zat in de staart. In de laatste vijf minuten werd maar liefst drie keer gescoord. De beide doelpunten voor Eilermark kwamen op naam van Farough Saadi. Eilermark staat momenteel op de vijfde plaats met tien punten achterstand op lijstaanvoerder NEO.

Tekst Ruud Gravendijk
Bij de foto: Sportlust verweerde zich kranig tegen koploper Rigtersbleek, maar trok toch aan het kortste eind (foto’s Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 week ago

www.tubantia.nl/sport-regionaal/bloedfanatiek-deze-handbalvriendinnen-uit-glanerbrug-gaan-bij-avanti-wilskracht-al-17-jaar-lang-samen-tot-het-gaatje~abf63af7/

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 week ago

Sportlust huldigt leden

Bij SV Sportlust Glanerbrug werden afgelopen zondag een aantal leden in het zonnetje gezet. Of voor hun verdiensten of omdat ze een jubileum als lid vierden. Ze werden daarbij toegesproken door Roelf Otter. In verband met corona was dat de afgelopen twee jaar niet mogelijk geweest.

Arend Ruijter mocht naar voren komen omdat hij in 2020 koninklijk is onderscheiden. Oud-voorzitter Martine Jansen werd benoemd tot Lid van Verdienste en vader Eldert Jansen werd benoemd tot erelid. Paul de Jong werd postuum geëerd als vrijwilliger van het jaar.
De jubilarissen die in het zonnetje werden gezet waren Jan Tempelman (70 jaar), Joop Hardick, Han Wielinga en Willie Meester (60 jaar), Hans Raven en Gerard Zerstegen (40 jaar).
Foto Leonie Oude Groen

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 week ago

Starten met hardlopen!

Heb je altijd al willen hardlopen maar het komt er elke keer niet van? Of wil je opnieuw je hardloopschoenen aantrekken en langzaam het hardlopen weer opbouwen? Schrijf je dan nu in voor onze startersgroep. Onder leiding van een deskundige trainer leren wij je om plezier te krijgen in het hardlopen.
Deelname aan de startersgroep kost 35 euro. Daarvoor kan je gedurende 3 maanden wekelijks 2 keer onder begeleiding trainen. En bevalt het je goed? Dan kan je aansluitend lid worden en instromen in 1 van onze vaste groepen.
We starten op dinsdag 5 april op de sportvelden bij Avanti. Hardloopervaring is niet nodig, alleen enthousiasme om het te gaan leren!
Aanmelden kan tot 1 april, door een e-mail te sturen naar:
ledenadministratieloopgroep@avantiwilskracht.nl
LET OP: Er is een beperkt aantal plaatsen en vol = vol!
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Patricia Bergsma via ledenadministratieloopgroep@avantiwilskracht.nl
Dus:
Wat: startersgroep hardlopen
Doel: met plezier leren hardlopen
Periode: dinsdag 5 april 2022 tot en met juni 2022
Wanneer: Elke dinsdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur
En (bij voldoende animo): elke donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur
Vanaf: Sportpark Het Zoutendijk, clubhuis Avanti Wilskracht
Gronausestraat 846, Glanerbrug
Kosten: € 35,00 (dit is inclusief kortdurend lidmaatschap van de AtletiekUnie, ivm verzekering)
Begeleiding: Gediplomeerde trainer (Atletiek Unie gecertificeerd)
Overig: Per 1 juli 2022 kan je beslissen of je lid wil worden van de
loopgroep van Avanti Wilskracht.
Info: loopgroepen.avantiwilskracht.nl

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 week ago

Alleen winst voor Avanti Wilskracht

We beginnen allereerst op zaterdag. Barbaros-Eilermark (3-2) was een wedstrijd die vrijwel gelijk op ging en die via een livestream te volgen was. De rust kwam met een 1-1 stand. Het doelpunt voor Eilermark werd gescoord door Dylan Droste. In het vierde kwart van deze wedstrijd gebeurde er het meest. Via een fraai afstandsschot kwam de thuisclub op een 2-1 voorsprong. Daarna kende de zwaarlijvige scheidsrechter de beide ploegen een strafschop toe, die eerst door Daily Jongedijk van Eilermark werd benut en nog geen twee minuten later door een speler van Barbaros: 3-2.
In deze vierde klasse G blijft corona een stempel drukken op het verloop van de competitie. Voor de tweede achtereenvolgende week kwam Sportlust (tegen Tubantia) niet in actie.
De zondagtak van Eilermark speelde met 1-1 gelijk tegen en bij koploper NEO. Al vrij snel kwam Eilermark op een 0-1 voorsprong dankzij Boy Strijker, die daarna verzuimde de voorsprong uit te bouwen. In de 72ste minuut viel de gelijkmaker via een strafschop. Eilermark blijft derhalve de tweede plaats in het vizier houden.
Avanti Wilskracht heeft die tweede plaats in 3A al stevig in handen na de 3-0 zege op rode lantaarndrager Borne. Voor de rust moest doelman Sander Post al twee keer vissen en na de thee nog een keertje. Ruud Bosman zorgde voor 1-0 en Carlos Scholtens met twee treffers voor de 3-0 eindstand. Ook koploper De Tukkers won met 3-0.

Tekst: Ruud Gravendijk

Bij de foto: Dailey Jongedijk scoorde voor Eilermark uit een strafschop (archieffoto)

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

Activiteitenruimte Dorpskamer Glanerbrug officieel geopend

Afgelopen woensdag was het niet alleen de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook tijd voor een feestje bij de Dorpskamer aan de Schipholtstraat 48B. De Dorpskamer Glanerbrug opende de mooi opgeknapte activiteitenruimte namelijk officieel. Coördinator Sanne Hofmeijer knipte onder luid geknal van het confettikanon het lintje door naar de opgeknapte activiteitenruimte.

“Inwoners van Glanerbrug zijn maandenlang bezig geweest met schilderen en decoreren,” vertelt Sanne niet zonder trots. “Het resultaat mag er zijn! De ruimte is in een mooie kleur blauw geverfd en met het oog op Pasen helemaal in Paassfeer. In de ruimte worden al vele activiteiten georganiseerd door en voor inwoners van Glanerbrug. Zo is er een Doe Mee groep om je talenten te ontdekken, elkaar te helpen en samen Glanerbrug te verkennen. Ook is er een taalgroep, een creatieve groep en twee keer per week zijn er koffie-ochtenden met leuke activiteiten.”

Hofmeijer: “Er is een activiteitenteam die elke maand leuke workshops in de activiteitenruimte organiseert. Middels wijkbudgetten hebben we nu ook de beschikking over een mooie oven. Binnenkort start er namelijk een bakgroep. In de activiteitenruimte is er daarnaast ook de mogelijkheid om kleding en boeken te ruilen. Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken. Iedereen is welkom. Houd dus onze facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws uit de Dorpskamer! Zie www.facebook.com/dorpskamerglanerbrug.”

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

Nieuw bibliotheeksysteem brengt meer gemak voor gebruiker

De Bibliotheek Enschede is volop in beweging op weg naar een maatschappelijk educatieve bibliotheek. ‘Van collectie naar connectie’ noemen wij dat. Daar hoort ook een nieuw bibliotheeksysteem bij. Dit nieuwe systeem is innoverend en efficiënter.

Alle boeken, tijdschriften en dvd’s die je in de Bibliotheek kunt lenen, worden geregistreerd in een systeem. Dit omvangrijke systeem houdt nauwkeurig bij welke items worden geleend en hoelang het bijvoorbeeld nog duurt voordat iemand anders een boek kan lenen. Met het sterk toenemende gebruik van laptops, desktops, tablets en smartphones is dit systeem aan vernieuwing toe.

Wat er nieuw is aan het systeem? Manager Vestigingen Anouk Ghijsels: ‘Het systeem werkt eenvoudiger en biedt voor de leners als groot voordeel dat het op een groter bibliotheeknetwerk wordt aangesloten. Dat is goed nieuws want als klant kan je dus putten uit een veel grotere collectie.’

Geen items inleveren of lenen van 21 tot en met 24 maart

Het overzetten van zo’n systeem moet nauwkeurig gebeuren en vraagt enige tijd. Je kunt daarom van maandag 21 maart tot en met donderdag 24 maart geen items bij de Bibliotheek Enschede lenen, inleveren, reserveren of gereserveerde materialen afhalen. Anouk Ghijsels: ‘Wel blijven we open tijdens deze dagen op twee vestigingen, we willen namelijk dat je zoveel mogelijk gebruik kan blijven maken van bijvoorbeeld onze leestafel, de studieruimtes of tijdens een kopje koffie ‘old school’ een boek lezen binnen de muren van de Bibliotheek.

In de periode van de overgang brengen we geen ’te-laat-geld’ in rekening, dus voor boeken of andere items die in die week moeten worden ingeleverd kan het ook op een later moment, uiterlijk tot 15 april zonder kosten.

Overzicht openingstijden van 21 tot en met 24 maart
De Bibliotheek Centrale: geopend maar geen registratie van materialen mogelijk
De Bibliotheek Zuid: geopend maar geen registratie van materialen mogelijk
De Bibliotheek Glanerbrug: gesloten
De Bibliotheek Stadsveld: gesloten
De Bibliotheek Twekkelerveld: gesloten

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

Lezing over leven en werk van Dietrich Bonhoeffer

De commissie Bezinning & Inspiratie van de protestantse kerken van Glanerbrug en Losser organiseert op zondagmiddag 20 maart een lezing door Arthur Alderliesten over leven en werk van Dietrich Bonhoeffer. De lezing vindt plaats in de Protestantse kerk, Gronausestraat 1200 in Glanerbrug en begint om 15.00 uur. Aanmelden wordt dringend aanbevolen: kaartenbeni@protestantsegemeentelosser.nl of telefonisch 053 538 3152 (Wilma ten Bolscher). Toegangsprijs € 6,00 (incl. een consumptie).
Een jaar geleden stond deze lezing ook al op de agenda, maar kon toen door corona helaas niet doorgaan.
Dietrich Bonhoeffer (1906 – 1945) is voor velen de bekendste theoloog uit de twintigste eeuw. Hij staat bekend om zijn radicale opvattingen over het christelijk geloof en heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten door zijn verzet tegen het bewind van Hitler.
In zijn theologie en in zijn politieke verzet tegen het nationaal-socialisme toonde Bonhoeffer zijn geloof dat in Jezus Christus zijn kern vindt. Het rechteloos maken en vermoorden van Joden klaagde hij vroeg en vastberaden aan. Zijn weg van geloof leidde door samenzweringen heen tot zijn dood door ophanging op 9 april 1945. Zijn leven en zijn werk dagen ons vandaag de dag uit om bij kerkelijke en politieke vragen onze verantwoordelijkheid te nemen voor anderen en de wereld.
Arthur Alderliesten (1979) is manager vriendennetwerk bij Lelie zorggroep. Hiervoor was hij directeur van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). Hij studeerde bedrijfskunde, communicatie en theologie. Arthur is getrouwd en vader van vier kinderen. Hij publiceerde ‘Wandelen door Bonhoeffers gedachtegoed’ (2015), ‘Barmhartig leven. De zeven werken van barmhartigheid. Met reflecties vanuit het leven en werk van Dietrich Bonhoeffer’ (2016) en ‘Zijn als Christus’ (2020).

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

Activiteiten Vrouwengilde Glanerbrug

De komende weken staan de volgende activiteiten nog op het programma:
• Vrijdag 25 maart: notaris Pöppinghaus. Aanvang: 14.00 uur. Locatie: parochiehuis.
• Vrijdag 8 april: Els Bos met ‘De erfenis van mijn moeder’. Aanvang: 14.00 uur. Locatie: parochiehuis.
• Vrijdag 22 april: Afsluitend uitstapje met Ter Beek door ons mooie Twentse land. Op deze middagtocht brengen we een bezoek aan de glasblazerij in Ootmarsum met als afsluiting een overheerlijk driegangenmenu. Opgave kan op een van de activiteiten.
Ook niet- leden zijn van harte welkom op de activiteiten van het Vrouwengilde. Zij betalen 3 euro excl. koffie-thee en of een drankje. Het uitstapje is uitsluitend voor de leden van het Vrouwengilde Glanerbrug.
Meer informatie? Frouwke Velthuis (4615387).

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

Dorpsraad vergadert openbaar

De Dorpsraad Glanerbrug nodigt je van harte uit om de openbare vergadering op donderdag 24 maart in het Noaberhuus bij te wonen. We beginnen om 19.30 uur.
Op de agenda staat onder andere zwembad De Brug, de ontwikkelingen rondom de Droom van Glanerbrug en informatie van het stadsdeel Oost.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

Goede resultaten Glanerbrugse clubs

Na de hervatting in het amateurvoetbal blijft het wat rommelig en onoverzichtelijk in de diverse klasse. Hortend en stotend wordt het geplande programma afgewerkt. Ook zaterdag weer in 4G. Zo ging het duel Sportlust tegen SVV'91 niet door en ook de wedstrijd Eilermark-Juliana 32 kreeg geen definitieve eindstand omdat na zo'n 55 minuten spelen de wedstrijd werd gestaakt nadat een speler van Juliana'32 onwel was geworden. Eilermark stond op dat moment met 1-0 voor dankzij een doelpunt van Dylan Droste. Het leek voor Eilermark een lucratief weekje te worden omdat het afgelopen dinsdagavond het inhaalduel van en bij FC Aramea met 2-3 had gewonnen. De drie goals kwamen op naam van Amiri (0-1), Jongedijk( 1-2) en Ghiani (2-3).

Ook Avanti Wilskracht scoorde drie goals. Op het Frielinkpark in Hengevelde kwam het al binnen 10 minuten op een 0-1 voorsprong. Zes minuten voor de rust miste Floris Oude Nijhuis voor de thuisclub een strafschop. In de laatste tien minuten werd doelman Goossen nog twee keer gepasseerd: 0-3. Gijs ten Bos, Pepijn Swerink en Lars Nijland waren de doelpuntenmakers voor Avanti Wilskracht, dat door deze zege in de race blijft voor het kampioenschap. Een klasse hoger, in de 2e klasse J, vond Eilermark ook drie keer het net tegen Bon Boys dat op de tweede plaats stond. De bezoekers kwamen op een 0-1 en 1-2 voorsprong maar door doelpunten van topscoorder Boy Strijker (2x) en Nahrwold uit een penalty ging de overwinning toch naar Eilermark.

Bij de foto’s:
• Een kopbal van een aanvaller van Bon Boys gaat net over het doel
• Een aanval van Eilermark stuit op de verdediging van Bon Boys

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2022. HOE ZAL GLANERBRUG STEMMEN?

Net als voor de gemeenteraadverkiezingen van 2010, 2014 en 2018 heeft de Grensstreek een aantal stellingen en vragen voorgelegd aan de deelnemende partijen die in het grensdorp spelen. Deze keer in samenwerking met het platform Glanerbrug Digitaal. En ook in dit verkiezingsjaar 2022 heeft de redactie gevraagd te reageren op deze items die de Glanerbruggers bezighouden. Wij vroegen om een duidelijk standpunt door met ja of nee te antwoorden op een gesloten vraag! Deze standpunten mochten kort worden toegelicht. Van de 18 deelnemende partijen hebben er 16 gereageerd. Alleen van de VVD en PVV heeft de redactie geen reactie ontvangen. De reacties en korte toelichting kun u lezen op de website van Glanerbrug Digitaal

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

Gratis schilderen en bloemschikken in de Dorpskamer

Kom jij ook gratis schilderen en bloemschikken in de Dorpskamer Glanerbrug?
Wat is er nu leuker dan een ochtend schilderen waarin niets hoeft en alles mag? Op woensdag 23 maart houdt de Dorpskamer Glanerbrug daarom een gratis schilderworkshop. Samen met andere creatievelingen ga jij heerlijk in de weer met penselen en een doek. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Iedereen is welkom. Tijd: 9.30 uur.

En dan staat er nóg een leuke workshop op de planning. Pasen staat voor de deur! En laat dat nou een van de leukste periodes zijn om te bloemschikken. Het wordt tijd om het voorjaar weer naar binnen te halen en je interieur lekker op te frissen met bloemen. Om beginnelingen hier een handje bij te helpen, houdt de Dorpskamer Glanerbrug op woensdag 6 april een gratis workshop bloemschikken. Gegeven door Lidy en Clari. Twee dames die precies weten hoe je voor Pasen iets moois op tafel kan zetten. Let op: vergeet niet zelf een bord mee te nemen, dit wordt de ondergrond voor het bloemstuk. Tijd: 9.30 uur.

Beide workshops worden gehouden aan de Schipholtstraat 48B in Glanerbrug. Voor een kop koffie en wat lekkers wordt gezorgd. Natuurlijk is iedereen van harte welkom. Aanmelden kan via: 06-10005678.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

K.B.O. altijd actief

De Katholieke Bond van Ouderen is al 65 jaar actief in Glanerbrug.
Het bestuur wil U graag verwelkomen bij de volgende activiteiten:

• Elke donderdagmiddag is er kaarten in het hartenjagen, jokeren of kruisjassen. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 13.00 uur.

• Zaterdag 19 maart is er weer de populaire bingo en een verloting met zeer aantrekkelijke prijzen. Aanvang 14.30 uur. Zaal open 14.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

Alle activiteiten zijn in het Meyershoes, Kerkstraat 110 in Glanerbrug en is voor iedereen toegankelijk. Koffie of thee staat voor U klaar. Heeft U interesse in onze activiteiten, wordt dan lid. Kosten slechts € 25,- per jaar. Voor informatie bel 053-4612622 of 053-4611072.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

Repaircafé bij Avanti W. weer volop in bedrijf

Nu de meeste corona maatregelen zijn opgeheven kan eenieder weer gebruik maken van de diensten van het repaircafé. De techneuten staan iedere dinsdagmiddag vanaf 14.00 uur in de startblokken om de reparaties uit te voeren. Hebt u dus iets waarvan u denkt dat dit nog te repareren is en u het zodoende niet hoeft te vervangen. Neem het artikel mee en de heren zullen de reparatie uitvoeren. Niet alles kan gerepareerd worden maar dat zullen ze u dan ook ter plekke vertellen. Kom dus gerust op dinsdagmiddag naar sportpark het Zoutendijk, waar in het clublokaal van Avanti Wilskracht tussen 14.00 en 16.00 uur de heren voor u klaar staan.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

Certificaat ‘Dementievriendelijke Organisatie’ voor Vredehof Uitvaartverzorging

Algemeen directeur Pedro Swier van Vredehof Uitvaarverzorging mocht afgelopen maandag het certificaat ‘Dementievriendelijke Organisatie’ in ontvangst nemen. Vredehof kreeg het certificaat voor haar kennis over het herkennen en omgaan met dementie. Alle medewerkers hebben de training ‘Goed omgaan met dementie’ gevolgd. Zij kunnen nabestaanden goed informeren over dementie en verlies. Vredehof besteedt regelmatig aandacht aan dit belangrijke onderwerp via interne nieuwsbrieven, de website van Vredehof en haar sociale media kanalen.
Voor Truus Kamphuis en Sylvie Berens van Alzheimer Nederland afdeling Twente was dat de reden om Vredehof een bezoekje te brengen en het certificaat uit te reiken. In Nederland hebben ruim 280.000 mensen dementie. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. De kans dat iemand met (een vorm van) dementie afscheid moet nemen van een geliefd persoon zal de komende jaren dan ook toenemen.
Meer informatie op www.vredehof.nl en www.dementievriendelijk.nl / www.alzheimernederland.nl

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

Plan van aanpak voor plantsoen bij obs Glanerbrug Noord

Maak van het speelplein achter en het plantsoen voor de openbare basisschool Glanerbrug Noord één openbare ruimte waar de (kleine) kinderen en jongeren uit de buurt kunnen spelen en chillen. Dat was afgelopen woensdag de insteek van de bijeenkomst in het buurthuis Bultsweg met de omwonenden. Met name het plantsoen moet dan nog worden aangepakt om er een aantrekkelijk geheel voor de kids van te maken.

Het duurde niet lang of de eerste ideeën van de ouders en omwonenden rolden al over de tafel. Daarbij werd onder andere gedacht aan een speelplek voor de kleintjes. En voor de oudere kinderen bijvoorbeeld een kabelbaan, schommel(s) en een voetbalveld. En een hangplek voor de jongeren mag natuurlijk ook niet ontbreken. Het is nu ook nog aan de betrokken kinderen uit de buurt hún ideeën te opperen. Daarna zal er een conceptplan worden gemaakt dat weer aan iedereen wordt voorgelegd. In dat plan zal ook worden gekeken naar de mogelijkheden het parkeren bij de school te verbeteren. En voor de mensen die de hond bij het hondenrenveld uitlaten zal met een duidelijke route worden aangegeven waar de honden hun behoefte kunnen doen.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

Avanti Wilskracht grote winnaar

Avanti Wilskracht werd de afgelopen vier dagen zes punten rijker en verstevigde daardoor de tweede plaats in 3A. Donderdagavond won het thuis het inhaalduel met 1-0 van WVV 34. Het enige en dus winnende doelpunt werd al na zo'n 6 minuten gescoord door Carlos Scholtes. Ook zondag thuis tegen Luctor et Emergo trof Carlos Scholtens doel. De winnende goal kwam echter op naam van Thom Teussink.
Ook Eilermark zegevierde zondag in de tweede klasse J. Het werd in Hengelo een nipte maar verdiende 1-2 zege tegen BWO. Trainer Wesley Sanders zag Marwan Bellfassi en Dehly Nahrwold scoren. De zaterdagploegen verging het minder fortuinlijk. Konden we vorige week nog melding maken van twee overwinningen nu kunnen we twee nederlagen optekenen in klasse 4G. Op het Hengelose sportpark 't Veldwijk ging Eilermark met 4-2 onderuit tegen Tubantia, dat met name in de tweede helft genadeloos toesloeg. Twan van Essen was met drie doelpunten de gevierde man bij de thuisclub. Tubantia verraste het hogergeplaatste Eilermark op diverse fronten. Aanstaande dinsdagavond treedt Eilermark nog aan tegen FC Aramea. In een doelpuntrijke wedstrijd bleef het iets betere Barbaros tegen Sportlust net aan de goede kant van de score: 4-3. Het pluspunt was de vechtlust die Sportlust ten toon spreidde, maar dat was echter niet genoeg voor een gelijkspel of winst.

Bij de foto: Dans om de bal bij Avanti W. tegen Luctor et Emergo

Tekst Ruud Gravendijk
Foto Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

3 months 4 weeks ago

www.tubantia.nl/oldenzaal/burgemeester-patrick-welman-bladert-door-zijn-fotoalbum-ik-was-slecht-in-tafels-daar-heeft-mijn-moeder-veel-tijd-aan-besteed~afbb0b0a/

Glanerbrug-Digitaal

4 months 2 days ago

www.tubantia.nl/enschede-e-o/irritatie-in-raad-enschede-over-afscherming-zonnepark-geen-brede-houtwal-maar-paar-armzalige-boompjes~a772cb60/

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 days ago

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 days ago

Twee keer winst voor Glanerbrugse zaterdagvoetbalclubs

Er viel afgelopen zaterdag weer wat te juichen bij onze zaterdagvoetbalelftallen. Zowel Eilermark als Sportlust wonnen hun duel in 4G. Het zondagteam van Eilermark ging in de tweede klasse J op eigen veld met 0-3 onderuit tegen Lemelerveld.
Eilermark, dat zaterdag met veel invallers aantrad, ging met een 2-1 voorsprong de rust in na doelpunten van Duncan Stubener en Dylan Droste. Na de hervatting zorgde Duncan Stubener voor 3-1. EFC PW 1885 kwam daarna sterk opzetten, maar verder dan 3-2 kwam het niet. In december 2019 won Sportlust nog met 0-8 bij en van FC Aramea. Zaterdag viel de zege veel minder hoog uit tegen de huidige rode lantaarndrager. Met het kleinst mogelijke verschil (1-0) werd op eigen veld gewonnen. Het winnende doelpunt werd voor de rust gescoord door Carel Zwolle. Deze krappe voorsprong werd na de rust moeizaam over de streep getrokken.
Eilermark kwam zondag niet tot scoren. Het bezoekende Lemelerveld deed Eilermark met 0-3 de das om door goals van Matthias Reimink (2x) en Noah Tuink. Door deze nederlaag zakt Eilermark naar de zevende plaats op de ranglijst in 2J. Het duel DSVD-Avanti Wilskracht in 3A werd afgelast.

Tekst Ruud Gravendijk
Foto’s Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

4 months 1 week ago

Walter Overink in Dorpsraad Glanerbrug: ‘Wanneer je ergens een mening over hebt, mag je er ook wel iets mee doen!’

Walter Overink (65) woont al bijna 39 jaar aan de Gronausestraat in Glanerbrug. Voor Walter een reden om zitting te nemen in het Fietsveiligteam dat mee kon praten over de herstructurering van de ‘stroat’. Betrokken zijn bij zaken in Glanerbrug. Dat smaakte naar meer. Bij de opening van de Gronausestraat melde hij zich met het verzoek eens een tijdje aan de Dorpsraad Glanerbrug te mogen snuffelen. Dat smaakte naar meer. En sinds november vorig jaar maakt hij officieel deel uit van de DrG. Wij stellen Walter nader aan u voor op de website van Glanerbrug Digitaal.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 1 week ago

Twee keer verlies

De hervatting van de voetbalcompetitie bij de amateurs wil nog niet echt vlotten. Zeker in de klasse waar de Glanerbrugse clubs actief zijn, waren er weer diverse afgelastingen. Derhalve weer een beperkt programma. Zaterdag werd het duel FC Aramea-GVV Eilermark afgelast en zondag ging de geplande wedstrijd Avanti Wilskracht-WVV'34 niet door na overleg tussen beide clubs. In 4G kwam Sportlust zaterdag wel in actie. Het werd op eigen veld op een 0-2 nederlaag getrakteerd door het bezoekende Drienerlo, dat het beste van het spel had en verdiend na een 0-1 ruststand met 0-2 won dankzij twee treffers van Reefhuis. Het was de zesde nederlaag voor Sportlust in deze negende competitiewedstrijd van het seizoen. Ook Eilermark dolf zondag het onderspit. Op sportpark De Horstenhoek werd het 2-1 voor thuisclub Schalkhaar, dat door deze zege Eilermark van de derde plaats stootte en nu zelfs tweede staat achter koploper NEO. Eilermark verspeelde voor de rust een 0-1 voorsprong door een goal van David Klopman. Zo'n tien minuten voor tijd werd Milan Beumer matchwinner voor Schalkhaar. Hopelijk volgende week wat meer vreugdevolle berichten.

Tekst: Ruud Gravendijk