Glanerbrug-Digitaal

22 hours 20 minutes ago

𝗚𝗹𝗮𝗻𝗲𝗿𝗯𝗿𝘂𝗴 𝗿𝗲𝗴𝗲𝗹𝘁 𝗱𝗲 𝗯𝗼𝘁𝗲𝗿𝗵𝗮𝗺 𝘃𝗹𝘂𝗴!

Zoals misschien wel bekend is probeert SV Glanerbrug zich elk jaar maatschappelijk te laten zien in ons dorp. Ons dorp, onze verantwoording. Mouwen opstropen en met elkaar trots zijn op ons dorp.

Nu vingen wij op dat er tegenwoordig kinderen zonder (of met weinig) brood en fruit naar school gaan. Energie crisis en noem maar op welk probleem er tegenwoordig bestaat, maar dit is voor ons een ‘brug’ te ver. Daarom gaan wij ons inzetten voor dit maatschappelijke probleem en gaan we samen met scholen en Glanerbrugse ondernemers kijken hoe we dit ZO SPOEDIG MOGELIJK kunnen regelen.

Onder het motto ‘Leeg blijft de maag, als we wachten op Den Haag’ gaan wij de rommelende buikjes de komende tijd voorzien van gezond en fatsoenlijk voedsel. Er zijn al ondernemers die bereidt zijn om te helpen, maar net als met de AED actie vragen we ook de steun van jullie.

Met deze tekst sturen we ook een Crowdfunding Tikkie mee, welke volledig naar het doel zal gaan. We zullen jullie op de hoogte houden van de voortgang!
Alle kleine beetjes helpen en doneer wat je kunt missen.

www.ing.nl/particulier/betaalverzoek/index.html?trxid=3d3kWjXXdckvOqRx7fBYbTH8NTkx3A6z

DANKJEWEL!

Glanerbrug-Digitaal

2 days 15 hours ago

Zeges voor zondagteams

Onze Glanerbrugse voetbalteams zijn niet onverdienstelijk begonnen aan de competitie. De zondagteams Eilermark en Avanti Wilskracht wonnen hun openingsduel terwijl SV Sportlust gelijkspeelde. Alleen Eilermark-zaterdag verloor hun wedstrijd.
De zaterdagtak van Eilermark ging zaterdag in 4G fors onderuit tegen en bij Emos, dat met 2-0 ging rusten en in de slotfase nog twee keer het net vond. Emos is trouwens de komende zaterdag de tegenstander van SV Sportlust, dat in de uitwedstrijd met 2-2 gelijkspeelde tegen Achilles Enschede.
In de tweede klasse legde Eilermark voor de rust met drie treffers de basis voor de 3-1 zege tegen Suryoye-Mediterraneo. Het eerste doelpunt werd uit een vrije trap gescoord door Lesley Nahrwold. De nieuwkomers Job Nieboer (ex-Vogido) en Mihail Mihalov, afkomstig van Sportclub Enschede, zorgden voor de 3-0 ruststand.
Avanti Wilskracht won thuis nipt met 1-0 van Saasveldia. Het doelpunt viel na een half uur spelen uit een vrije trap, die in tweede instantie verzilverd werd door Danny Noordkamp. Een goed begin is het halve werk zeker met de wetenschap dat de KNVB dit seizoen een versterkte degradatie heeft vastgesteld. Het amateurvoetbalandschap gaat volgend seizoen namelijk flink op de schop.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto's Eilermark - Suryoye: Paul Kuipers

Glanerbrug-Digitaal

3 days 23 hours ago

Jan Wijngaards schutterskoning Glanerbrug

Jan Wijngaards is dit jaar gekroond tot schutterskoning van de schuttersvereniging Glanerbrug. Hij slaagde er bij het koningsschieten in de overgebleven romp van de houten vogel met het 391ste schot te verschalken. Bij de jeugd won de 12-jarige Jay Walda die met het 331ste schot de laatste resten van de vogel naar beneden haalde. Het open kampioenschap van Glanerbrug werd gewonnen door Johan Eigeman. Hij verschalkte de vogel met het 174ste schot.

Het koningsschieten kende een spannend verloop doordat de staart en de romp maar niet wilden vallen. De staart sneuvelde dankzij Rudy Meester pas bij het 321ste schot. En de nieuwbakken schutterskoning had maar liefst acht schoten nodig om de romp neer te halen. Koning Jan Wijngaards koos zijn vrouw Els als koningin. En als adjudant zal Rudy Meester de schutterskoning het komende seizoen vergezellen.

Jay Walda was bij de jeugd een terechte winnaar. Hij schoot ook de kop en de staart van de vogel voordat hij als laatste de romp naar beneden haalde. Aan het koningsschieten deden dit jaar acht leden mee, waaronder drie vrouwen. Bij de jeugd namen drie meisjes en elf jongens deel.

Glanerbrug-Digitaal

3 days 23 hours ago

Extra column Henk van der Vegt: Herinneringen aan de Gerardusschool

Bijna tachtig jaar geleden maakte ik na de ‘bewaarschool’ mijn opwachting bij juffrouw Dientje van de Gerardus. Haar zus Jo gaf les aan de jongens van de derde. Ze waren allebei van Heersche en woonden achter de kruidenierswinkel, tegenover de huidige AH.

Juffrouw Dientje van de eerste klas heeft mij lezen geleerd. Dankbaar! Ze had als bijnaam ‘Schommeltrientje’. Omdat ze een afwijking aan haar voeten had, kreeg ze - onbarmhartig als de jeugd soms kan zijn - deze bijnaam.

Af en toe was er luchtalarm en dan doken we allemaal onder onze schoolbanken. Dan waren we ‘veilig’ als er een bom op onze school zou vallen… In 1944 bezetten de Duitsers onze school. Daarna kregen we les in de bijzaaltjes van de Vereniging, tussen onze school en de kerk.
Na de bevrijding in 1945 kregen we juffrouw Jo. Bij de overgang naar de vierde klas van meester Guus Walters, kreeg ik voor mijn rapport van haar een konijn, dat ik als dank aan onze bevrijders Rabbit moest noemen. Heeft dezelfde route gevolgd als Flappie van Youp van ‘t Hek…

Meester Walter leerde ons de schoolslag in de Zwagermansbeek, halfweg Losser. Ik droeg toen het veel te grote zwarte zwempak van mijn moeder. Er was niets anders.. In de vijfde hadden we meester Heurman. Als je de catechismusvragen niet goed kende, kreeg je tikken op je vingers met de ‘leilat’ (lineaal). Ten slotte de zesde klas bij meester Nijkamp. Hij had als bijnaam ‘Knijpie’. Andere tijden, andere zeden.. Je kon hem aan het huilen krijgen als je vroeg: “Meester, vertel nog eens iets over Ruys de Beerenbroeck”. Hebben we misbruik van gemaakt, rotjongens, die we waren.
Toch hebben de ervaringen met deze dames en heren ertoe geleid dat ik koos voor het beroep van leraar. In juni 1957 slaagde ik voor het onderwijzersdiploma. De voorzitter van het schoolbestuur, pastoor Puntman, vroeg mij toen of ik één dag les wilde geven.

Trots als een pauw was ik, dat ik dit mocht doen op mijn oude school!

Henk van der Vegt

Glanerbrug-Digitaal

6 days 23 hours ago

Glanerbrug-Digitaal

1 week 9 minutes ago

John Koenders zag identiteit van zijn St Gerardusschool langzamerhand veranderen

John Koenders (75) kent de St. Gerardusschool op zijn duimpje. Als geboren en getogen Glanerbrugger was hij leerling, leerkracht, hoofd en directeur van deze school. Hij maakte als leerling mee dat het katholieke geloof een belangrijke rol op zijn school speelde. Van bovenaf werd aangestuurd. Maar ook als leerkracht en directeur dat de identiteit van de rooms katholieke school een andere invulling kreeg omdat steeds meer werd overgelaten aan de groepsleerkrachten. Mede omdat ook niet-gelovigen voor de St. Gerardusschool kozen. Een uitgebreid interview met John kunt u lezen op de website van Glanerbrug-Digitaal.

Glanerbrug-Digitaal

1 week 12 minutes ago

Feestweek St.Gerardusschool eindigt met reünie

Op maandag 26 september wordt de feestweek ’s morgens door een ‘speciale’ gast geopend. Bovendien wordt de tijdcapsule begraven op het schoolplein. ’s Middags is het opa- en oma spelletjesmiddag met oude spelletjes van vroeger.
Dinsdag is het sport- en speldag voor de leerlingen. En op woensdag is het de beurt aan de cultuur. Met als afsluiting een groots optreden voor alle ouders van 14.45 tot 15.30 uur in sporthal De Brug. Thema: Dansen en muziek vroeger en nu.
Op donderdag wordt een vossenjacht gehouden langs de huidige locatie en de twee ‘oude’ waar de Gerardus ooit was gevestigd. Vanaf 17.00 uur is er een diner en disco. De vrijdagmorgen wordt creatief gevuld. Elke leerling maakt een kunstwerk voor de themamuur ‘100 jaar St. Gerardus’.

Reünie
De feestweek wordt vrijdagavond afgesloten met de reünie voor oud-leerlingen en leerkrachten. Er worden tussen de 300 en 350 bezoekers verwacht. Er zijn nog enkele kaarten te koop.
Voor deze reünie moet u dus een kaartje hebben dat alleen digitaal te krijgen is via www.ikbenaanwezig.nl
Op de site gaat u naar het linkje ‘bezoekers’ en daarna naar ‘tickets kopen’. Daar zoekt u naar het logo van de St. Gerardusschool en dan wijst het zich verder vanzelf. Na betaling van € 10,= (dit is inclusief twee consumpties) ontvangt u een QR code die u bij bezoek aan de reünie kunt laten zien.

Glanerbrug-Digitaal

1 week 1 day ago

Glanerbrug droomt ‘weer’

De Glanerbruggers hebben afgelopen zondag de regen getrotseerd. Ze hebben er mede voor gezorgd dat het eerste dorpsfeest na negen jaar stilte een groot succes is geworden. Een dorpsfeest stond op het ‘verlanglijstje’ van de Glanerbruggers. Dat bleek ook uit de dromen die de afgelopen maanden door de kartrekkers van ‘De Droom’ zijn opgehaald bij de inwoners. Naast de wens om zwembad De Brug te heropenen en een veiliger Gronausestraat. Geniet maar van de foto-impressie van het Brugger Festijn 2022.

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 24 minutes ago

www.tubantia.nl/enschede-e-o/die-worst-ik-zie-hem-niet-bbe-reageert-op-beschuldiging-van-cda~ac4304f6/

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 1 hour ago

‘Glanerbrug verdient een goed koor’

‘Glanerbrug verdient een goed koor’ kopte de Grensstreek in mei van dit jaar. Het initiatief van Tjitze Tuinstra en Remmelt Vriesema een nieuw koor in Glanerbrug op te richten leverde drie kandidaten op. “Helaas te weinig om samen met de zes leden die we al hebben van een volwaardig koor te spreken. Wellicht was de timing ook niet helemaal goed,” steken de twee de handen in eigen boezem. We willen de komende maand een tweede poging wagen. We hebben nog wel een aantal mannen nodig om met Mannen Ensemble Glanerbrug uit te kunnen groeien naar een koor van 16 mannen.”

Tjitze Tuinstra (74) heeft zijn leven lang gezongen. Van 1975 tot 2021 eerst bij het Christelijk Mannenkoor Glanerbrug (C.M.G.) en daarna, na de naamsverandering in 2014, bij Mannenklank Glanerbrug. Remmelt Vriesema (75) zet zich met hart en ziel in voor zijn grote passie: de muziek. Hij draagt heel wat jaren zijn steentje bij aan de Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug en het C.M.G., later Mannenklank Glanerbrug.”

“Je maakt mij niet wijs dat er in een dorp als Glanerbrug met zo’n 17 duizend inwoners geen mannen te vinden zijn die lid willen worden van ons nieuwe ensemble,” menen Tjitze en Remmelt. “Daarbij denken we bijvoorbeeld ook aan de oud-leden van de Brugger Zangers. We zien ons ensemble als een algemeen koor met een repertoire dat bestaat uit zowel geestelijke liederen als wereldmuziek. Wat zou het mooi zijn dat we uit kunnen groeien naar een koor met vier eerste tenoren, tweede tenoren, baritons en bassen. Glanerbrug verdient immers een goed koor.”

Kennis maken met Mannen Ensemble Glanerbrug? Dat kan. U bent op maandagavond 19 en 26 september van harte welkom op de repetitie in de Rank aan de Schipholtstraat 47. De koffie staat vanaf half 8 klaar.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tjitze Tuinstra. Telefoon: +31633176716. Email: tjitzetuinstra@gmail.com.

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 1 hour ago

Vrouwengilde opent seizoen met lezing over kapelaan Theo Egberts

Op vrijdag 16 september opent Vrouwengilde Glanerbrug haar seizoen met een lezing van Christa van Hees: Dagboek van pastor Egberts. Locatie: parochiehuis. Aanvang: 14.00 uur. Iedereen is van harte welkom, ook niet-leden. Zij betalen 5 euro entree, exclusief koffie/thee of drankje.
Christa van Hees zal ons meenemen door het verhaal van het dagboek van kapelaan Theo Egberts, dat in november 1944 begon. Theo Egberts, bekend en geliefd pastoor zowel onder jongeren als ouderen, gelovigen en niet gelovigen was van 1962 tot en met 1975 pastoor in Glanerbrug. Zij beschrijft op indringende wijze in het dagboek het laatste oorlogsjaar. "Kapelaan in oorlogstijd" is de vrijwel integrale weergave van het dagboek dat de Utrechtse kapelaan Theo Egberts(1906) in november 1944 begon. Christa van Hees bewerkte het redactioneel en voorzag het dagboek van een inleiding. Ze vulde het relaas van Theo Egberts aan met een geschreven portret van de maker ervan. Daarnaast verrijkte ze het dagboek met een aantal verhalen over belangrijke personen en gebeurtenissen die in het dagboek aan de orde komen.

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 22 hours ago

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 1 day ago

www.tubantia.nl/enschede/glanerbrug-krijgt-na-lang-wachten-weer-een-dorpsfeest-met-het-brugger-festijn~a436bc6d/

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 2 days ago

www.tubantia.nl/enschede/glanerbrug-wordt-een-worst-voorgehouden-denkt-cda-enschede-laat-de-brug-dicht-beter-een-goed-zwembad-dan-twee-halve~a8849fba/

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 5 days ago

Gezellige lunch in Dorpskamer Glanerbrug

De activiteitenagenda van de Dorpskamer begint aardig vol te raken. Vanaf woensdag 14 september is er weer een nieuwe activiteit aan de Schipholtstraat. Dan organiseren Tannie en Henny van 12.30 tot 14.00 uur een lunch voor jong en oud. De Grensstreek sprak met Tannie over dit initiatief.

1. Hoe kwamen jullie op het idee?

Een lunch lijkt ons een leuk idee om mensen met elkaar in contact te brengen. We denken daarbij vooral ook aan mensen die alleen wonen. De lunch brengt de mensen gezellig bij elkaar om over ditjes en datjes te praten.

2. Voor jong en oud?

Ja. We willen niemand uitsluiten. Iedereen is welkom. Dat is ook de achterliggende gedachte van de Dorpskamer. Toen we het idee bij Sanne van de Dorpskamer aankaartten was ze direct enthousiast.

3. Wat staat er de 14 de op het menu?

In ieder geval courgettesoep en een groentesalade. En er zijn natuurlijk lekkere broodjes.

4. Krijgt de lunch nog een vervolg?

Jazeker. Het is de bedoeling dat we op iedere derde woensdag van de maand gaan lunchen.

De lunch is gratis. Een vrije gift is welkom.
Graag aanmelden voor 12 september. Dit kan telefonisch: 0610005678 of via Facebook: www.facebook.com/DorpskamerGlanerbrug/
Adres van de Dorpskamer: Schipholtstraat 48B, Glanerbrug.

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 6 days ago

Schuttersfeest Glanerbrug: Wie wordt de opvolger van Gerrit Hulsbeek?

GLANERBRUG – Drie jaar geleden werd Gerrit Hulsbeek gehuldigd als de laatste schutterskoning van Glanerbrug. Aanstaande zondag krijgt Gerrit Hulsbeek een opvolger bij het koningsschieten van de Schuttersvereniging Glanerbrug aan de Ekersdijk.

Het jaarlijkse schuttersfeest begint op vrijdag 9 september met de strijd om de beste dorpsschutter van Glanerbrug. Iedereen boven de 18 jaar, dus ook niet-leden, kunnen hieraan deelnemen. Er wordt met een vuurbuks kaliber 22 (6 mm) geschoten op een houten vogel. Degenen die het laatste stukje eraf schiet mag zich dorpsschutter van de SV Glanerbrug noemen. Deelnemen kost 5 euro.

Op zaterdag 10 september wordt er s ’avonds afscheid genomen van het huidige koningspaar Gerrit en Anja Hulsbeek en hofdames Wilmy Temberge-Bornebroek en Hillie Arendshorst-Flokstra. Tevens worden Hillie Arendshorst-Flokstra (40 jaar lid), Han van der Geest (25 jaar) en Joke Sanders-Sjardijn, Karel Kap en Jan Wijngaards (10 jaar) gehuldigd.

Zondag worden onze zusterverenigingen uit Glane, Overdinkel, Losser, Oldenzaal en de Duitse schuttersvereniging Heessen rond 13.30 uur aan de Ekersdijk verwacht. Om 14.00 uur vertrekt de optocht begeleid door de Showdrumband Viebergo uit Enschede. De route door Glanerbrug loopt vanaf de Ekersdijk, James Rossstraat, Shackletonstraat, Schipholtstraat, Schoolstraat en Ekersdijk terug naar de parkeerplaats bij het clublokaal. Daar wordt de inspectie door de koningsparen gehouden en aansluitend de dodenherdenking. Daarna wordt de vogel gedoopt met het bekende bier uit Twente en wordt er met de ereschoten begonnen waarna we verder gaan om het Koningschap van Glanerbrug. Tijdens het schieten zal het dweilorkest van Viebergo optreden.

Voor de jeugd van 8 tot 18 jaar is er vogelschieten om het jeugdkoningschap van Glanerbrug. Hier kunnen ook niet-leden gratis aan deelnemen. Meelopen in de optocht kan ook, maar dan wel graag in spijkerbroek met wit hemd of T-shirt. Zondagavond is er koningsbal voor het nieuwe koningspaar en (jeugd koning) en zullen de prijzen van de afgeschoten onderdelen worden overhandigd. De muziek wordt verzorgd door een d.j.. Aanvang 20.00 uur, toegang gratis. Iedereen is van harte welkom.

Bij de foto: Drie jaar geleden waren Gerrit Hulsbeek en Jayden de Bruin de schutterskoningen van de SV Glanerbrug. Wie wordt er dit jaar hun opvolger? (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

2 weeks 6 days ago

www.tubantia.nl/enschede/op-deze-plekken-in-enschede-staan-over-een-jaar-179-huurhuizen-en-appartementen~a45eea0df/

Glanerbrug-Digitaal

3 weeks 1 hour ago

www.tubantia.nl/enschede/fc-twente-biertje-uit-glanerbrug-met-bijzondere-etiketten-kolka-kolka-boschker~a968aff4/

Glanerbrug-Digitaal

3 weeks 23 hours ago

BRUGGER FESTIJN 2022

OP ZONDAG 18 SEPTEMBER ORGANISEERT GLANERBRUG HET BRUGGER FESTIJN VAN 12.00 TOT 17.00 UUR OP DE VOOR HET VERKEER AFGESLOTEN GRONAUSESTRAAT

Kramen, demonstraties, amusement en attracties

Lekker snaaien langs de kramen. Dat hoort natuurlijk thuis op een braderie, dus ook op het Brugger Festijn. En… er is genoeg te snaaien! Alle kramen aan de ‘stroat’ zijn inmiddels bezet!
Bovendien wordt er met dank van de Heksenketel een horecaplein ingericht tussen Albert Heijn en Damhuis Rijwielen. Daar kunt u niet alleen genieten van een hapje en een drankje, maar ook van optredens van Viebergo, shantykoor Wrakhout en Maikel Boxem. Daarnaast zijn er demonstraties en attracties voor jong en oud.

Programma optredens
Het programma is nog niet helemaal rond. In het voorlopige programma zijn de volgende optredens gepland:

• 12.00 uur: Viebergo
• 12.30 uur: Shantykoor Wrakhout (horecaplein)
• 13.15 uur: Viebergo (langs de ‘stroat’)
• 14.00 uur: Shantykoor Wrakhout (horecaplein)
• 14.45 uur: Viebergo (langs de ‘stroat’)
• 15.30 uur: Maikel Boxem (horecaplein)

Glanerbrug-Digitaal

3 weeks 6 days ago

Glanerbrug-Digitaal

1 month 15 hours ago

www.tubantia.nl/enschede/hoe-een-klein-buurtje-in-glanerbrug-worstelt-met-geraffineerde-dealers-en-ander-gespuis-mam-je-moet-hier-nu-weg~afc45988/

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 days ago

Op zondag 18 september maken we er een feestje van!

Hoe kunnen we Glanerbrug mooier, aantrekkelijker en veiliger maken? Hoe kun jij jouw ‘Droom van Glanerbrug’ in vervulling laten gaan? Een groep enthousiaste Glanerbruggers gesteund door Bureau Vers Bestuur en stadsdeel Oost is al meer dan een half jaar bezig die dromen onder de Glanerbruggers te verzamelen. De ‘kartrekkers’ zoals ze zich noemen besloten uit het lijstje verzamelde dromen te kiezen voor het organiseren van een dorpsfeest cq braderie. De meeste Glanerbruggers hebben immers goede herinneringen aan de braderieën in de jaren 80 en het Brugger Mega Festijn in 2010, 2011 en 2012. Met als gevolg dat een braderie hoog op vele verlanglijstjes staat.

OP ZONDAG 18 SEPTEMBER ORGANISEERT GLANERBRUG HET BRUGGER FESTIJN VAN 12.00 TOT 17.00 UUR OP DE VOOR HET VERKEER AFGESLOTEN GRONAUSESTRAAT

Kramen, demonstraties, amusement en attracties

Lekker snaaien langs de kramen. Dat hoort natuurlijk thuis op een braderie, dus ook op het Brugger Festijn. Bovendien wordt er met dank van de Heksenketel een horecaplein ingericht tussen Albert Heijn en Damhuis Rijwielen. Daar kunt u niet alleen genieten van een hapje en een drankje, maar ook van optredens van shantykoor Wrakhout en Maikel Boxem.

Uiteraard krijgen ook verenigingen en instellingen de gelegenheid zich te presenteren door het geven van demonstraties. Bijvoorbeeld door de Glanerbrugse sportverenigingen en sportscholen. Voor de kinderen komen er natuurlijk verschillende activiteiten en (kermis)attracties.

Nog enkele kramen te huur!

Volgens de laatste informatie zijn er nog enkele kramen te huur. Wees er dus snel bij als u nog geen kraam hebt gehuurd. Dat kan tot donderdag 1 september. Voor het huren van een kraam op het Brugger Festijn kunt u een mailtje sturen naar gronausestraatkraamhuur@gmail.com Kosten voor het huren van een kraam is slechts 25 euro.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 6 days ago

www.tubantia.nl/losser/voetballers-avanti-winnen-geslaagd-regiotoernooi-losser~a4774f77/

Glanerbrug-Digitaal

1 month 1 week ago

www.tubantia.nl/enschede/burgemeester-sluit-pand-in-glanerbrug-vanwege-drugshandel~a4e61a26/

Glanerbrug-Digitaal

1 month 2 weeks ago

Informatieavond over (leren) bridgen

Bridge is een boeiend en uitdagend kaartspel dat je samen met een partner speelt.
Bij het bridgespel staat plezier en samenwerken centraal. Vaak wordt het spel gespeeld op een club, maar het kan uiteraard ook thuis met vrienden.
Het bridgespel kent letterlijk geen grenzen. Dat wil zeggen, dat het over de gehele wereld op dezelfde wijze wordt gespeeld. Ook online kun je het spelen, tegen wie dan ook. Een andere prettige bijkomstigheid is, dat het bridgespel je mentaal fit houdt.
Bridge is niet moeilijk, als het maar goed wordt uitgelegd. Johan en Ina Holtland willen je op een speciale informatieavond over dit mooie spel graag vertellen hoe een en ander in z'n werk gaat. Deze informatieavond wordt gehouden op maandag 29 augustus vanaf 19.30 uur in het gebouw van De Dorpskamer Schipholtstraat 48B in Glanerbrug.
Aanmelden vooraf is noodzakelijk via mail : johan@holtland.com, eventueel telefonisch: 06-51145709.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 2 weeks ago

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

Tennisvereniging Glanerbrug kijkt terug op geslaagd open toernooi

Na 177 wedstrijden kwam er zondagmiddag weer een einde aan het jaarlijkse open tennistoernooi van TVG. Zo'n 190 spelers en speelsters van negentien verschillende vereniging streden in 27 onderdelen om de hoogste eer. U zult begrijpen dat het vrijwel onmogelijk is om alle finalisten in de diverse categorieën op te sommen. We maken alleen een uitzondering door de eerste winnaars te noemen. Dat waren Nicole Berger en Lisa Sievers in het damesdubbel categorie 6. Zij versloegen Carlijn van 't Hof en Merle van de Wal met twee keer 6-3.

De organisatie bofte enorm met het mooie weer. Probleemloos konden de partijen worden afgewerkt. Ook kwamen vele toeschouwers een kijkje nemen. Zij genoten van de diverse mooie, voorgeschotelde partijen. Ook aan een hapje en een drankje werd gedacht. De beachparty op vrijdag was zeer geslaagd te noemen. Op de facebookpagina van TVG zijn honderden foto's als bewijs te zien.

Reikhalzend wordt nu al uitgekeken naar volgend jaar, want dan wordt het toernooi vernoemd naar de nieuwe hoofdsponsor Broekhuis BMW mini. “Dat biedt nog meer mogelijkheden”, laat de wedstrijdleiding weten.

Ook zullen begin volgend jaar twee paddelbanen zijn geraliseerd. Paddel, een kruising tussen tennis en squash, is de laatste jaren enorm populair geworden. Een zeer snel stijgende sport in Europa. Met de optie van een derde baan moet sterk rekening worden gehouden. Over een vierde baan wordt zelfs al stiekem gesproken. Vorig jaar werden de tennisbanen nog gerenoveerd. Kortom, veel bedrijvigheid bij en op het tennispark aan de Ekersdijk.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto's: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

Ga mee met een meditatieve struintocht vanaf Hof Espelo

Donderdagmiddag 25 augustus staat er weer een meditatieve struintocht op de planning. Landschap Overijssel verzorgt deze wandeling vanaf bezoekerscentrum Hof Espelo bij Enschede. Onder leiding van onze gids Jaap Bont, maak je een prachtige tocht waarbij het gebruiken van al je zintuigen centraal staat. Een wandeling van ongeveer twee uur, die om 13.30 uur start bij de parkeerplaats van het Koetshuis van Hof Espelo.

Tijdens de wandelingen, die wordt begeleid door de “meditatief” gids Jaap Bont, staan het beleven van de natuur en bezinning centraal. Al je zintuigen - horen, zien, voelen, ruiken - worden geprikkeld.
Gids Jaap: “We zijn het contact met de natuur kwijt. We willen je de verbondenheid met de natuur weer laten voelen en beleven met al je zintuigen. We doen grondingsoefeningen waarbij we positieve energie tot ons nemen.” Tijdens de wandeling doen we ook ademhalingsoefeningen om goed te leren ontspannen. Tevens is er alle ruimte om persoonlijke ervaringen met de natuur en de beleving ervan te delen met medewandelaars. Tip: Laarzen of waterdichte bergschoenen.

Aanmelden
Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 9 personen.

Kosten
De kosten zijn € 5, - per volwassene en € 3,- per kind. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.
Ben je nog geen donateur?
Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen. Donateur worden kan al vanaf €24,- per jaar. Voor meer informatie www.landschapoverijssel.nl/financiele-steun/word-donateur

Het bezoekerscentrum Hof Espelo zoekt vrijwilligers om het team te versterken. We zijn vooral opzoek naar gastheren/gastvrouwen, gidsen en naar vrijwilligers die het kinder-activiteiten team willen versterken. Belangstelling of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar bezoekerscentrum.hofespelo@landschapoverijssel.nl

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

Open tennistoernooi TVG

Deze week wordt bij Tennisvereniging Glanerbrug het Open Tennistoernooi gehouden. Zo'n 164 deelnemers strijden in 27 categorieën. Mede dankzij het mooie weer is het goed toeven op het tennispark aan de Ekersdijk. Daar kun je onder het genot van een hapje en drankje mooie tennispartijen aanschouwen. De finales worden op zondag 7 augustus gespeeld.

Glanerbrug-Digitaal

1 month 3 weeks ago

Glanerbrug-Digitaal

1 month 4 weeks ago

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 day ago

Even een update van onze gevederde vrienden uit het Schipholtbos. Met dank aan Hans van der Werf. De jonkies moeten van hun ouders veel vlieguren maken. Goedschiks of kwaadschiks. Wil je niet? Dan zullen we wel een handje helpen!!

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 days ago

Rutbeek Triathlondag

De 38-jarige triathlonclub TCT organiseert 18 september a.s. op en om het Rutbeekterrein een triathlondag. Dit is een laagdrempelig evenement, bedoeld om kennis te maken met de sport en een mooie, sportieve dag te beleven. Wedstrijdsporters opgelet; ook jullie kunnen hier jullie energie goed kwijt! Meer dan 600 atleten zullen hier hun wedstrijdseizoen afsluiten.

Het terrein van het Rutbeek is ideaal voor deze wedstrijd; zwemwater en een loop- en fietsparcours in een mooie omgeving. Er is ook voldoende ruimte voor start en finish. Het afgelopen 2 jaren kon de wedstrijd ondanks de Corona-maatregelen toch doorgang vinden, al waren er wel wat aanpassingen voor het publiek.

Afstanden
Deze triathlon kent een jeugdafstand, ‘achtste’ en een ‘kwart’ triathlon. Er zijn ook aparte startseries speciaal voor de dames en een wedstrijd serie voor de mannen en vrouwen die voor de prijzen willen gaan! Voor iedereen is er wel een afstand die bij hem/haar past.

Ouder-kind triathlon
Een van de ‘afstanden’ is een ouder-kind-triathlon, hierbij worden alle onderdelen in estafette-vorm afgelegd. De ouders kunnen dan samen met de kinderen sporten. Dit is natuurlijk ook heel leuk om samen met vriendjes, vriendinnetjes en hun ouders te doen.

De inschrijving zal op 16 september sluiten, na inschrijving is niet mogelijk. Het is heel eenvoudig om je aan te melden voor dit evenement; ga hiervoor naar het kopje ‘inschrijven’

Glanerbrug-Digitaal

2 months 6 days ago

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 week ago

Nieuw in Glanerbrug: Baby Spa Glanerbrug

Moeder Esther en dochter Kelly openen samen Baby Spa Glanerbrug aan de Gronausestraat 1307a. Zaterdag 23 juli houden we van 12.00 tot 16.00 uur de opening zodat iedereen binnen even een kijkje kan komen nemen. Vanaf dinsdag 2 augustus zijn we geopend voor boekingen.

Bij onze Baby Spa kunnen baby’s lekker ontspannen en genieten van een floatsessie of een floatsessie in combinatie met een baby massage. Ook verkopen wij cadeaubonnen. Erg leuk is om te geven en om te krijgen! Voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.babyspaglanerbrug.nl en u kunt ons ook volgen op Instagram, Facebook en Tiktok “babyspaglanerbrug“.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 1 week ago

Opa en Oma Dag Steenfabriek de Werklust

Het is vakantie, tijd om er eens met je kleinkinderen op uit te trekken! Naar steenfabriek de Werklust. Wederom zijn alle opa’s en oma’s met hun kleinkinderen uitgenodigd om naar de steenfabriek te komen voor een leuk programma. Deze dag vindt plaats in deze zomervakantie op dinsdag 26 juli van 10.00 uur tot 16.00 uur. De hele dag zijn er mogelijkheden voor een rondleiding, treinritje, boerengolf, handboogschieten (vanaf 10 jaar) en een ontdekkingstocht. Het restaurant en ook het terras is geopend voor een kop koffie of een ander drankje, voor een plak krentenwegge of cake en voor een tosti.

De kosten voor dit arrangement zijn bij entree op de locatie, de rondleiding inclusief treinrit en ijsje € 5,-- p.p. voor personen vanaf 12 jaar. Personen onder 12 jaar betalen hiervoor € 2,50. De kosten voor de overige activiteiten zijn voor het boerengolf € 2,50 p.p., voor het handboogschieten € 3,50 en voor de ontdekkingstocht € 1,50. Deze kosten voor de overige activiteiten gelden overigens voor alle deelnemers en alle leeftijden.

Om te kunnen inventariseren hoeveel mensen er willen komen kunt u een reservering plaatsen voor die dag door een mail te sturen naar steenfabriekdewerklust@gmail.com of te bellen met de reserveringslijn 06-22172649 o.v.v. de tijd waarop u wil komen (ochtend, middag of hele dag), uw naam, telefoonnummer en e-mailadres. U krijgt dan een bevestiging teruggestuurd en is de reservering compleet. Voor meer informatie kunt u ook op de website kijken van de steenfabriek: www.steenfabriekdewerklust.nl.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 2 weeks ago

www.tubantia.nl/enschede/afgedankt-servicecentrum-in-enschede-wordt-modern-schoolgebouw-innova-trekt-met-435-leerlingen-in-pand-tegenover-miro~adc2d1f1/

Glanerbrug-Digitaal

2 months 2 weeks ago

Glanerbrug-Digitaal

2 months 2 weeks ago

Glanerbrug-Digitaal

2 months 2 weeks ago

Afwezigheid huisartsen vakantieperiode 2022

Huisartsenpraktijk Lesterhuis & Geenen 15 augustus t/m 5 september
Huisartspraktijk Van Brenk 8 augustus t/m 29 augustus
Huisartsenpraktijk Sanders 15 juli t/m 7 augustus
Huisartsenpraktijk Voss 29 juli t/m 21 augustus
Huisartsenpraktijk de Brug 15 juli t/m 7 augustus

Bij afwezigheid van uw huisarts tijdens de vakantie wordt door de andere huisartsen in Glanerbrug waargenomen.
Indien u tijdens kantoortijden een huisartsenpraktijk nodig heeft, of een herhaalrecept wilt bestellen dan hoeft u enkel het bekende telefoonnummer van uw eigen huisarts te bellen. Na indrukken van nummer 9 in het keuzemenu wordt u automatisch doorgeschakeld naar een dienstdoende praktijk in Glanerbrug.
De telefoontjes van de afwezige huisartsenpraktijk worden door middel van een telefooncarrousel eerlijk verdeeld over de aanwezige huisartsen binnen Glanerbrug. De huisartsen willen u vriendelijk verzoeken om altijd te bellen met uw eigen praktijk indien uw eigen huisarts niet aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat u als patiënt snel verbonden wordt met een andere huisartsenpraktijk in Glanerbrug.

Voor spoedeisende zaken tijdens tussen 8.00 en 17.00 uur drukt u in het keuzemenu op nummer 1. U wordt dan doorgeschakeld naar de spoedlijn van een dienstdoende praktijk.
Na 17.00 uur en in het weekend kunt u voor spoedgevallen bellen met de Centrale Huisartsenpost telefoonnummer 088 555 1188.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 2 weeks ago

Het Aquadrome in de zomervakantie elke dag open

Er kan de hele zomer vakantie volop worden gezwommen bij het Aquadrome. Speciaal voor de zomer is er een weersbestendig en eenduidige programmering samengesteld.
Anders dan voorgaande zomers komt er dit jaar geen water in het buitenbad. In verband met de hoge gasprijs is hiertoe besloten. Maar het recreatie bad is in de zomervakantie elke dag open, zonder tijdsloten en met behoudt van de vaste lage prijs. Buiten zijn de waterspeeltuin en ligweide open en er is elke dag binnen of buiten een opblaasattractie.
Voor ieder wat wils
“De klant staat voorop en daarom hebben we gekeken naar wat wel mogelijk is om deze zomer te zorgen voor het ultieme zwemuitje. Er is een programmering samengesteld waarbij plek is voor alle doelgroepen. Zo kunnen ouderen in de ochtend uren deelnemen aan Aqua Vitaal en is er voor de fanatiekeling Aqua Sport. Zwangere dames kunnen fit blijven met Aqua Zwanger en voor de allerkleinsten is er Aqua Mini. Natuurlijk is er ook de ruimte om baantjes te zwemmen in het sportbad, hier zijn zelfs extra blokken voor ingepland,” aldus Erik Kroeze, teamleider zwembaden.
Kijk voor een actueel overzicht van de openingstijden op www.sportaal.nl/tickets

Glanerbrug-Digitaal

2 months 2 weeks ago

Zomeractiviteiten in Enschede!

Count down! Het is bijna zomervakantie! Wil je weten wat er allemaal te doen is voor jongeren in de stad? Check dan deze flyer van Alifa. De jongerenwerkers organiseren per stadsdeel allerlei activiteiten. Je kunt gratis meedoen! De start is de Urban WEEK!

Glanerbrug-Digitaal

2 months 2 weeks ago

www.tubantia.nl/enschede/niet-vissen-niet-zwemmen-en-honden-aan-de-lijn-vermoeden-van-botulisme-in-glanerbrug~a0d42c4b/

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Markering aangebracht op Gronausestraat

Binnenkort wordt markering aangebracht op de nieuw aangebrachte bestrating tussen de Nieuw Frieslandstraat en de grensovergang.

• De werkzaamheden worden uitgevoerd in schoolvakantie op maandagochtend 25 juli. De markering wordt erop gebrand. Per locatie gaat het om 1 à 2 uur werk.

• Omleiding: simpele omleiding vanaf Enschede: Grensovergang afgesloten, Gronau volg A en dan vanaf Oostweg, A35 richting Gronau. Andersom in Duitsland in Duits: Grensovergang afgesloten, Glanerbrug en Enschede volg A en dan weer via A35 Oostweg. Vooraankondigingsborden worden week voor uitvoering geplaats op beide locaties

• Verkeersregelaars worden ingezet tijdens afsluiting

• Verkeer bij de Nieuw Frieslandstraat wordt omgeleid via de parallelweg zoals ook eerder is uitgevoerd

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Informatieavond over (leren) bridgen

Bridge is een boeiend en uitdagend kaartspel dat je samen met een partner speelt. Bij het bridgespel staat plezier en samenwerken centraal. Vaak wordt het spel gespeeld op een club, maar het kan uiteraard ook thuis met vrienden.
Het bridgespel kent letterlijk geen grenzen. Dat wil zeggen, dat het over de gehele wereld op dezelfde wijze wordt gespeeld. Ook online kun je het spelen, tegen wie dan ook. Een andere prettige bijkomstigheid is, dat het bridgespel je mentaal fit houdt.
Bridge is niet moeilijk, als het maar goed wordt uitgelegd. Johan en Ina Holtland willen je op een speciale informatieavond over dit mooie spel graag vertellen hoe een en ander in z'n werk gaat. Deze informatieavond wordt gehouden op maandag 29 augustus 2022 vanaf 19.30 uur in het gebouw van de Dorpskamer, Schipholtstraat 48B in Glanerbrug,.
Aanmelden vooraf is noodzakelijk via mail: johan@holtland.com, eventueel telefonisch: 06-51145709.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Twee padelbanen bij Tennisvereniging Glanerbrug

Tennisvereniging Glanerbrug breidt eind van dit jaar het tennispark aan de Ekersdijk uit met padelbanen. Onlangs zijn de leden tijdens de algemene ledenvergadering unaniem akkoord gegaan met het geschetste plan van aanpak.

Voorzitter Felix van de Straat: "Padel verovert snel terrein in Nederland. Tennisvereniging Glanerbrug wil liefhebbers de mogelijkheid bieden om ook deze sport in Glanerbrug te beoefenen. De tennisverenigingen die hun tennispark hebben uitgebreid met padelbanen zien het ledental fors toenemen. Deze plannen ondersteunen de strategische visie van het bestuur".

Padel is een racketsport waarbij de bal net elke keer anders gaat dan verwacht. Het wordt in een kooi gespeeld en het is een mix van tennis en squash. Padel is één van de snelst groeiende sporten ter wereld. In Spanje is het zelfs de meest beoefende sport na voetbal.

Naast de huidige accommodatie van Tennisvereniging Glanerbrug is nog grond beschikbaar die momenteel vooral in gebruik is als parkeerterrein. Het projectteam onder leiding van Linda van de Straat heeft de gemeente bereid gevonden om een deel van deze grond te verhuren. Hier komen vooralsnog twee padelbanen, met een optie op een toekomstige derde baan. Deze banen worden, evenals de onlangs gerenoveerde tennisbanen, het hele jaar bespeelbaar. De tennisvereniging verwacht dat uiterlijk in oktober de vergunning binnen is waarna de aannemer direct kan starten met de aanleg. Als alles volgens plan verloopt kan vanaf begin 2023 padel gespeeld worden aan de Ekersdijk. Tennisvereniging Glanerbrug is nog op zoek naar (nieuwe) leden die een rol willen spelen bij de introductie en organisatie van deze nieuwe tak van sport.


Meer info: Tennisvereniging Glanerbrug: www.tvglanerbrug.nl/

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Tuinen Fokje en Joke gaan weer open

Zaterdag 9 en zondag 10 gaan de tuinen van Fokje en Joke weer open. Het zijn tuinen van echte liefhebbers die graag tuinieren en hun hobby met andere liefhebbers delen. Ieder tuiniert op z‘n eigen manier maar met passie! Uiteraard is de entree gratis. De openingstijden zijn van ‘s morgens 10.00 uur tot ‘s middags 16.00 uur.

Adressen:
Tuin Fokje van Veen Tuin van Joke van Lier
Sonatestraat 18 Marco Polostraat 38
7554 XB Glanerbrug 7532 CL Glanerbrug

Tuin van Fokje van Veen

In Glanerbrug vind je de kleine tuin van Fokje van Veen, vol met mooie en kleurrijke planten en volle borders. Er is een tuinkas en daar kweekt ze bijzondere planten. Zelfs een vijver mag niet ontbreken. Deze postzegeltuin is heerlijk vol gegroeid met de meest prachtige planten en tuin vol leven.

Tuin Hidden Impression van Joke van Lier

Tuinliefhebbers, die onze tuin komen bezoeken, zijn altijd onder de indruk van de groene verrassing achter ons huis. Na de kleine voortuin wordt aan de zijkant de zichtlijn van de oase van bloemen al zichtbaar.
Zo ’n bloemenzee, die bovendien natuurlijk overloopt in de ecozone, had men niet verwacht. Vandaar dat we onze tuin de naam Hidden Impression hebben gegeven.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Wilhelmina sluit seizoen af met openluchtconcert

Op zaterdagmiddag 9 juli (aanvang 14.30 uur) geeft Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug bij goed weer opnieuw een openluchtconcert op het Heldersplein. Ook dit keer weer met medewerking van alle onderdelen van de vereniging.
Het aspiranten jeugdorkest o.l.v. Nienke Langkamp opent het concert met enkele vrolijke nummers, waarna het kinderkoor KIWI o.l.v. Renée Bisschop het overneemt en vervolgens spelen en zingen zij enkele nummers gezamenlijk. Aan het einde van dit eerste deel van het programma sluit het jeugdorkest van Wilhelmina ook nog aan en brengen zij gezamenlijk het toepasselijke nummer Zomer van Susan en Freek.
De rest van het concert wordt ingevuld door een optreden van het gezamenlijke grootorkest en jeugdorkest van Wilhelmina o.l.v. respectievelijk Nikki Kleijsen en Fried Dobbelstein. Zij brengen een zeer gevarieerd vrolijk en luchtig programma. Wij rekenen ook dit keer weer op mooi weer en een grote belangstelling. Dus neem je eigen stoeltje weer mee en geniet van deze zomerse afsluiting van het seizoen!

Bij de foto: In juni 2019 was het laatste openluchtconcert op het Heldersplein

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Voorstelling De Kindertemmer meer dan geslaagd!

Regelmatig klonk er gelach of gemor vanaf de verduisterde tribune in sporthal De Brug. Een duidelijk teken dat het publiek zich prima vermaakte met het verhaal van verteller en kinderboekenschrijver Jacques Vriens. ‘De Bende van de Korenwolf’, ‘Achtste groepers huilen niet’ en ‘Meester Jaap’ zijn bekende kinderboeken van hem. Maar in deze voorstelling waarbij de muziek werd verzorgd door Muziekvereniging Wilhelmina was de keuze gevallen op ‘De Kindertemmer’. Over dat sprookje ging dit verrassende familieconcert.

‘De Kindertemmer’ is een hilarisch verhaal over twee verwende en vervelende mormels: Quinten en Annabel. Als ze hun zin niet krijgen gaan ze rellen. Schieten vogels uit de bomen of roosteren goudvissen op de barbecue. Hun wanhopige ouders doen er alles aan om de kinderen nóg meer te verwennen met uitstapjes naar pretparken en zwemparadijzen, maar het gaat van kwaad tot erger.
Ten einde raad schakelen de ouders de hulp in van de Kindertemmer: een merkwaardig mannetje dat Quinten en Annabel de schrik van hun leven bezorgt.

Dit bijzonder geslaagde project van Wilhelmina en Jacques Vriens werd financieel mogelijk gemaakt door de sponsoren Fonds Wederopbloei, Wijkbudget Glanerbrug en Coöperatiefonds van de Rabobank.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Nieuw in Glanerbrug: UniQ Uitvaartzorg:
Wanneer nabestaanden het even niet (meer) alleen kunnen

Soms weet je als kind al wat je later wilt worden. Soms is dat een ontdekkingstocht waar je na de nodige (levens)ervaring stap voor stap achter komt. Carol Fokkens (42) heeft haar passie ontdekt toen ze als vrijwilliger voor Make a Memory foto’s maakte voor ouders van terminaal zieke of overleden kinderen. “Het voelt goed om tot steun te kunnen zijn bij het afscheid van een dierbare. Als verzorger van overledenen en uitvaartbegeleider heb ik de afgelopen jaren de nodige ervaring opgedaan. Nu is het tijd met UniQ Uitvaartzorg zelfstandig een volgende stap te zetten. Met UniQ Uitvaartzorg wil ik nabestaanden ondersteunen. En met mijn persoonlijke noot regelen waar zij het even niet (meer) alleen kunnen.”

Carol wil bij het werken als zelfstandig uitvaartbegeleider zo dicht mogelijk bij zichzelf blijven. “Ik wil de nabestaanden zo persoonlijk mogelijk van dienst zijn. Ik zie mezelf dan ook niet als uitvaartleider, maar als uitvaartbegeleider. De nabestaanden nemen afscheid, niet ik. Ik sta naast of achter hen en geef vertrouwen dat alles goed is geregeld en zij kunnen doen wat ze moeten doen: afscheid nemen. Een uitvaart is voor mij niet dat laatste uurtje in het crematorium of op de begraafplaats. Ik vind dat je oog moet hebben voor het hele proces rondom de overleden en de week van de uitvaart. Zonder een ‘normale’ uitvaart te kort te doen wil ik heel graag ouders van dienst zijn wanneer het een overlijden van een kind betreft. Door mijn ervaringen als fotograaf van Make a Memory heeft dat een speciaal plekje in mijn hart gekregen.”

Contactgegevens:
UniQ Uitvaartzorg
06 43 76 44 76
info@uniquitvaartzorg.nl
www.uniquitvaartzorg.nl

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Reünie St.Gerardusschool

Op vrijdag 30 september is de grote reünie van de St.Gerardusschool in het kader van het 100-jarig bestaan van de school. Voor deze reünie moet u een kaartje hebben en dat is vanaf 10 juli a.s. alleen digitaal te krijgen via www.ikbenaanwezig.nl

Op de site gaat u naar het linkje ‘bezoekers’ en daarna naar ‘tickets kopen’. Daar zoekt u naar het logo van de St.Gerardusschool en dan wijst het zich verder vanzelf.
Na betaling van € 10,= (dit is inclusief twee consumpties) ontvangt u een QR code die u bij bezoek aan de reünie kunt laten zien.

De kaartjes zijn te koop tot uiterlijk 10 september, maar als het maximale aantal bezoekers eerder is bereikt, sluiten we de site.

Jubileumcommissie St.Gerardusschool

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

Noël Temmink Lid van Verdienste Ons Clubje

Met goedkeuring van de aanwezige leden werd Noël Temmink op de algemene jaarvergadering unaniem benoemd tot Lid van Verdienste van Ons Clubje. “We zijn erg blij dat we Noël op nog betrekkelijk jonge leeftijd tot het beperkte rijtje Lid van Verdienste leden hebben mogen toevoegen,” aldus voorzitter Peter van der Steeg. “We zijn hem erkentelijk voor alle werkzaamheden die hij de afgelopen decennia voor de club heeft verricht. Hopelijk mogen wij als vereniging nog lange tijd van zijn inzet genieten.”

Glanerbrug-Digitaal

2 months 3 weeks ago

www.tubantia.nl/enschede/denie-geeft-57-jaar-gymnastiekles-en-stopt-vandaag-op-haar-73ste-een-kind-van-7-of-8-jaar-optillen-kost-steeds-meer-kracht~af3b1937/

Glanerbrug-Digitaal

2 months 4 weeks ago

Wil jij op een van de mooiste parels van Losser GIDS worden? Grijp nu je kans

Steenfabriek de Werklust is een van de laatste complete steenfabrieken met ringoven van Nederland. In de glorie jaren werden hier de beroemde met de handgevormde ossestenen gebakken van de klei uit de nabijgelegen kleigroeve.
Nu is het treintje, dat vroeger werd gebruikt om de klei te transporteren, omgebouwd om de gasten te vervoeren rondom de kleigroeve.
De fabriek is een museum in een Rijksmonument en ademt een en al nostalgie en techniek uit. Er is al jaren een gezellig team van vrijwilligers, in de leeftijd van 18 tot 88 jaar, die dit mooie monument in stand houdt. Elk jaar is het weer een feest om in de wintermaanden mee te kunnen bouwen aan een van de mooiste kerststallen exposities.
Er is altijd wat te doen op de ‘Werklust’ en na de coronaperiode willen we de bezoekersaantallen weer laten stijgen. We zijn daarom op zoek naar gidsen voor de rondleidingen, machinisten voor het rijden met het treintje, mensen die meehelpen in het restaurant en hulp bij het opbouwen van de kerstexpositie. Kortom op zoek naar uitbreiding van de vrijwilligersclub. Je pakt op wat je leuk vindt en je bepaalt zelf hoe vaak per maand je er mee bezig wilt zijn. Er wordt gezorgd voor opleiding en coaching.
Voor een vrijblijvend infogesprek ben je van harte welkom op woensdag 13 juli tussen 16.30 – 19.30 uur in het entreegebouw van steenfabriek de Werklust, Smuddeweg 3 in Losser.
Mocht deze datum je niet uitkomen, dan zijn er altijd mogelijkheden om op een ander tijdstip een afspraak te maken voor ook een info-gesprek via 06-16889829.
Kijk voor een impressie over de steenfabriek op www.steenfabriekdewerklust.nl

Glanerbrug-Digitaal

2 months 4 weeks ago

RegioBank weer de klantvriendelijkste bank van Nederland

RegioBank is voor de vijfde keer de klantvriendelijkste bank. Eind mei van dit jaar is RegioBank weer verkozen tot de klantvriendelijkste bank van Nederland. Voor de vijfde keer! Ook in 2017, 2019, 2020 en 2021 won RegioBank deze prijs.

Vertrouwd gezicht in de buurt
Rein Wispelweij, directeur RegioBank: 'Ik vind het echt ontzettend mooi dat RegioBank deze prijs voor de vijfde keer gewonnen heeft. Daarvoor hartelijk dank aan onze klanten, omdat zij het zijn die ons deze prachtige waardering geven. En hartelijk dank aan onze Zelfstandig Adviseurs, die elke dag weer voor klaarstaan voor hun klanten. Want zij kennen hun klanten écht, zij zijn het vertrouwde gezicht in dorpen en kleine steden, verspreid door heel Nederland. Heel fijn om te zien dat onze klanten dat zo waarderen. Dat is natuurlijk waar we het allemaal voor doen.'

Huub Theussing van Theussing Hypotheken & Verzekeringen ‘Hoe mooi is het om deze prijs te winnen. Een prijs die we dankzij de stem van onze klanten hebben gekregen. Zij vinden het heel fijn dat we in de buurt zitten. En dat we ze vriendelijk begroeten, met hun naam of voornaam. Want wij kennen onze klanten echt. Beste klanten, heel veel dank voor de erkenning!’.

Meer over RegioBank
RegioBank is al ruim 100 jaar actief in de buurt. In dorpen en kleine steden zijn de Zelfstandig Adviseurs van RegioBank een vertrouwd gezicht. Zij kennen hun klanten en weten hoe belangrijk een leefbare buurt is waar iedereen zich thuis voelt: bewoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen. Om het buurtgevoel te vergroten steunt RegioBank samen met het Oranje Fonds lokale projecten. En regelt de klant zijn bankzaken gewoon in de buurt. Dat is RegioBank, de buurtzame bank. RegioBank is onderdeel van de Volksbank, samen met SNS, ASN Bank en BLG Wonen. Voor meer informatie: www.regiobank.nl.

Glanerbrug-Digitaal

2 months 4 weeks ago

De Kindertemmer: Verrassend familieconcert met Wilhelmina en kinderboekenschrijver Jacques Vriens

‘De Bende van de Korenwolf’, ‘Achtste groepers huilen niet’ en ‘Meester Jaap’. Wie kent deze kinderboeken van Jacques Vriens niet. Minder bekend zijn de sprookjes van hem: ‘Lampekapje en de wolf’ en ‘De Kindertemmer’. Over dat laatste sprookje gaat het verrassende familieconcert dat Muziekvereniging Wilhelmina zondagmiddag 3 juli in samenwerking met Jacques Vriens (76) organiseert in sporthal De Brug in Glanerbrug. We spraken met hem over zijn werk en De Kindertemmer in het bijzonder.

1. U schreef van jongs af aan al toneelstukken die u met vriendjes opvoerde. Hoe ontdekte u dat u schrijven leuk vond?

Op onze vrije woensdagmiddagen speelden we bestaande sprookjes zoals Sneeuwwitje. Vaak ruziënden we over de rolverdeling, was het een chaos. Ik nam dan vaak het voortouw om orde in de chaos te scheppen. De manier was zelf een sprookje te schrijven. Mijn eerste schreef ik toen in 9 jaar was: ‘Het gestolen prinsesje’.

2. Na de verhuizing van Helmond naar Amsterdam wilde u eigenlijk naar de toneelschool. Het werd de kweekschool, nu de pabo. Hoezo?

Voor de toneelschool werd ik afgewezen met het bericht ‘u lijkt ons minder geschikt’. Van de 200 kandidaten werden er ook maar acht aangenomen. Dus werd het mijn tweede keuze: de gemeentelijke kweekschool voor Onderwijzers en Onderwijzeressen in Amsterdam.

3. Uw eerste boek kwam uit in 1976. Vanaf 1993 werd u fulltime schrijver. Dat heeft dus nog wel even geduurd.

Als hoofd van de school had ik het ontzettend naar mijn zin in het onderwijs. Maar in de jaren 90 gebeurden er twee zaken die daar verandering in brachten. Allereerst kreeg ik meer naamsbekendheid omdat ik het kinderboekengeschenk mocht schrijven. En een hoofd van de school werd je steeds meer manager. Je had geen eigen groep meer. En ik vroeg me af of ik daar wel gelukkig van zou worden. Maar ik bezoek nog wel steeds scholen, hoor. Die oude meester sla je er niet uit!

4. Uw boeken zijn meestal vrolijk van toon. Maar er komen in uw boeken ook serieuze onderwerpen aan bod zoals echtscheiding en pesten. Is dat ook het geval in ‘de Kindertemmer’?

De Kindertemmer is een hilarisch verhaal over twee verwende en vervelende mormels: Quinten en Annabel. Als ze hun zin niet krijgen gaan ze rellen. Schieten vogels uit de bomen of roosteren goudvissen op de barbecue. Hun wanhopige ouders doen er alles aan om de kinderen nóg meer te verwennen met uitstapjes naar pretparken en zwemparadijzen, maar het gaat van kwaad tot erger.
Ten einde raad schakelen de ouders de hulp in van de Kindertemmer: een merkwaardig mannetje dat Quinten en Annabel de schrik van hun leven bezorgt. Hoe verklap ik maar niet!

5. Wat kunnen de bezoekers verwachten van jullie samenwerking?

Fried Dobbelstein en ik zijn vrienden. We hebben al eerder samen een project gedaan met de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer. Hij vroeg samen iets te doen bij Wilhelmina. Samen met Hans Schippers heeft hij de muziek bij de Kindertemmer uitgezocht die bij de sfeer in het boek past.

Zondagmiddag 3 juli
Sporthal De Brug, Schipholtstraat 45 in Glanerbrug
Familieconcert ‘De Kindertemmer’
Verteller: Jacques Vriens
Muziek: Muziekvereniging Wilhelmina olv Fried Dobbelstein en Hans Schippers
Aanvang: 15.00 uur, zaal open 14.30 uur.
Entree: gratis

Bij de foto: Jacques Vriens repeteert met Wilhelmina voor het familieconcert ‘De Kindertemmer’ (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

3 months 9 hours ago

Glanerbrug-Digitaal

3 months 15 hours ago

Glanerbrug-Digitaal

3 months 15 hours ago

Rick van der Veen wint Jaap Goosen memorial

De Jaap Goossen memorial is deze keer gewonnen door Rick van der Veen. Allereerst verzet Rick als secretaris en wedstrijdsecretaris van Avanti W. bergen werk binnen het voetbalbestuur. Hij is destijds begonnen als coördinator scheidsrechterszaken, daarna is hij benoemd tot secretaris van de afdeling voetbal, maar bleef hij zich ook nog bezig houden met de scheidsrechters.
Door het wegvallen van Hans Bloemsma heeft hij ook nog eens de taak op zich genomen om te gaan functioneren als wedstrijdsecretaris senioren zowel dames als heren - junioren ook meisjes en jongens en de pupillen. Bijna een volledige dagtaak mede door de omvang van de afdeling voetbal.
Hij is dan ook mede gezien zijn jeugdige leeftijd een voorbeeld voor een ieder dat je naast studie en werk ook nog een geweldige bijdrage kunt leveren binnen het verenigingsleven. Een voorbeeld waarvan wij hopen dat die navolging zal vinden bij velen binnen onze vereniging.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 day ago

De Dorpsraad over de toekenning van 2,2 mln. voor De Brug

Met groot genoegen hebben wij kennisgenomen dat de coalitiepartijen onze plannen m.b.t. het zwembad ondersteunen en daarvoor 2,2 mln. in het coalitieakkoord hebben vrijgemaakt.
Wij zien onze standvastigheid en doorzettingsvermogen met dit beschikbare budget beloond, wat een stap in de goede richting is en wat een belangrijk perspectief biedt voor een zwemvoorziening in Glanerbrug.
Wij gaan nog steeds uit voor heropening van het zwembad de Brug voor minimaal 15 jaar, omdat
• Er een breed draagvlak in Glanerbrug is voor een zwemvoorziening, zoals uit de door ons gehouden animopeiling blijkt
• Wij nu zekerheid willen hebben, omdat het zwembad al te lang dicht is en nieuwbouw elders nog vele jaren gaat duren en wellicht niet dekkend is met deze 2.2 mln.
Over de precieze invulling en daaraan verbonden voorwaarden van deze 2,2 mln. zullen wij in overleg treden met de gemeente. Wij verwachten dat het geld op z’n vroegst in 2023 beschikbaar komt, omdat de besluitvorming daarover onderdeel is van het gemeentelijk (jaarlijkse) begrotingsproces.
De gemeente is nu aan zet. Wij wachten ook nog op een reactie van de gemeente voor welke, door ons in mei ’22 voorgelegde opties, zij kiest. Het gaat dan om:
Optie 1: De gemeente gaat als eigenaar van het zwembad de exploitatie uitbesteden aan een derde partij of
Optie 2: De gemeente draagt het zwembad voor een symbolisch bedrag over aan een nieuwe rechtsvorm (Btw plichtige stichting of vereniging) die zorgdraagt voor exploitatie van het zwembad. Het toegezegde geld van de gemeente komt dan ter beschikking van deze stichting om met dat geld de renovatie van het zwembad te bekostigen voor tenminste 15 jaren.
Voor beide opties geldt wat ons betreft:
1. Het belang van participatie vanuit de samenleving. Bijvoorbeeld door sponsoring van burgers en/of bedrijven bij te dragen aan kostenreductie van de renovatie en/of exploitatie, door als vrijwilliger bij te dragen aan de exploitatie zoals bijv. als toezichthouder, instructie, huishoudelijke taken.
2. De gasteller op ‘0’ om zo bij de exploitatie niet afhankelijk te zijn van de grillige kosten op de energiemarkt.
3. Glanerbrug blijft betrokken bij de verdere uitwerking/uitvoering

Dorpsraad Glanerbrug

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 days ago

Jubileumdag Avanti W. ENorm geslaagd

Twee jaar na dato vierde omnisportvereniging Avanti W. afgelopen zaterdag alsnog haar 90-jarig bestaan. Overdag met verschillende activiteiten en festiviteiten, ’s avonds op het eindfeest met de band ENorm. Het jubileumcomité kan terugkijken op een ENorm geslaagde dag en avond.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 6 days ago

‘Doe mee-project’ van ROC studenten brengt ouderen en jongeren met elkaar in contact

Ze hadden op de laatste dag van mei ’s middags om 4 uur afgesproken in de hal. Vier bewoners van het Ariënshuis en vier kinderen van b.s.o. De Brug. Henk en Diny Spoelman, Marja Bossink en Nanny Koller meldden zich op tijd, de kids Jaïrah, Evelien, Jesper en Wouter kwamen een kwartiertje later. Het was in het begin duidelijk een gevalletje van de kat uit de boom kijken. Die eerste ontmoeting.
Met de hulp van begeleiders Marco, Esmeralda en Danny werden koppeltjes gevormd. Het koppeltje Nanny (66) en Jesper (4) lag direct voor de hand: beiden droegen een shirt van FC Twente. De andere duo’s werden gevormd door Henk (90) en Jaïrah (8), Diny (87) en Evelien (5) en Marja (83) en Wouter (6). Besloten werd boodschappen te gaan doen bij AH., maar halverwege stelde Danny voor te trakteren op een ijsje van Oonk. Iedereen stemde direct in met dit voorstel zodat een boodschapje doen een lekker uitstapje werd. Britt Unland, Jacques Klein Wentink en Koen Mansveld, studenten van het ROC pakten dit idee van Karin Koers en Danny de Jong op en maakten er hun “Doe mee’-project van een afstudeerproject van Samen 1 tegen Eenzaamheid Enschede. Je leest er alles over op de website van Glanerbrug Digitaal.

Bij de foto: Samen genieten van een ijsje

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 week ago

Groep 8 van obs Glanerbrug-Zuid scoort bovengemiddeld op eindtoets. Geen last gehad van corona lockdowns.

‘De gevolgen voor schoolresultaten zijn overwegend ongunstig, maar er zijn ook positieve effecten.’ Dat concludeert het Nederlands Jeugdinstituut na een onderzoek naar corona en onderwijs. Vooral bij leerlingen uit kwetsbare gezinnen hebben de schoolresultaten tijdens corona eronder geleden. Met name vakken als rekenen en spelling. Groep 8 van de openbare basisschool Glanerbrug-Zuid blijkt daarop zo’n positieve uitzondering te zijn. De redactie van de Grensstreek vroeg aan directeur Rianne Buist, groepsleerkracht Jules Navis en leerlingen Lana Bisschops, Keano de Rijter en Mauro Sievers hoe het hun school is gelukt dat verschil te maken.

Directeur Rianne Buist is trots dat de groep in vergelijking met scholen met dezelfde schoolbevolking boven het landelijk gemiddelde heeft gescoord op de IEP Eindtoets. Volgens haar is dat vooral te danken aan de goede samenwerking tussen de kinderen, ouders en de school. “Bij de start van de eerste lockdown hebben we alle mogelijke digitale middelen direct ingezet. We hebben in die periode een werkwijze ontwikkeld die we in de tweede lockdown weer op konden pakken. Ook voor kinderen die in quarantaine moesten. De groep heeft het gewoon heel goed gedaan. Alleen jammer dat ze sociaal natuurlijk wel te kort kwamen.”

IEP Eindtoets
Lana (12), Keano (11) en Mauro (12) hebben net als hun klasgenootjes op de IEP Eindtoets beter gescoord dan op de Cito-toetsen de afgelopen jaren. De toets meet de verplichte vaardigheden lezen, taalvaardigheden en rekenen aan het eind van groep 8. “De IEP anders dan de Cito. Hij is beter te begrijpen en prettiger te doen,” menen Lana, Keane en Mauro. “We hebben tijdens de lockdowns thuis net zo hard gewerkt als op school. Iedere dag zaten we van ’s morgens 9 tot ’s middags 2 uur online. Onze meester Jules zorgde steeds voor veel afwisseling in de digitale lessen. En met de nodige humor. Voor de sociale contacten kwamen we af en toe bij elkaar op het schoolplein.”

Groepsleerkracht Jules Navis benadrukt dat het vooral de verdienste van de groep is dat ze beter hebben gescoord dan hun leerpotentieel. “Ik heb alleen voor een duidelijke structuur gezorgd. Ook tijdens de twee lockdowns.” De komende weken wordt het schooljaar afgesloten. Onder andere met een zelfgeschreven musical. “Ook dat tekent deze groep. Ze hebben zelf meegeschreven aan het script voor de musical naar aanleiding van de Disneyfilm Coco. Dat laat zien hoe de kinderen zijn gegroeid.”

Bij de foto: Groep 8 van obs Glanerbrug-Zuid heeft bovengemiddeld gescoord op IEP-toets (foto obs Zuid)

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 week ago

Twee jaar na dato viert Avanti Wilskracht alsnog 90-jarig bestaan: We doen het gewoon!!

Op zaterdag 25 juni is het dan eindelijk zover. Dan viert omnisportvereniging Avanti W. twee jaar na dato alsnog haar 90-jarig bestaan. Het jubileumcomité hoefde daar niet lang over te dubben. Na twee lockdowns is het tijd voor een feestje. We doen het gewoon! Alleen alle activiteiten op één dag: zaterdag 25 juni.
De bomvolle jubileumdag begint ’s morgens met een voetbaltoernooi voor de jeugd. Vanaf 12 uur zijn oud-leden en leden welkom. Tijdens de reünie huldigen we onze jubilarissen en onze twee nieuwe ereleden. Daarnaast zullen we ook de jubileumglossy presenteren. En ook zal de winnaar van de Jaap Goossenmemorial bekend worden gemaakt.
In de tweede helft van de middag zijn er activiteiten van de afdelingen handbal en streetdance. Om 16.00 uur wordt de voetbalwedstrijd tussen oud en jong Avanti W. gespeeld. ’s Avonds houden we een spectaculair eindfeest met onder andere de band ENorm. Aanvang: 19.30 uur.

Bij de foto: Het jubileumcomité (vlnr Eugène, Jan, Rick, Marc, Marja, Thomas, Angela, Anne en Ferry) heeft gezorgd voor een bomvolle jubileumdag (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 week ago

Medlon + SHO = Unilabs in Twente

De diagnostische centra Medlon en SHO gaan vanaf 1 juli samen verder onder de naam Unilabs Nederland, de internationale groep waar beide organisaties deel van uitmaken. De dienstverlening aan de aanvragers zoals (huis)artsen, zorginstellingen, verloskundigen in de regio blijft onveranderd. U als patiënt houdt uw vertrouwde contactpersonen en vakspecialisten. Ook het fijnmazige netwerk van bloedafnamelocaties blijft behouden, alleen de naam en het beeldmerk op de gevel veranderen.

De medewerkers zijn echter precies hetzelfde en helpen u graag verder. Om te zorgen dat u goed geholpen wordt, wordt een gezamenlijk afsprakensysteem ingevoerd. Dit is vanuit de bestaande websites www.medlon.nl en www.sho.nl bereikbaar. In het afsprakensysteem kiest u vervolgens de dichtstbijzijnde locatie en een datum en tijd.

Over Unilabs
Unilabs is een van Europa's grootste diagnostische bedrijven. Het biedt een compleet assortiment laboratorium-, pathologie- en beeldvormingsdiensten voor patiënten over de hele wereld. Met 12.700 medewerkers in 150 beeldvormingscentra en 250 laboratoria in 17 landen, voeren we meer dan vier miljoen laboratoriumtests per week uit - en redden we elke dag levens.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 week ago

Slechts nieuws voor de Glanerbrugse voetballiefhebbers

Het keurkorps van Avanti Wilskracht is helaas niet gepromoveerd naar de tweede klasse zondag. Het elftal van trainer Remco Dokter verloor in de finaleronde van de nacompetitie met 2-1 van Reutum. Sportpark De Noork aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo, de thuishaven van VV BWO, vormde het decor voor deze allesbeslissende nacompetitiewedstrijd. In de competitie in 3A werd het dit seizoen 1-1 en 4-0 voor Reutum, dat in het begin van de competitie minder presteerde dan Avanti W.. Avanti W. liet het daarentegen in de competitie in de laatste negen wedstrijden afweten met slechts één zege.
Het kunstgrasveld was omzoomd met ongeveer 1250 toeschouwers. Derhalve een sfeervolle ambiance voor de 22 acteurs. Avanti W. begon wat beter aan de wedstrijd maar halverwege kwam Reutum uit het niets op een 1-0 voorsprong. Een mooie stift van Mark Morskieft was doelman Diego Scholten te machtig. Verder geen opzienbarende feiten in de eerste helft.
Avanti W. begon na de hervatting enthousiaster aan het duel. Het kreeg een paar kleine kansen die niet verzilverd werden. Maar de Glanerbrugse formatie kwam in het eerste kwartier ook goed weg, toen de bal rakelings naast het doel werd geschoten. Nog geen minuut later een idem dito situatie aan de andere kant. Het spel golfde aardig op-en-neer.
In de 65ste minuut moest Avanti W. met tien man verder toen scheidsrechter Otmar Schoonderwoerd de rode kaart trok voor Danny Nordkamp. Dat liep gelijk fataal af, want uit de toegekende vrije trap scoorde Reutum direct 2-0.
In de 82ste minuut kwam Avanti W. na een hoekschop terug tot 2-1 door een doelpunt van Luc Ungerer, maar daar bleef het bij. Een te slappe kopbal werd simpel een prooi voor de goalie van Reutum en in blessuretijd verdween de bal op miraculeuze wijze net naast de doelpaal. ,,Het is natuurlijk jammer. Teleurgesteld in de uitslag, maar mijn ploeg valt niet zoveel te verwijten,” meent trainer Remco Dokter. “Reutum was iets beter in de afwerking. Jammer dat we dit seizoen veel geblesseerde spelers hebben gehad. Behalve doelman Diego Scholten die Avanti W. om studieredenen gaat verlaten, blijft het team volgend seizoen in tact,” aldus Dokter.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 week ago

Tandarts Edwin de Wals krijgt nieuwe collega: dochter Pien!

De tandartsenpraktijk van Edwin de Wals kende de afgelopen jaren een patiëntenstop. Vanaf nu is die stop opgeheven. De praktijk wordt namelijk uitgebreid met een collega: dochter Pien de Wals krijgt een eigen stoel in de praktijk van haar vader. En dus de mogelijkheid een eigen patiëntenbestand op te bouwen. Een dezer dagen rondt ze haar studie af. Officieel begint ze in de tweede helft van augustus in de praktijk aan de Gronausestraat in Glanerbrug.

Tandarts worden. Eigenlijk lag die keuze na de middelbare school voor Pien wel voor de hand. “Ik wilde in ieder geval geen kantoorbaan. Ik wilde iets met de handen doen, een medisch beroep en met een technische achtergrond. Zo kwam ik uiteindelijk toch uit op tandheelkunde, net als mijn vader. Zes jaar geleden ben ik de opleiding in Nijmegen begonnen en binnenkort mag ik mijn diploma ophalen. De komende jaren zullen mijn vader en ik samen werken in de praktijk in Glanerbrug. Ook omdat ik mij net als mijn vader wil verdiepen in de chirurgische kant van het vak zoals tandvleesbehandelingen en implantologie.”

Edwin de Wals vestigde zich in 1992 in Glanerbrug. Eerst aan de Tolstraat. In 1998 verhuisde de praktijk naar een nieuw onderkomen aan de Gronausestraat 1172. Nu Pien erbij komt kunnen zich weer patiënten aanmelden. Bovendien is Pien op zoek naar een gezellige, vaste tandartsassistente waarmee ze samen de komende jaren de praktijk verder uit kan breiden. Belangstelling? In de advertentie elders in deze Grensstreek staat hoe je kunt solliciteren.

Bij de foto: Vader Edwin en dochter Pien de Wals gaan samenwerken in de praktijk in Glanerbrug (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 week ago

Verlies Eilermark en winst Avanti W. in nacompetitie

Helaas geen promotie voor het elftal van Eilermark-zaterdag. In Hengelo werd afgelopen dinsdagavond met 4-1 verloren van ATC'65, dat nu naar de finaleronde gaat. Het begon trouwens veelbelovend voor de Glanerbrugse formatie, want na acht minuten kwam het op een 0-1 voorsprong toen Dylan Droste een vrije trap doeltreffend benutte. Nog voor de rust kwam de thuisclub via Jansen op 1-1. Na de rust velden Niels Bijen en Mike Gigengack (2x) het vonnis over Eilermark.

Een dag later deed Avanti Wilskracht het beter in Vaassen tegen KCVO. De thuisclub, dat als derde was geëindigd in 3D en zondag 2e klasser Vogido met 4-1 klopte, keek bij de rust tegen een 0-1 achterstand aan door een doelpunt van Daan Schenning. Carlos Scholtens bracht vervolgens de stand op 0-2 en toen Ungerer 0-3 scoorde was het pleit in feite beslecht. Dani Boersink redde daarna nog de eer voor KCVO. Aanstaande zondag ontmoet het elftal van trainer Remco Dokter Reutum dat Wijhe met maar liefst 5 – 1 versloeg. ,,Een pittige tegenstander, maar we hebben er alle vertrouwen in", liet trainer Remco Dokter weten. De winnaar promoveert naar de tweede klasse.

Tekst: Ruud Gravendijk

Foto’s KCVO – Avanti W. Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

3 months 1 week ago

Op zondag 18 september maken we er een feestje van!

Hoe kunnen we Glanerbrug mooier, aantrekkelijker en veiliger maken? Hoe kun jij jouw ‘Droom van Glanerbrug’ in vervulling laten gaan? Een groep enthousiaste Glanerbruggers gesteund door Bureau Vers Bestuur en stadsdeel Oost is al ruim een half jaar bezig die dromen onder de Glanerbruggers te verzamelen. De ‘kartrekkers’ zoals ze zich noemen vinden het nu langzamerhand tijd worden om actie te ondernemen. Uit het lijstje verzamelde dromen kozen ze voor het organiseren van een dorpsfeest cq braderie. De meeste Glanerbruggers hebben goede herinneringen aan de braderieën in de jaren 80 en het Brugger Mega Festijn in 2010, 2011 en 2012. Met als gevolg dat een braderie hoog op vele verlanglijstjes staat.

Afgelopen dinsdag vergaderden die kartrekkers weer over de organisatie van het dorpsfeest cq braderie dat de naam Bruggerfestijn 2022 krijgt. Het Bruggerfestijn was in eerste instantie gepland op zaterdagavond 17 september met een grootse feestavond en zondag 18 september met een braderie. Maar het werd al snel duidelijk dat vooral de feestavond op korte termijn niet haalbaar was. Zo’n avond vraagt enorm veel voorbereiding. Denk alleen maar eens aan het organiseren van de horeca en een veilig verloop op zo’n avond. Besloten werd zich te richten op de braderie op zondag 18 september op een voor het verkeer afgesloten Gronausestraat.

Kramen, demonstraties, attracties

Lekker snaaien langs de kramen. Dat hoort natuurlijk bij een braderie. Niet alleen standhouders krijgen de gelegenheid een kraam te huren. Uiteraard krijgen ook verenigingen en instellingen de gelegenheid zich te presenteren. Maar dat kan ook door het geven van demonstraties. Bijvoorbeeld door de Glanerbrugse sportverenigingen en sportscholen. Voor de kinderen komen er natuurlijk verschillende activiteiten en (kermis)attracties. De komende maanden zal het programma steeds concretere vormen aannemen. Daarvan houden we u natuurlijk op de hoogte. En hebt u nog een idee of wilt meehelpen met de organisatie dan kunt u een mailtje sturen naar Droomvanglanerbrug@gmail.com
Voor het huren van een kraam op de braderie kunt u een mailtje sturen naar gronausestraatkraamhuur@gmail.com Kosten voor het huren van een kraam is 25 euro.

Bij de foto: Glanerbrug wil weer een braderie. Lekker slenteren langs de ‘stroat’. Op zondag 18 september gaat het weer gebeuren! Net als in 2010.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

Eerste Johnny Stübener 7 tegen 7 toernooi

Op vrijdag 1 juli a.s. organiseert G.V.V. Eilermark haar eerste Johnny Stübener 7 tegen 7 toernooi. Aanvang 18.30 uur.

Op 30 januari jl. overleed Johnny Stübener tijdens het spelen van een voetbalwedstrijd door een hartstilstand.
Hij was voor G.V.V. Eilermark van onschatbare waarde en liet een groot gat achter in onze vereniging. Hij was onze wedstrijdsecretaris en de spil in de informatievoorziening naar onze leden en de media. Ook was hij de grote animator en redacteur van ons prachtige jubileumboek “1920-12 oktober-2020, 100 jaar voetbal op de grens.”
Hij was bovenal een bescheiden, loyaal en plezierig mens om mee samen te werken.
Wij zijn hem veel dank verschuldigd en willen daarom zijn naam graag aan dit toernooi verbinden.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

Coalitieakkoord: Financiële steun voor heropening De Brug

GLANERBRUG - Aan het eind van de middag kwam er voor Glanerbrug heugelijk nieuws uit het stadhuis. In het coalitieakkoord van Burgerbelangen Enschede, VVD, ChristenUnie en PvdA is een eenmalige investering van 2,2 miljoen euro opgenomen om de heropening van zwembad De Brug mogelijk te maken. Sinds het zwembad in december 2017 werd gesloten uitten de Glanerbruggers hun ongenoegen over dit besluit met grote gevolgen voor het grensdorp. Zo werd de afdeling zwemmen van omnisportvereniging Avanti W. met zo’n 200 leden de nek omgedraaid. Evenals andere activiteiten voor de Glanerbrugse jeugd en senioren zoals de zweminstuif en aquafit. En niet te vergeten de zwemlessen voor de leerlingen van de basisscholen.
Gelukkig pikte de nieuwe dorpsraad die ruim twee jaar geleden aantrad de signalen het zwembad te heropenen uit het dorp op en ging met deze vurige wens aan de slag. Twee weken geleden presenteerde voorzitter Bert Siemeling in de stadsdeelcommissie Oost de conclusies van het haalbaarheidsonderzoek van de dorpsraad om De Brug te heropenen. Hij concludeerde dat heropening alleen mogelijk was met financiële steun van de gemeente (zie Grensstreek nummer 10). Die financiële steun is er dus nu. Wel zal van de Glanerbruggers de nodige inzet worden gevraagd bij het in stand houden van het bad.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

www.tubantia.nl/enschede-e-o/enschede-kiest-voor-harde-lijn-tegen-overlast-op-euregio-bedrijvenpark~a247fb54/

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

Eilermark en Avanti W. succesvol in nacompetitie

Voor GVV Eilermark-zaterdag en Avanti Wilskracht was er afgelopen weekend nog een toetje af te werken in de vorm van een nacompetitieduel. Bij winst zouden beide elftallen in de race blijven voor promotie naar respectievelijk de derde klas en tweede klasse. De eerst horde werd door beide ploegen knap genomen met uitwinst. Eilermark versloeg in Losser op sportpark het Hannekerveld gastheer AJC'96 dat voorlaatste was geëindigd in 3D met 3-4 na verlenging. Het was dus een zeer spectaculair en spannend duel tot de laatste minuut. Tom Hardick en Dailey Jongedijk (uit een strafschop) zorgden voor een 0-2 ruststand, die na de hervatting veranderde in een 3-2 achterstand. Zo'n vijf minuten voor tijd verzilverde Dailey Jongedijk zijn tweede elfmetertrap: 3-3 In de verlenging die toen volgde werd Rick Battels matchwinner voor Eilermark, mede doordat de thuisclub een strafschop onbenut liet. Aanstaande dinsdag volgt voor Eilermark het volgende duel en wel uit tegen het Hengelose ATC'65 dat in 4F als tweede eindigde.
Avanti Wilskracht keerde ook met een zege huiswaarts. In Apeldoorn nam het elftal van trainer Remco Dokter het op tegen Robur et Velocitas, de nummer 2 uit 3D. Een sterk elftal dat zowel de eerste als derde periodetitel in de wacht had gesleept. Bij de rust stond het op sportpark Kerschoten 0-2. In de slotfase wist Sven Harmsen nog tegen te scoren: 1-2. Woensdag is alweer de volgende wedstrijd om promotie naar de tweede klasse te bewerkstelligen.

Tekst: Ruud Gravendijk
Archieffoto’s: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

Sie haben es geschaft. Klasse!!

Afgelopen maandagavond passeerden de groep brandweerlieden met de Enschedese Nathalie de Groot en Glanerbruggers Joan Oldersma en Hendo Bijkerk de grensovergang Glanerbrug/Gronau. Vanaf Amsterdam hadden ze zo’n 160 kilometer achter de kiezen en nog minstens 500 kilometer tot Berlijn voor de boeg. Afgelopen zaterdag arriveerden de brandweermannen en vrouwen bij de Brandenburger Tor. Missie volbracht!! Sie haben es geschaft. Klasse!!

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

Glanerbrug-Digitaal

3 months 2 weeks ago

Het zijn er weer twee

GLANERBRUG – Het stel ooievaars in Glanerbrug heeft de afgelopen maand geen twee maar drie eieren uitgebroed. Nu ze wat groter zijn en de koppies van de jonkies vaker boven het nest uitsteken zijn de drie duidelijk te zien. De foto die Hans van der Werf maakte was het bewijs! Helaas heeft een van de drie jonkies het niet overleefd. Dood aangetroffen onder het nest. Nu maar hopen dat de andere twee voorspoedig opgroeien. Om de beurt verlaten de ouders het nest om voedsel voor hun kroost te zoeken. Ze vliegen af en aan. En uiteraard houden de buren het nest nauwkeurig in de gaten.

Foto: Op deze foto van Hans van der Werf die ruim een week geleden werd gemaakt is duidelijk te zien dat er drie jonkies zijn

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

‘Sportpark van toekomst’ in Glanerbrug stap dichterbij’

Eén grote multifunctionele sportaccommodatie in Glanerbrug is een stap dichterbij gekomen. SV Sportlust Glanerbrug, GVV Eilermark en Omnisportvereniging Avanti Wilskracht hebben een intentieverklaring ondertekend voor een onderzoek naar ‘een sportpark van de toekomst’. Dat schreef Bert Hellegers van Tubantia in de regionale krant. De Grensstreek vraagt zich af: Waar dan? Bultserve, Eker/Zoutendijk of nieuw?
Daarom mailde de redactie een aantal vragen naar de voorzitters van Avanti W., Eilermark en Sportlust. Bijvoorbeeld met de vraag of andere sportverenigingen ook bij het onderzoek worden betrokken. En de vraag hoe belangrijk de maatschappelijke rol van die verenigingen is. De redactie van de Grensstreek vatte antwoorden van Eddy Bodde van Eilermark, Timo de Graaff van Sportlust en Barry Siero van Avanti W. voor u samen.

Volgens voorzitter Eddy Bodde van Eilermark zijn de plannen voor een onderzoek op de algemene ledenvergadering besproken. “Natuurlijk zullen ook andere Glanerbrugse verenigingen hierin worden meegenomen. Onze vereniging doet al iets op maatschappelijk gebied, maar dat zal natuurlijk worden uitgebreid”.

“Als drie gelijkwaardige partijen doen we een locatie onderzoek. Hetzij naar een nieuwe locatie dan wel Bultserve of Ekersdijk/Zoutendijk,” reageert voorzitter Timo de Graaf van Sportlust. “Daarnaast bespreken we op welke samenwerkingsvorm we uitkomen. De voorkeur van ons bestuur gaat uit naar een fusie maar we kunnen altijd voor de optie kiezen dat we geen veranderingen willen in de huidige situatie maar wel samenwerking nastreven. Binnenkort staat de hele intentieverklaring op onze website zodat onze leden precies weten welke procesafspraken er zijn gemaakt”.

Avanti W. participeert net als Eilermark al een aantal jaren in Noabersport,” aldus voorzitter Barry Siero van Avanti W.. “We zullen zien wat het onderzoek oplevert. Noabersport wordt in de overeenkomst genoemd. Bovendien is er ruimte voor andere sportverenigingen. De accommodatie van de toekomst kan overdag gebruikt worden voor sociaal maatschappelijke activiteiten gericht op Glanerbrug en de Eschmarke.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

Glanerbrug wandelt tegen kanker. Doe jij ook mee?

Apotheek Glanerbrug en Fyon organiseren een wandelevenement voor het KWF. Op donderdag 16 juni starten we vanaf 18.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Fyon aan de Schoolstraat 17. Er is keuze uit een wandelroute van 3, 5 of 10 kilometer. De kosten zijn afhankelijk van de afstand € 3, € 5 of €10 per persoon. De volledige opbrengst gaat naar het KWF. Daarnaast worden er diverse mooie prijzen verloot onder de deelnemers die de winkeliers uit Glanerbrug belangeloos ter beschikking hebben gesteld.
Schrijf je in via het inschrijfformulier op de website apotheek-enschede.nl/wandelen. Geen internet? Bij Fyon Schoolstraat en Fyon Esmarke kunt u een papieren inschrijfformulier ophalen.

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

Goed slot van Glanerbrugse voetbalclubs

In dit lange Pinksterweekend werden de laatste reguliere competitiewedstrijden afgewerkt. Het werd een succesvol slot want alle vier de elftallen die we dit seizoen hebben gevolgd wonnen hun duel. In 4 G was de reünie voor Chris van der Meer wellicht nog belangrijker dan de wedstrijd Sportlust-SC Enschede die gelijktijdig plaats vond. Tientallen kwamen de oud-trainer de hand schudden terwijl op het veld veelvuldig werd gescoord. Sportlust won het gelijk opgaande duel met 4-3 en eindigde hierdoor als zevende.
Eilermark sloot de competitie af met een 2-4 zege bij PW. Voor de rust scoorde Tom Hardick twee keer. Na 0-4 wisten de gastheren ook nog twee keer te scoren. Eilermark vinden we terug op een vierde plaats met 46 punten uit 24 wedstrijden. Dailey Jongedijk nam dit seizoen 24 treffers voor zijn rekening.
Het zondagteam van Eilermark won de uitwedstrijd tegen Lemelerveld met 1-2. Desmond Holtman en Nick Wolters brachten Eilermark op een 0-2 voorsprong alvorens Stijn Kogelman nog tegen kon scoren. Eilermark eindigde in 2J op een zesde plaats.
Avanti Wilskracht won in een doelpuntrijk duel thuis met 4-3 van Saasveldia. Gijs ten Bos, Daan Schenning en Lars Nijlant zorgden binnen 23 minuten voor een 3-0 voorsprong. De gasten kwamen met drie goals op rij langszij: 3-3. Lars Nijlant scoorde in de 72ste minuut de winnende treffer voor Avanti Wilskracht, dat uiteindelijk op een gedeelde vijfde plaats eindigde en nog in de nacompetitie in actie komt.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s Sportlust – Sportclub Enschede: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

TVG Groen 1 kampioen

In de competitie van Groen (10 t/m 12 jaar) is Tennisvereniging Glanerbrug Groen 1 kampioen geworden. Van de 7 wedstrijden werden er 6 gewonnen en 1 gelijk gespeeld. Een knap resultaat van dit team.
Heb je ook zin om te tennissen meld je dan bij info@tvglanerbrug.nl

Op de foto (van links naar rechts): Mats van den Berg, Sophie Vollenbroek, Rutger Klein en Noa Paauwe

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

Glanerbrug-Digitaal

3 months 3 weeks ago

𝗥𝗼𝘀𝗮𝗻𝗻𝗲 𝗕𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻𝗵𝘂𝗶𝘀 𝘃𝗮𝗻 𝗕𝗮𝗸𝗸𝗲𝗿𝗶𝗷 𝗢𝗼𝗻𝗸 𝗺𝗮𝗮𝗸𝘁 d𝗲 b𝗲𝘀𝘁𝗲 a𝗮𝗿𝗱𝗯𝗲𝗶𝗲𝗻𝘀𝗹𝗼𝗳 𝘃𝗮𝗻 𝗡𝗲𝗱𝗲𝗿𝗹𝗮𝗻𝗱 𝟮𝟬𝟮𝟮!

Afgelopen dinsdag 31 mei was de tweede editie van ‘De beste Aardbeienslof van Nederland’, georganiseerd door fruitmerk Prestige.
Dit jaar deden er 47 banketbakkers mee uit heel Nederland met allen hun eigen creatie en unieke smaken. De jury bestond uit Meester Patissiers, Hidde de Brabander en Jurgen Koens, Patissier Bart de Gans en aardbeienteler Jan van den Elzen.

Na een masterclass en een bezoek aan Prestige-teler Jannis van As werd de winnaar van de Beste Aardbeienslof van Nederland 2022 bekend gemaakt. De keuze was gevallen op de creatie van Rosanne Buitenhuis van Bakkerij Oonk. Haar winnende aardbeienslof bestond uit een slofbodem gevuld met frambozen spijs. Daarop een basilicum cremeux en een cream cheese mousse. Afgetopt met slagroom en verse aardbeien.

De ‘special edition’ van deze aardbeienslof is vanaf vandaag al te bestellen in de webshop en vanaf morgen verkrijgbaar in alle winkels van Bakkerij Oonk in Glanerbrug, Enschede en Hengelo.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 hours ago

Wederom drie nederlagen voor voetbalclubs uit Glanerbrug

Net als vorig weekend drie nederlagen en weer was Eilermark-zaterdag het enige elftal dat hun wedstrijd won. Dat gebeurde trouwens met een monsterscore van 9-0! Het had op eigen veld dus geen kind aan FC Aramea dat gehavend aan moest treden. Via 3-0 bij de rust kwam er na de hervatting nog een half dozijn treffers bij. In dezelfde vierde klasse G verloor Sportlust met 5-3 bij Achilles Enschede, dat de vijfde zege op rij boekte. Bij de rust stond het al 4-0. Niet zo vreemd want Sportlust trad met het derde elftal binnen de lijnen omdat de eerste selectie een weekend op Mallorca vertoefde! Voor Sportlust scoorde Gil alle drie de goals. Zondag ging Avanti Wilskracht met 1-0 onderuit bij TVO. In Hengelo was Jorn Groothuis een klein kwartier voor tijd de matchwinner voor de gastheren. Eilermark-zondag verloor thuis met 1-2 van Schalkhaar. Binnen vier minuten stond het al 0-1 en de 0-2 kwam net voor de rust op het scorebord. Lesley Nahrwold scoorde in de 69ste minuut het enige doelpunt voor Eilermark.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s Eilermark zaterdag – FC Aramea: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

4 months 4 days ago

Electro World Kortman is klaar om 90-jarig jubileum te vieren

‘Al 90 jaar service- en klantgericht’.

Deze slogan kan volgend jaar de oude op de gevel van Electro World Kortman vervangen. Electro World Kortman is in Glanerbrug en verre omgeving al jarenlang een vertrouwd adres voor mensen die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een nieuwe koelkast, wasmachine of televisie. De service is er van een zeer hoog niveau. “Samen met Electro World kunnen we een gedegen advies tegen concurrerende prijzen aanbieden,” meent Joost Kortman. “We zijn er klaar voor. De afgelopen weken heeft de zaak een complete facelift ondergaan.’ Het complete verhaal over het toekomstige jubileum van Elektro World Kortman kunt u lezen op de website van Glanerbrug Digitaal.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 4 days ago

Eindelijk jonkies voor het ooievaarsstel in Glanerbrug

Het stel ooievaars in Glanerbrug heeft de afgelopen maand twee eieren uitgebroed. Het is waarschijnlijk hetzelfde ooievaarsstel dat zich vorig jaar voor het eerst aan de Demeterlaan nestelde. Sinds enkele dagen zitten de twee niet meer op het nest te broeden. Ze staan in het nest. Een teken dat beide eieren zijn uitgebroed. Om de beurt verlaten de ouders nu het nest om voedsel voor hun kroost te zoeken. Uiteraard houden de buren het nest nauwkeurig in de gaten. En ook hobbyfotograaf Hans van der Werf neemt dagelijks een kijkje en kiekjes bij en van het nest.

Vijf jaar geleden werd voor het eerst een ooievaar gespot boven Oikos. Hij of zij koos een oude boom in het Schipholtbos steeds als verblijf. De buren op Oikos wilden de ooievaar wel een handje helpen. Ze plaatsten een ooievaarsnest op een paal. Daar maakte de kieskeurige ooievaar echter geen gebruik van. Dus verhuisde het nest naar de oude boom. Van de ene naar de nadere buur. Na een aantal weken kreeg de kieskeurige ooievaar gezelschap. Eindelijk had hij of zij een partner gevonden. Maar ondanks alle pogingen lukte het vorig jaar nog niet om nakomelingen te krijgen. Nu dus wel.

Foto’s: Hans van der Werf

Glanerbrug-Digitaal

4 months 5 days ago

Column Henk van der Vegt: De hel van Teun

Ongeveer een halve eeuw geleden was ik, net als Teun Stuivenberg, lid van de Provinciale Staten van Overijssel. Er waren 59 leden, van wie er twee uit Glanerbrug kwamen! Teun was een sociaal bewogen man, die ook goed overweg kon met dokter Schutter. Best wel bijzonder omdat de dokter rooms-katholiek was en Teun lid was van de Communistische Partij Nederland. En dat in het toen nog behoorlijk verzuilde Nederland.

We kwamen elke maand bijeen in het oude provinciehuis aan de Diezestraat in Zwolle. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was dat maar twee keer per jaar. Ons hoofd van de school meester Nijkamp ging dan in zwart pak met de bus naar Enschede. In de trein naar Zwolle was een coupé gereserveerd voor de statenleden!

Op een van de vergaderingen begin jaren zeventig was de vestiging van de Ultracentrifuge Fabriek in Almelo aan de orde. Als lid van de CPN voerde Teun het woord. Uiteraard was hij tegen dit plan. Hij besloot met de woorden: “Als die fabriek er komt, dan gaan we met zijn allen naar de hel !”

In de staten hadden we ook twee leden van de Staatkundig Gereformeerde Partij. Een van hen was de heer Meuleman, wethouder uit IJsselmuiden en ook lid van de Eerste Kamer. Hij vroeg het woord en zei : “ Ik betreur de woorden van de heer Stuivenberg zeer. Ik hoop dat hij ze wil terugnemen.” In hun kringen mocht je zulke woorden niet gebruiken.
Ingefluisterd door een ander lid van de staten, beklom Teun opnieuw het spreekgestoelte. Teun gebruikte in zijn dagelijkse leven- hij werkte in een textielfabriek in Enschede- het dialect van Glanerbrug, gewoonlijk het ‘plat’ genoemd. Teun zei toen-tot grote hilariteit van de aanwezigen-
“ Ak de heer Meuleman doar een plezier met kan doon, dan goaw met zien allen nich noar de hel, mer noar de moan!

Glanerbrug-Digitaal

4 months 5 days ago

Rommelmarkt Protestantse Gemeente Glanerbrug

Op zaterdag 28 mei zal er weer een rommelmarkt worden gehouden door de Protestantse Gemeente Glanerbrug.
Dit keer geheel op het terrein rondom het kerkgebouw aan de Gronausestraat 1200. Aanvang: 11.00 uur , einde ongeveer 16.00 uur.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 6 days ago

www.tubantia.nl/enschede-e-o/sportpark-van-toekomst-in-glanerbrug-stap-dichterbij~af77a955/

Glanerbrug-Digitaal

4 months 6 days ago

www.tubantia.nl/enschede/pompstationhouder-harold-ten-thij-uit-glanerbrug-over-extreem-lage-duitse-benzineprijs-is-dit-nu-een-europa~a55aecfe/

Glanerbrug-Digitaal

4 months 1 week ago

Drie nederlagen voor Glanerbrugse voetbalclubs

Veel om het lijf hebben de voetbalwedstrijden van onze clubs in Glanerbrug niet meer. Er is geen sprake van degradatie noch kampioenschap. Drie nederlagen, alleen Eilermark-zaterdag won. In Hengelo werd Juliana'32 na een 0-0 ruststand met 0-1 geklopt. Door een 0-2 nederlaag tegen Barbaros kan Sportlust de derde periodetitel vergeten. Eilermark-zondag kwam er in Haaksbergen tegen de op de tweede plaats staande Bon Boys niet aan te pas. Door doelpunten van Rogier Noordman, Dani Bultman en Derk Renema stond het bij de rust al 3-0. Zeven minuten voor tijd scoorde Farough Saadi de eretreffer: 3-1. Avanti Wilskracht ontving koploper De Tukkers dat bij winst kampioen kon worden. De vele meegereisde supporters uit Albergen werden niet teleurgesteld. Aanvoerder en topscoorder Sjoerd Visschedijk profiteerde na 19 minuten van niet adequaat ingrijpen van de Avanti Wilkrachtverdedigers, inclusief de doelman: 0-1 Daar bleef het in deze gezapige en dus weinig boeiende eerste helft bij. De thuisclub bood plichtsgetrouw tegenstand en vond voor de pauze het doel niet. Ook de bezoekers kwamen na de rust niet meer tot scoren, maar de 0-1 zege was goed voor het kampioenschap. Voor Avanti Wilskracht, als plaatsvervangend periodekampioen, wacht nog de nacompetitie. Het elftal van trainer Remco Dokter, dat op 10 april voor het laatst won (4-0 tegen UDI), zal dan wel wat gretiger en agressiever moeten spelen wil het succes hebben.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s Sportlust – Barbaros en Avanti W. – De Tukkers: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

4 months 1 week ago

Versterking voor locatieraad, pastoraatgroep en secretariaat van OLV van de Heilige Rozenkrans

Vorige week maandag bezochten ongeveer 50 parochianen de tweede bijeenkomst over de toekomst van de Glanerbrugse parochie. Door het drastisch teruggelopen kerkbezoek, financiële zorgen en gebrek aan vrijwilligers was het voortbestaan in het geding. Dankzij de versterking van de locatieraad, pastoraatgroep en het secretariaat zijn drastische maatregelen zoals bijvoorbeeld sluiting van de kerk afgewend. Wel ziet het ernaar uit dat op langere termijn het parochiehuis vaker voor vieringen gebruikt zal worden om kosten te sparen.

De locatieraad die nog uit twee personen, Leny Kloppers en Marcel Brueker, bestond is nu uitgebreid met Yvonne Weber en Henk van der Meer. Deze vier hebben de taken verdeeld en zullen iedere eerste maandag van de maand vergaderen. Wie de locatieraad wil spreken kan zich vanaf half drie in het parochiehuis melden. Ook de pastoraatsgroep die nog twee personen bestond is uitgebreid naar vier. Bovendien zal het secretariaat op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen van 9.00 tot 11.00 uur weer worden bemenst.

De weinig rooskleurige financiële situatie blijft een punt van zorg. Er zal daarom worden gewerkt aan een reorganisatie van de actie kerkbalans.
Voorzitter Marcel Brueker van de locatieraad benadrukt nogmaals dat er geen dwang vanuit het parochiebestuur bestaat om de kerk te sluiten. Maar het is wel belangrijk alvast na te denken over de toekomst, meent hij. Hoe we als geloofsgemeenschap willen blijven bestaan. Marcel Brueker, Jaap van der Vegt, Hans Richters en Hennie Nijenhuis vormen samen een werkgroep die hiermee aan de slag gaat.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 1 week ago

FIETSTOCHT OP HEMELVAARTSDAG
Donderdag 26 mei Hemelvaartsdag kan er weer gefietst worden met Avanti Wilskracht. Dit jaar is de tocht op een andere manier georganiseerd dan voorgaande jaren, maar het fietsen blijft hetzelfde. Er is voor u een route uitgezet van 32 kilometer over meest geasfalteerde en rustige wegen. De route is dermate beschreven dat het voor eenieder duidelijk is welke wegen u naar het eindpunt brengen. Eerste nieuwtje is dat u dit jaar gratis kunt deelnemen. Er zijn onderweg geen controleposten en er zijn dit jaar geen prijzen te verdienen. De route kan afgehaald worden op Hemelvaartsdag tussen 09.30 en 11.00 uur in het clublokaal op sportpark het Zoutendijk. Onderweg is er voldoende ruimte en tijd om de kinderen te vermaken, maar ook de ouderen komen aan hun trekken. Kortom een leuk uitje voor het gehele gezin, samen met vrienden of met de buurtjes. Het eindpunt is weer op sportpark het Zoutendijk waar u onder het genot van een hapje en een drankje rustig kunt nagenieten.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 1 week ago

FC Twente op bezoek bij obs Glanerbrug-Noord

De FC Twente Kidsclub trainers bezoeken wekelijkse basisscholen. Zij proberen er een sportieve, leuke en leerzame ochtend van te maken. Vrijdag 20 mei werd de OBS Glanerbrug-Noord aan de Bultsweg bezocht. De FC Twente Kidsclubtrainers vertellen de schoolkinderen onder meer hoe ze gezond moeten leven en geven daarna een supergave voetbalclinic. Eerst waren de groepen 5 en 6 aan de beurt en daarna de groepen 3 en 4.
,,Een goede voeding is de basis", vertelde Gijs Westenbroek onder andere tijdens zijn inleidend praatje. Na een lichte warming-up moesten de 23 kinderen dribbelen met de bal. Daarna kwamen andere baloefeningen aan de beurt. De hoofden van diverse kinderen werden met de minuut roder van de inspanning. ,,Ik ben een beetje duizelig", liet een jongen aan meester Mike Jansen in de Wal weten. ,,Ga dan daar maar even op het bankje zitten. Heb je vanmorgen wel gegeten?", vroeg de meester zich nog enigszins bezorgd af. Tien minuten later deed het knaapje weer mee. Inmiddels waren de kinderen begonnen aan een circuitje, wat de ‘profs’ ook vaak doen. Onder luide aanmoedigingen voltooide iedereen deze oefening. Na een klein uurtje was de clinic ten einde. Er werd tot slot groepsfoto's gemaakt voor de beschilderde FC Twente auto. Als beloning kregen de 'kids' allemaal onder ander een FC Twentediploma. De kinderen lieten weten dat ze het leuk hadden gevonden en beloofde voortaan meer buiten te zullen gaan spelen. ,,We proberen er twee keer in de week, op woensdag en vrijdag, een feestje van te maken. We doen dit al ruim vijf jaar. De kinderen hebben echt hun best gedaan", liet Gijs Westenbroek nog weten, voordat hij met groep 3 en 4 aan de slag ging.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 1 week ago

Stanley Mooijekind traint weerbaarheid op Gerardus

Nee leren zeggen en de baas zijn over jezelf. Hoe doe je dat?

Nee is nee en grenzen leren aangeven zijn een belangrijk onderdeel in de training van Stanly Mooijekind (KC Weerbaarheid) binnen Project Harnas. Hoe vergroot je nu jouw eigen weerbaarheid?

Door veel te oefenen hebben de leerlingen van groepen 7 en 8 van de basisschool St. Gerardus zelf ervaren hoe ze de baas blijven over zichzelf, hoe ze reageren en wat hun grens is.
Een leerzame training, waarbij veel vragen werden gesteld en er natuurlijk ook gelachen werd. Ook is kort stilgestaan bij wanneer iets zelfverdediging is en wanneer niet.
Deze training is één van de onderdelen binnen het weerbaarheidsprogramma Project Harnas.

Tekst en foto: Henriëtte Oosterhuis, coördinator Jeugd Stadsdeelmanagement Noord en Oost

Glanerbrug-Digitaal

4 months 1 week ago

Bedankt!

De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de vredesoperaties daarna zijn in Glanerbrug op woensdag 4 mei op een waardige manier herdacht. En ook een dag later op donderdag 5 mei is Bevrijdingsdag samen met de Duitse buren feestelijk gevierd in de Protestantse kerk. Het slagen van de herdenking en het vieren van Bevrijdingsdag in Glanerbrug is mede te danken aan de steun die het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug heeft gekregen van vrijwilligers, medewerkers of vertegenwoordigers van verschillende instanties. Wij danken:

• Fleur& Interieur
• Scouting Euregio
• Twente 4 Traffic
• Dorpsraad Glanerbrug
• Jurgen van Houdt en Niels van den Berg namens de gemeente Enschede
• Burgemeester Rainer Doetkotte van Gronau en Jürgen Coϐe namens Euregio
• Evelien Voogd, Vera de Kruijff en Bente Jansen van de St. Gerardus
• Leerkrachten, leerlingen en ouders van de basisscholen in Glanerbrug
• Corry Beelen en Hans Elties van Doodenzorg
• Vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Glanerbrug
• Commissie Wijkbudget Glanerbrug voor hun financiële bijdrage
• Coöperatiefonds van de Rabobank voor hun financiële bijdrage

Glanerbrug-Digitaal

4 months 1 week ago

Lichte paniek op het Bultserve

Veel reuring op het Bultserve, lichte paniek zelfs. In de vijver dreven een aantal dode karpers, sommige aangevreten. Hoe kan dat? Een voor de hand liggende vraag. Is er sprake van een bacterie in het water? Nu leert een bezoekje aan Google dat het ontstaan van parasieten, schimmels en bacterie-infecties in een vijver een aantal oorzaken kent. Slechte waterkwaliteit is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van ziektes. Daarnaast is ook overpopulatie een veel voorkomende oorzaak. Nieuwe vissen die worden toevoegt aan de vijver, brengen ook weleens nieuwe parasieten en wormen met zich mee.
Dus werd André, lid van het controleteam van Vissen Is Onze Sport (VIOS), erbij gehaald. Hij constateerde dat de dode karpers, een stuk of zeven, die ronddreven waarschijnlijk het loodje hadden gelegd door de wisselende temperaturen in het voorjaar. Heel normaal, meent hij. D’r zit in ieder geval geen bacterie in het water. Dat is zo gezond als een vis, concludeert hij. De liefhebbers kunnen gewoon vissen in de vijver op het Bultserve.
Tekst: Jenne Smit
Foto’s: Jos Kats en Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

4 months 1 week ago

Paaltjes aan de Schoolstraat

De gemeente heeft paaltjes geplaatst in de Schoolstraat. Het verkeer kan de Schoolstraat nu gemakkelijk en veiliger in en uitrijden.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 2 weeks ago

Een zeer opmerkelijke staking

Laten we beginnen met een niet alledaagse staking van een voetbalwedstrijd. Het gebeurde afgelopen zaterdag bij het duel Eilermark-Tubantia. ,,Drie minuten voor het einde kreeg Tubantia een vrije trap toegekend toen onze doelman de bal opnieuw opraapte nadat hij onderdruk werd gezet. Tubantia vond de toegekende vrije trap overtrokken en schoot de bal richting cornervlag. De scheidsrechter vond dat hij hierdoor niet serieus genomen werd en staakte de leuke wedstrijd", liet Eilermarktrainer Boy Jhan Jahn in de Tubantia weten. Kortom een wel zeer vreemd en opmerkelijk einde. Eilermark stond trouwens met 5-1 voor door onder andere twee doelpunten van Duncan Stubener. In dezelfde klasse 4G kreeg Sportlust een 5-2 nederlaag te slikken tegen FC Berghuizen, waar Jesper Olde Hendrikman zijn 100ste doelpunt scoorde voor de thuisclub. Door deze nederlaag slinkt de kans voor Sportlust enigszins op de derde periodetitel.
Donderdagavond kwamen de zondagteams van Eilermark en Avanti Wilskracht in actie. Eilermark verloor na een 2-1 ruststand met 4-1 van Achilles'12. Dehly Nahrwold scoorde de enige treffer voor Eilermark, dat zondag thuis met 2-6 klop kreeg van BWO, dat bij de rust al met 0-3 voor stond. Avanti Wilskracht ging donderdag door twee treffers van Kas Rensen met 0-2 onderuit tegen DSVD. Ook zondag moest Avanti Wilskracht (wat is er de laatste maand toch aan de hand met dit elftal?) een nederlaag incasseren. Door Danny Nordkamp kwam het nog wel op een 1-0 voorsprong, maar tegenstander Luctor et Emergo maakte na de rust met drie goals na de rust de achterstand meer dan goed: 1-3. Zo goed als Eilermark en Avanti Wilskracht de eerste helft van de competitie afwerkten, zo slecht gaat het dit kalenderjaar en met name de laatste maanden. Het lijkt er veel op dat ze snakken naar het einde van de competitie, die op deze wijze als een nachtkaars uitgaat.

Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s Eilermark – BWO: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

4 months 2 weeks ago

www.tubantia.nl/enschede-e-o/geen-bewijs-dat-buurman-de-arm-van-zijn-buurvrouw-met-een-schep-brak-aan-de-bultsweg-in-glanerbrug~a7a72882/

Glanerbrug-Digitaal

4 months 2 weeks ago

Opgeruimd staat netjes

GLANERBRUG – Binnen 20 minuten was de klus geklaard. Drie vuilniszakken vol met blikjes, flessen en lege chipszakken. Dat krijg je wanneer een groepje Glanerbrugse hangjongeren en een aantal bewoners uit de Vlinderbuurt op een zaterdagmiddag samen de handen uit de mouwen steken. De parkeerplaats en het skatepark aan de Ekersdijk ligt er weer spic en span bij. Opgeruimd staat netjes. En wanneer er afvalbakken geplaatst zullen worden zal dat zo blijven, beloven de jongeren.

Bijna twee jaar geleden zorgde een groep van ruim 40 jongeren uit Glanerbrug, de Eschmarke en Enschede maandenlang voor overlast op de parkeerplaats. Met scooters stunten op de parkeerplaats of scheuren over de Ekersdijk. Flessen en chipszakken rond laten slingeren en harde muziek afspelen. Omdat de jongeren beseften dat ze wel eens te ver waren gegaan boden ze de bewoners uit de Vlinderbuurt een barbecue aan. Gevolg was wel dat in de loop van vorig jaar een elektronisch hek is geplaatst om de parkeerplaats af te sluiten.

De jongeren zwierven intussen van de ene locatie naar de andere. Nergens waren ze welkom. Uiteindelijk keerden ze terug naar de parkeerplaats aan de Ekersdijk. En weer begonnen de bewoners uit de Vlinderbuurt te klagen over overlast. Gelukkig kwam het niet zover als bijna twee jaar geleden. Een delegatie van de jongeren, buurtbewoners, de wijkagent, stadsdeel Oost, jongerenwerker Randy van Alifa en Danny de Jong gingen in conclaaf om de situatie te bezweren. “We kunnen als groep jongeren beter meepraten, dan dat ze over ons praten,” menen Sofie, Thomas, Randy en Antony die et woord voerden namens de jongeren. Was het bijna twee jaar geleden een barbecue voor de omwonenden, nu was de gemeenschappelijke schoonmaakactie het resultaat.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 2 weeks ago

www.tubantia.nl/enschede/enorme-rattenplaag-in-enschedese-buurt-dolphia-ongedierte-zelfs-in-bed-het-is-heel-heftig~a706639d/

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 weeks ago

Dag van het tandvlees bij Mondzorgpraktijk De Brug

Op donderdag 12 mei houdt Mondzorgpraktijk De Brug aan de Nieuw Frieslandstraat 8 de Dag van het tandvlees. Van 8.30 tot 12.00 uur is er een gratis inloop bij de mondhygiënist voor een gratis tandvleescheck. Het doel van deze campagne is bewustwording creëren onder de bevolking. En dan met name onder de mensen die niet standaard 1 of 2 keer per jaar een tandarts of mondhygiënist bezoeken. Zien wij u ook?

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 weeks ago

Sportlust zet zegereeks voort

In 4G was er winst voor Sportlust en verlies voor Eilermark. Sportlust was tegen het op de voorlaatste plaats staande SVV'91 de betere ploeg. Het won verdiend en onbedreigd na een 0-1 ruststand met 0-2. Door deze derde zege op rij voert Sportlust nu de ranglijst aan in de derde periode. Eilermark kwam na een 0-0 ruststand nog wel op een 1-0 voorsprong maar Koehorst (1-1 en 1-2) zorgde voor de ommekeer. Ter Horst en Markovic bepaalde de eindstand op 1-4 voor Drienerlo, dat Eilermark op de ranglijst passeerde.

Ook Avanti Wilskracht leed een nederlaag. Werd de vorige wedstrijd tegen WVV'34 nog met 1-0 gewonnen nu werd deze topper (de gedeelde nummers 2) ruim met 3-0 gewonnen door het elftal van trainer Roy Workel, dat de laatste drie duels op rij had gewonnen. Op sportpark Ruperts Erve scoorde de thuisclub al na vijf minuten via Robin Rikkert. Nog voor de rust voerde Lars Aarnink en Gijs Pierik met een kopbal de score op tot 3-0. In deze stand kwam geen verandering meer.

Ook Eilermark draait bepaald niet lekker. Na een 0-1 achterstand door Gilian Wilms brachten Dayiem Hayta en Dehly Nahrwold Eilermark aan de leiding. Maar de gasten gingen er uiteindelijk toch met een 2-3 zege naar huiswaarts. Algemene conclusie: een beetje kommer en kwel de laatste tijd bij onze voetbalclubs.

Wedstrijden op donderdag 12 mei: Achilles'12 - Eilermark-zondag en Avanti Wilskracht- DSVD
Tekst: Ruud Gravendijk
Foto Eilermark za. – Drienerlo van Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 weeks ago

Avanti W. nam afscheid van verenigingsmanager Joost Kock met een lach en een traan

Vijf jaar lang was Joost Kock actief als verenigingsmanager van omnisportverenigng Avanti Wilskracht. Nu heeft hij besloten een nieuwe uitdaging aan te gaan. Hij wordt beleidsmedewerker Sport en Jeugdwelzijn bij de gemeente Twenterand. Vorige week dinsdag nam hij informeel afscheid van de club en de mensen die hij soms jarenlang onder zijn hoede had. Voor velen van hen een emotioneel afscheid. Met de altijd nuchter reagerende Joost blikken we terug op vijf jaar Avanti W.. Het interview met Joost kunt u lezen op de website Glanerbrug Digitaal.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 weeks ago

Opnieuw zeer geslaagd Bevrijdingsconcert in Glanerbrug

Midden jaren 90 van de vorige eeuw nam Glanerbrugger Henk Hof het initiatief Bevrijdingsdag samen met de Duitse buren te vieren. Henk Hof was toen voorzitter van de Stichting Volksfeest Glanerbrug. In 2010 houdt de Stichting Volksfeest op te bestaan en draagt haar verantwoordelijkheden over aan de winkeliersvereniging Glanerbrug voor Ondernemers.

De GO formeert een werkgroep, het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug, met als taak Bevrijdingsdag in Glanerbrug nieuw leven in te blazen. Aan de viering met de Duitse buren is de Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug sinds 2012 vaste gast. En nauw betrokken bij de organisatie van het Bevrijdingsconcert.

Tot en met 2019 nam er ook steeds een koor uit Glanerbrug en het Duitse grensgebied deel. Omdat beide Glanerbrugse koren niet meer bestaan is deze opzet niet meer mogelijk. De editie van 2022 werd opgeluisterd door sopraan Karin Hertsenberg en harpiste Maaike Bosscher als solisten. Tussen de optredens door voerden Niels van den Berg namens de gemeente Enschede, burgemeester Rainer Doetkotte namens Gronau en Jürgen Coϐe namens Euregio kort het woord.

Het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug en Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug kunnen terugkijken op een zeer geslaagd Bevrijdingsconcert voor een nagenoeg volle Protestantse kerk.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 weeks ago

Verloting voor jeugdactiviteiten in buurthuis Bultsweg

Op maandag 9 mei gaan de kids uit de Bultsweg en omgeving op pad om loten te verkopen. Met de opbrengst willen ze de nodige financiële middelen binnen halen om voor de jeugd in het buurthuis weer activiteiten te organiseren. Je kunt daarbij denken aan spelletjes en een Playstation. Natuurlijk rekening houdend met de leeftijd. Eind maart hebben de kinderen en hun ouders die rond het buurthuis aan de Bultsweg wonen al heel wat plannen gesmeed.

Op zondag 15 mei wordt het buurthuis om 12 uur voor de jeugd geopend met een springkussen, patat en suikerspin. Voorlopig gaat het buurthuis op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur open voor de jongere kinderen. Voor de oudere kids is het buurthuis op woensdag dan open van 19.00 tot 21.00 uur.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 weeks ago

Stille tocht en herdenking op Heldersplein indrukwekkend

Afgelopen woensdag begon de 4 mei herdenking bij begraafplaats Doodenzorg aan de Veldstraat met een rondgang langs de oorlogsgraven over het kerkhof. Daarna vertrokken de deelnemers begeleid door de Scouting Euregio en Twente4Traffic voor een Stille tocht naar het Heldersplein. Daar werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse slachtoffers van vredesmissies over de hele wereld herinnerd en herdacht.

Na het welkom door voorzitter Jenne Smit van het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug was het de beurt aan Evelien Voogd, Vera de Kruijff en Bente Jansen uit groep 8 van de St. Gerardusschool. De drie droegen hun gedicht ‘dat zullen we nooit vergeten’ voor. Gevolgd door Neeltje Eggert van het Comite 4 en 5 mei met het gedicht ‘Als je de vrijheid tegenkomt’ van Ankie Peypers.

Na de gedichten was het woord aan demissionair wethouder Jurgen van Houdt die samen met zijn echtgenoot en kinderen aanwezig was. In zijn speech benadrukte hij dat je omwille van de vrijheid nooit mag vergeten wat er in het verleden is gebeurd. Kijk ook maar naar de situatie in Oekraïne. Namens de gemeente Enschede werd door hem en zijn kinderen een krans gelegd bij het herinneringsmonument ‘Abrupt vaarwel’. Daarvoor hadden Evelien, Vera en Bente samen met Neeltje Eggert en Remmelt Vriesema een krans gelegd namen het Comité. Ook Burger Belangen Enschede legde bloemen in de persoon van gemeenteraadsleden Lourainne Lents en Joffrey Vogelzang. Tenslotte sprak dominee Hans Kroeskop van de Protestantse Gemeente niet alleen over het verleden, maar linkte ook naar actualiteit, de oorlog in Oekraïne. Hoe snel kan de situatie veranderen, zo dicht bij huis, wanneer de vrijheid van meningsuiting aan banden wordt gelegd.

De plechtige bijeenkomst werd afgesloten met de taptoe door Teun Nicolai, twee minuten stilte en het Wilhelmus.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 weeks ago

Hendo en Joan lopen AmBer-loop voor KiKa

Hendo Bijkerk (54) en Joan Oldersma (54) uit Glanerbrug zijn in hun brandweerpakken een opvallende verschijning bij diverse loopevenementen. De kortere afstanden tot zo’n 10 km hardlopend, de langere wandelend. Zo liep Joan tijdens de Enschede Marathon de 5 kilometer in brandweerpak met witte helm en persluchtfles. Samen toch gauw tussen de 20 en 25 kilo als extra gewicht. Op 5 juni vertrekken de twee vanaf de Dam in Amsterdam voor een fikse wandeling naar het Brandenburger Tor in Berlijn. Goed voor zo’n 650 tot 680 kilometer. Meestal lopen de twee voor goede doelen. Ook deze keer. Hendo, Joan en de andere Nederlandse deelnemers lopen voor KiKa, de Duitse deelnemers voor Kinderkrebs.

Hendo is werkzaam voor de rijksoverheid, Joan is naast zijn werk als allround operator ook lid van de vrijwillige brandweer van Apollo Tyres. Zo’n vier jaar geleden ging bij hun eerste ontmoeting het gesprek direct over de brandweer. Hendo had als deelnemer aan de Kreislauf in de omgeving van Gronau al ervaring met het lopen in brandweerpak. Joan zag dat als vrijwillige brandweerman ook wel zitten. We zien het lopen of wandelen in zo’n brandweerpak als een extra uitdaging, vinden ze. Samen hebben ze bijvoorbeeld in Brussel meegedaan aan het traplopen in het Atomium, net als bij Snowworld in Landgraaf en de Alphatoren in Enschede. Ook waren ze bij de mammoetmars in het Duitse Wiesbaden present. Daar liepen ze 30 kilometer met volle bepakking. En dan nu dus het nieuwste project: de AmBer-loop.

Amsterdam – Berlijn
Aan de AmBer-loop nemen 15 lopers deel. De tien Duitsers, drie Nederlanders en twee Fransen gaan op pad om zoveel mogelijk geld bij elkaar te lopen voor KiKa en KInderbrebs. De Nederlandse Nathalie is trouwens de enige vrouwelijke deelnemer. Ze wandelen in drie teams van vijf personen. Ieder team loopt steeds 6 uur en krijgt dan rust om te eten, drinken en te slapen. Ieder team loopt naar schatting 50 kilometer per dag.

Op zondag 5 juni vertrekt het gezelschap vanaf de Dam in Amsterdam om bijna een week later in Berlijn te arriveren. De route van tussen de 650 en 680 kilometer gaat onder andere langs Amersfoort, Deventer, Enschede, Osnabrück en Hannover. In Osnabrück zullen ze bijvoorbeeld een kort bezoek brengen aan het kinderziekenhuis. “De Nederlandse deelnemers lopen voor KiKa. De strijd van de kinderen met kanker kun je wel enigszins vergelijken met de inspanning die wij als deelnemers aan de AmBer-loop moeten leveren,” meent Hendo

Mensen die de AmBer-loop van Hendo en Joan willen sponseren kunnen geld overmaken op rekening DE61401545300044468510 t.n.v. AmBer 2022.

Bij de foto: Hendo en Joan vertrekken op 5 juni vanaf de Dam voor de AmBer-loop van Amsterdam naar Berlijn (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 weeks ago

‘Glanerbrug verdient een goed koor!’

Tjitze Tuinstra (73) heeft zijn leven lang gezongen. Van 1975 tot 2021 eerst bij het Christelijk Mannenkoor Glanerbrug en daarna, door de naamsverandering in 2014, bij Mannenklank Glanerbrug. Hij kon het dan ook moeilijk verteren dat eind vorig jaar de stekker uit het mannenkoor ging. En dat terwijl een jaar eerder de Brugger Zangers ook al waren gestopt. In Glanerbrug is alleen St Cecilia nog actief, met name bij de vieringen in de r.k.-kerk. Tjitze vindt dat er best een mannenkoor bij mag komen in Glanerbrug. Hij nam samen met enkele oud-leden van Mannenklank het initiatief een nieuw koor op te richten: Mannenensemble Glanerbrug. Dit koor bestaat officieel nu nog uit acht personen en wil uitgroeien naar een koor van 16 mannen.

Tjitze vervulde diverse functies bij de koren waarin hij heeft gezongen. Beheerder van de muziekbibliotheek, twee keer als voorzitter, lid van de concertcommissie en jubileumcommissie. Ook nu is hij nog actief als voorzitter van de Regio Oost van de Koninklijk Christelijke Zangers Bond (KCZB). “Nadat het officieel was dat Mannenklank zou stoppen heb ik alle leden bericht gestuurd met de vraag of ze mee wilden werken aan het opzetten van een projectkoor,” licht Tjitze zijn initiatief toe. “Het is de liefde voor het zingen en de interesse om mee te helpen zaken binnen zo’n koor te regelen dat de doorslag gaf. Het waren vooral leden die deel uitmaakten van de oude hap van Mannenklank die positief op mijn vraag reageerden.”


“Je maakt mij niet wijs dat er in een dorp als Glanerbrug met zo’n 17 duizend inwoners geen mannen te vinden zijn die lid willen worden van ons nieuwe ensemble,” vervolgt Tjitze. “Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan ook aan de oud-leden van de Brugger Zangers. We zien ons ensemble als een algemeen koor met een repertoire dat bestaat uit zowel geestelijke liederen als wereldmuziek. Wat zou het mooi zijn dat we uit kunnen groeien naar een koor met vier eerste tenoren, tweede tenoren, baritons en bassen. Glanerbrug verdient immers een goed koor.”

Kennis maken met Mannenensemble Glanerbrug? Dat kan. U bent op maandagavond 9 of 16 mei van harte welkom op de repetitie in de Rank aan de Schipholtstraat 47. De koffie staat vanaf half 8 klaar.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tjitze Tuinstra. Telefoon: +31633176716. Email: tjitzetuinstra@gmail.com.

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 weeks ago

Op eerste editie van Jeugd Muziek Dag Enschede staat filmmuziek centraal

De Jeugd Muziek Dag Enschede ‘All About Movies’ is een initiatief van de jeugdcommissie van Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug. In samenwerking met Symfonia Jong Twente en Jonge Strijkers & Blazers Nederland zullen wij op 21 mei 2022 om 19.30 uur een concert geven in het Muziekcentrum in Enschede. Voor deze eerste editie hebben wij gekozen voor het thema filmmuziek. Ook andere jeugdige muzikanten uit Enschede en omstreken kunnen zich aanmelden om mee te spelen.


Met de dagdeelnemers en de drie deelnemende orkesten zullen zij ‘s avonds één groot festivalorkest vormen onder de muzikale leiding van Dominic Seldis, ook wel bekend van het televisieprogramma Maestro. Hij zal deze avond ook de presentatie van het concert verzorgen.

Op het repertoire staan onder andere ‘Star Wars’, ‘Pirates of the Carribean’, ‘Moment for Morricone’ en ‘The Godfather’. Daarnaast zullen Miroslav Petkov, trompettist van het Concertgebouworkest en solo violiste Lisa Jacobs, soleren met werken als ‘Rhapsody in Blue’, ‘Csárdás’ en ‘Sevdana’.

Entree: €17,50 volwassenen, €7,50 tot 18 jaar.
Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.JMDE.nl

Glanerbrug-Digitaal

4 months 3 weeks ago

Opbrengst Boekenbeurs Glanerbrug iets meer dan 10 duizend euro

Peter Halman (51) is al 28 jaar coördinator van de Boekenbeurs Glanerbrug. Voor editie 29 lagen er wel een aantal beren op de weg. Om te beginnen corona. Daardoor kon de beurs die normaal gesproken eind januari wordt gehouden niet doorgaan. Als alternatief werd gekozen voor eind april. Er lagen immers meer dan 50 duizend opgeslagen boeken op een nieuwe eigenaar te wachten. En dan waren er ook nog een aantal vrijwilligers die hebben aangegeven dat dit hun laatste boekenbeurs is. Voordeel was dat de beurs geen drie maar vijf dagen duurde. De opbrengst was net als vorig jaar iets meer dan 10 duizend euro.

Zoals ieder jaar kreeg Peter ook deze keer tijdens de boekenbeurs te maken met een aantal verrassingen. “Via internet heb ik contact met een man uit de Verenigde Staten. Hij koopt wel eens boeken via onze website,” aldus Peter. “Hij was toevallig de afgelopen week in Nederland. Toen hij me belde dat hij in Nederland was kon ik hem vertellen dat we de boekenbeurs draaien. Hij bedacht zich geen moment, stapte in zijn auto en reed vanuit Maarssen bij Utrecht naar Glanerbrug.”

“En dan kregen we nog bezoek van een man uit Bergen (Limburg). Hij reisde met zijn fiets in de trein naar Enschede. En stapte daar op de fiets naar Glanerbrug. Hij kocht zoveel boeken dat hij ze niet in zijn fietstas mee terug kon nemen. We hebben afgesproken dat hij zijn boeken in een bananedoos als pakketje van meer dan 10 kg thuiskrijgt.”

En krijgt de Boekenbeurs Glanerbrug nog een 30ste editie? “Er hebben zich gelukkig een aantal nieuwe vrijwilligers aangemeld. De komende weken gaan we de beurs evalueren. Eind juni zullen we de knoop doorhakken: doorgaan of stoppen.”

Bij de foto: Oud en jong snuffelen tussen de kinderboeken op de Boekenbeurs Glanerbrug (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

4 months 4 weeks ago

Malaise bij Avanti Wilskracht

In tegenstelling tot de laatste weken dit weekend slechts drie wedstrijden. Eilermark hoefde zaterdag niet in actie te komen omdat de geprogrammeerde wedstrijd tegen Phenix niet doorging. Phenix trok zich eind vorig jaar al terug uit de competitie. Wel in actie in 4 G kwam Sportlust. Na de 5-2 zege van vorige week tegen Aramea FC scoorde Sportlust zaterdag wederom vijf keer. PW 1885 werd gedecideerd met 5-0 verslagen door doelpunten van Mika Halff, Quinten Barkel, Key Wienk en twee keer Sven Dost. Sportlust neemt nu een stevige achtste plaats in en heeft nog uitzicht op de derde periodetitel, zeker als het zo blijft scoren.
Scoren deed ook Eilermark-zondag tegen Barbaros. Alp Eren bracht de Hengelose thuisclub op een 2-0 voorsprong, maar Eilermark toonde veerkracht, zeker toen het op een gegeven moment met tien man verder moest na 2x geel voor Carlos Jonkers. Antonino Giamblanco (2x) en Nigel Piekaar bezorgde Eilermark alsnog de zege.
Minder fortuinlijk verging en vergaat het Avanti Wilskracht. Het is een beetje de weg kwijt in 3A. Van de laatste vier wedstrijden werden slechts twee punten binnengehaald. De achterstand op koploper De Tukkers, dat wel met 3-0 won van LSV, bedraagt nu al 8 punten. Aanhangers van Avanti Wilskracht hadden hoogstwaarschijnlijk geen rekening gehouden met een 0-3 nederlaag tegen MVV ‘29. Floris en Cas Oude Avenhuis namen de drie doelpunten voor hun rekening.

Bij de foto’s:
• De verdediging van Avanti W. stond tegen MVV ’29 regelmatig onder druk.
• Aanvoerder Ruud Kruse van Avanti W. in duel met een aanvaller van MVV ‘29
• Even later zou hij uitvallen met een hamstringblessure
Tekst: Ruud Gravendijk
Foto’s: Jenne Smit

Glanerbrug-Digitaal

5 months 23 hours ago

UITNODIGING Stille tocht en Dodenherdenking Glanerbrug 2022

Het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug nodigt u uit om op woensdag 4 mei 2022 deel te nemen aan de Stille tocht en Dodenherdenking in Glanerbrug. Wanneer u ook de rondgang langs de oorlogsgraven op begraafplaats Doodenzorg wilt maken wordt u verzocht om 18.45 uur aanwezig te zijn op de begraafplaats aan de Veldstraat.
Wanneer u mee wilt lopen in de Stille tocht wordt u verzocht uiterlijk om 19.10 uur op Doodenzorg aanwezig te zijn. De stille tocht vertrekt om 19.15 uur vanaf begraafplaats Doodenzorg. De route gaat via Veldstraat over Gronausestraat naar het Heldersplein. Mensen die niet mee kunnen lopen, maar wel bij de Dodenherdenking aanwezig willen zijn, worden verzocht om 19.25 uur op het Heldersplein aanwezig te zijn. De officiële Dodenherdenking begint daar om 19.30 uur.

Glanerbrug-Digitaal

5 months 23 hours ago

UITNODIGING viering Bevrijdingsdag 2022 in Glanerbrug

Nederland kan dit jaar weer Bevrijdingsdag vieren. Het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug en de Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug organiseren op donderdag 5 mei Bevrijdingsdag met een feestelijk en gevarieerd muzikaal programma in de Protestantse kerk in Glanerbrug. Aan dit bijzondere en afwisselend programma wordt medewerking verleend door Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug. Dit jaar zal ook medewerking worden verleend door sopraan Karin Hertsenberg, bariton Jürgen Etzrodt en harpiste Maaike Bosscher. Tussen de optredens door zullen wethouder Niels van den Berg namens de gemeente Enschede, burgemeester Rainer Doetkotte namens Gronau en lid van de Bundestag Jürgen Coße namens Euregio kort het woord voeren.
Het programma in de Protestantse kerk aan de Gronausestraat 1200 begint om 19.00 uur. De deuren van de kerk zijn vanaf 18.30 uur geopend. Het bevrijdingsvuur wordt door leden van SV Sportlust naar de kerk gebracht. Het vuur dat rond 21.00 uur door leden van SV Sportlust naar de kerk zal worden gebracht, wordt ontstoken door de drie gastsprekers. Daarna volgt het Wilhelmus door Wilhelmina.

Glanerbrug-Digitaal

5 months 1 day ago

Parochieleden kunnen zich uitspreken over toekomst parochie

Enkele weken geleden werd op de eerste informatieavond duidelijk dat de situatie in de parochie OLV van de Heilige Rozenkrans behoorlijk penibel en zeer wankel is. Door het drastisch teruggelopen kerkbezoek, financiële zorgen en gebrek aan vrijwilligers dreigt zelfs sluiting van de kerk aan de Kerkstraat. De locatieraad vroeg zich zelfs af waar we met de kerk als gebouw naar toe moeten. Ze zochten bovendien mensen die beleidsmatig over de toekomst en de financiën willen meedenken.
De afgelopen weken heeft de locatieraad vorderingen gemaakt. Op de tweede bijeenkomst op maandag 2 mei (20.00 uur in het parochiehuis) zullen de parochieleden worden geïnformeerd over de uitkomsten. Dan zullen ze worden bijgepraat over de mogelijkheden meer activiteiten in het parochiehuis te organiseren in plaats van in de kerk. En over het uitbreiden van de locatieraad, de pastoraatsgroep en het secretariaat met nieuwe vrijwilligers. De locatieraad verwacht hierop een reactie van de parochiegemeenschap. Voor het einde van 2022 zal dan een definitief besluit worden genomen.

Glanerbrug-Digitaal

5 months 2 days ago

www.tubantia.nl/enschede/politie-valt-flatgebouw-binnen-in-glanerbrug-wegens-dreigende-situatie~adf7a86f/

Glanerbrug-Digitaal

5 months 2 days ago

Is de 29ste Boekenbeurs Glanerbrug voorlopig de laatste?

Twee keer kon er geen boekenbeurs worden gehouden in Glanerbrug. Eind januari ging de grootste boekenbeurs in deze regio door corona niet door. Nu het virus onder controle is, wordt de 29ste editie van de boekenbeurs van 27 april (Koningsdag) tot en met 1 mei (Dag van de Arbeid) gehouden. Geen drie maar vijf dagen boekenbeurs in bassischool de Troubadour aan de Sonatestraat 44a in Glanerbrug. Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur. Wel ziet het ernaar uit dat het voorlopig de laatste zal zijn. Oorzaak: gebrek aan vrijwilligers.

“Een aantal vaste medewerkers die jarenlang hebben meegedraaid heeft te kennen gegeven te willen stoppen,” licht coördinator Peter Halman het besluit toe. “Ook kun je van de mannen op leeftijd van de Vincentiusvereniging niet steeds verwachten dat ze met dozen boeken van zo’n 15 tot 20 kg lopen te sjouwen. Bovendien ben ik op zoek naar een opvolger die de boekenbeurs wil coördineren. Je ziet dat de beurzen in Haaksbergen, Oldenzaal, Losser en Gronau al door gebrek aan vrijwilligers zijn gestopt.”

Een positief punt van de corona is volgens Peter Halman het aantal boeken. “In die twee jaren zonder beurs zijn we wel doorgegaan met het inzamelen van boeken. Dat heeft geleid tot een erg grote voorraad. Ik denk dat we dik over de 50 duizend boeken kunnen presenteren. Allemaal gesorteerd in 20 categorieën en geprijsd. Daarbij zijn we ook deze keer hele interessante boeken tegengekomen. Over architectuur en spiritualiteit bijvoorbeeld.”

Goede doelen
Ook de goede doelen zijn dit jaar niet veranderd. De opbrengst van de Boekenbeurs zal geheel ten goede komen voor onze drie projecten: het kindertehuis Casa do Menino in Campina Grande te Brazilië, de Vincentiusvereniging in Glanerbrug en de woongemeenschap de Wonne met vestigingen in Glanerbrug, Enschede en Almelo.

Bij de foto: De komende dagen kunt u voorlopig voor het laatst snuffelen tussen de boeken (foto Jenne Smit)

Glanerbrug-Digitaal

5 months 3 days ago

Het keerpunt

Afgelopen zondag werd de 75ste editie van de Enschede Marathon gelopen. De halve en hele marathon ging richting Glanerbrug. Helaas niet door het dorp. Het keerpunt was ter hoogte van het Zoutendijk, de thuishaven van de loopgroep van Avanti W.. Zo’n keerpunt levert trouwens wel mooie plaatjes op!